Malý princ – to je altruizmus ako podstata

Titul A.S. Exupéryho Malý princ, ktorý sa stal abecedou pre malých aj veľkých, si zvolilo Mestské divadlo – Divadlo z Pasáže v Banskej Bystrici ako svoju 25. premiéru.

29.04.2016 15:10
Divadlo z Pasáže Foto:
debata

Už štvrťstoročie prezentujú herci a divadelníci kontaktného Divadla z Pasáže, ktoré sa orientuje na umelcov s hendikepom, svoje umenie pre vnímavých divákov. Malého princa zinscenovali pod režijným vedením Šimona Spišáka, za asistencie Evy Ogurčákovej.

Pracovať 25 rokov s ľuďmi, ktorí majú svoj vlastný svet, to už nie je len altruizmus, ale aj umelecké nadanie a schopnosť prezentovať verejnosti to najlepšie, čo sa v takto postihnutých ľuďoch skrýva.

Najlepšie to dokáže odkryť Malý princ, ktorý je o nepochopiteľnom svete, v ktorom žijeme, a jedinom cite, ktorý ho dokáže zachrániť – láske.

Na scéne Karola Czecha s hudbou Petra Vaňoučeka sa ako na predvádzacom móle producírujú herci, aby odkryli divákom odkaz nadaného autora a letca a hľadisko nezapĺňajú tzv. celebrity, ale ľudia, ktorí vnímajú divadlo citlivo, pozitívne a s nadšením.

Na scéne prejdú umelci všetkými etapami a zážitkami malého princa, rozprávajú príbeh o líške, ktorá tak silne túžila po tom,aby si ju niekto skrotil, neignorujú ani veľhada kráľovského či kvetinu, ktorá si malého princa „omotala“ okolo prsta.

Svetelný dizajn (Ján Čief) súzvučí s atmosférou v Záhrade – Centre nezávislej kultúry, kde sa 28. apríla uskutočnila premiéra. Predstavenie bolo silne emotívne ladené a skončilo obrovským potleskom pre ľudí, ktorí to majú v živote predsa len o čosi ťažšie. O to viac zanechávajú stopu v divákoch, ľuďoch, ktorí sa im snažia porozumieť a motivujú ich do ďalšej práce. Veď aj o tom je Malý princ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo z Pasáže #Malý princ