Aká je súčasná dráma? Napovie festival

Už ti nezavolá. Zabudli na teba. Aj tak ťa sklame. Urob z toho drámu. Príťažlivý vizuál, atakujúci nielen mladých, oslovuje chodcov v uliciach Bratislavy a pozýva ich na festival Nová dráma/New Drama. Päťdňový divadelný maratón 12. ročníka prehliadky, ktorá je sprievodcom labyrintom súčasnej slovenskej i svetovej drámy, odštartuje 9. mája a obsadí scény šiestich bratislavských divadiel.

03.05.2016 12:00
32 rivers of babylon obrazok 3x Foto:
Milan Ondrík (Rácz), Robert Roth (Ďula) a Monika Potokárová (Lenka) v inscenácii Rivers of Babylon.
debata

„Za viac ako desaťročie svojej existencie si našiel svoje miesto na festivalovej mape Slovenska. Inscenácie, ktoré uvedieme, prinášajú silné výpovede, intenzívnejšie, nástojčivejšie a naliehavejšie témy, ktoré sa snažia uchopiť zo všetkých aspektov,“ povedala Vladislava Fekete, riaditeľka festivalu aj Divadelného ústavu, ktorý podujatie organizuje.

Ambíciou festivalu je nielen konfrontácia tvorby slovenských divadelníkov, ale aj šírenie dobrého mena slovenského divadla do Európy, nadviazanie spolupráce či „vývoz“ domácich inscenácií do zahraničia. Desiatky festivalových hostí zo zahraničia získajú prehľad o dianí na súčasnej slovenskej divadelnej scéne.

Zázraky pre Alicu sa nekonajú

„Každý rok nanovo diskutujeme o kritériách, súčasná dráma sa totiž sústavne vyvíja. Stále však platí, že nový text vznikol po roku 2000. V prípade dramatizácie staršej predlohy musí inscenácia priniesť nové kvality,“ povedala programová manažérka Dária Fojtíková Fehérová.

Z takmer päťdesiatky inscenácií, ktoré mali premiéru od 1. februára 2015 do 31. januára tohto roka, dramaturgická rada vybrala do hlavnej súťaže osem najkvalitnejších a najinšpiratív­nejších predstavení. Nechýbajú medzi nimi divácke „hity“ ako napríklad Pišťankova moderná temná rozprávka Rivers of Babylon, v ktorej sila a peniaze vyhrávajú nad všetkými a nad všetkým.

Alebo pohľad do duše mladého človeka, ktorý ponúka Vollmannovej inscenácia Jasne, v pohode s trpko-úsmevným nadhľadom. Aj dačo netradičné – dva Palmetshoferove texty v jednej inscenácii Hamlet je mŕtvy – Faust je hladný, ktoré neponúknu intelektuálny odpočinok. Inscenácie hlavného programu budú súťažiť o Grand Prix, Cenu študentskej poroty a Cenu bratislavského diváka.

„V súťažnej kolekcii bolo pôvodne deväť inscenácií. Medzi nimi aj Zázraky pre Alicu režiséra Andreja Kalinku. Nepodarilo sa nám však dohodnúť ani so Starým divadlom Karola Spišáka v Nitre, na ktorého scéne originálna inscenácia vznikla, ani s jej tvorcami, ktorí divadlo na protest opustili. Je to naozaj veľká škoda, je to invenčné predstavenie nielen pre deti,“ dodala Dária Fojtíková Fehérová.

Patrónom bude Ivan Vyrypajev

„Dobrá hra nie je len o aktuálnej téme, dobre zostavenom sujete a kvalitne napísanom texte. Dobrá hra je v prvom rade spôsob, ako existovať na scéne, a systém komunikácie s divákom,“ prízvukuje Ivan Vyrypajev.

Dramatik, herec, divadelný a filmový režisér, ktorý patrí k najvýraznejším a najzaujímavejším zjavom súčasnej ruskej aj medzinárodnej scény, nie je u nás neznámy. Slovenské divadlá uviedli jeho hry Kyslík, Júl, Sny či Opití. Jeho filmový režijný debut Eufória, ktorý mal premiéru na festivale v Benátkach, kde získal Malého zlatého leva od nezávislej poroty, uviedol aj MFF Bratislava.

Ako patrón divadelného festivalu sa Ivan Vyrypajev predstaví v pondelok 9. mája majstrovskou lekciou. Porozpráva o svojej tvorbe aj politickom ovzduší, ktoré ovplyvňuje súčasnú kultúru. Prednášku vystrieda prezentácia knihy, prinášajúca preklady jeho textov do slovenčiny pod stručným názvom Hry.

Zahraničná sekcia Focus zaostrí tento rok na súčasnú divadelnú scénu Bosny a Hercegoviny. Dominuje jej reflexia hlbokých tráum a skúseností z poslednej vojny na Balkáne. Potvrdí to aj multimediálne interaktívne predstavenie Cudzie srdce alebo Divadelná rozprava o hranici. Pohybuje sa na rozhraní činohry a performance a hovorí o tom, že žiadna hranica ešte nikdy nikomu nič dobré nepriniesla. Inscenáciou režiséra Dina Mustafiča a vyhlásením laureátov troch cien festival Nová dráma/New Drama v piatok 13. mája vyvrcholí.

Podrobné informácie o 12. ročníku prehliadky sú na novej webovej stránke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Nová dráma/New Drama #Ivan Vyrypajev