Leto s rozospievaným Shakespearom aj novým cirkusom

Tri mesiace, vyše sedem stoviek organizátorov, účinkujúci z takmer štyroch desiatok krajín sveta.

09.06.2016 14:00
31 kulturne leto 4x Foto:
Súčasťou Kultúrneho leta je aj divadelný festival Istropolitana Projekt. Indonézsky Jakarta Institute of Arts sa na ňom predstaví v sobotu o 17. h v Divadle Astorke Korzo'90 o 17. h s inscenáciou Trieda.
debata

Programy, ktorých spektrum siaha od rytierskych hier na hrade Devín, cez folklórny, divadelný, zborový či cirkusový festival až po prehliadku módnych trendov a výstavu Miró a Cobra v galérii Danubiana. To všetko má v ponuke 41. ročník bratislavského Kultúrneho leta a hradných slávností. Oficiálne sa začali už počas uplynulého víkendu, množstvo zaujímavých akcií však ponúknu aj počas ďalších dní až do septembra, pričom viacero podujatí sa koná aj v súvislosti s nadchádzajúcim slovenským predsedníctvom v Rade EÚ.

Folklór aj rozprávky

Počas tohto víkendu Kultúrne leto pokračuje napríklad festivalom divadelných škôl Istropolitana Projekt. V piatich divadlách ponúkne od 10. do 15. júna predstavenia takmer dvadsiatky divadelných súborov. „Mladí herci potrebujú publikum a jeho podporu, aby cítili, že to, čo robia, má význam,“ tvrdia organizátori podujatia, ktorého 21. ročník sa koná pod heslom: Ak neprídete, skončíme v reklame! Okrem mladých hercov sa v Bratislave a jej okolí zídu aj mladí folkloristi. Od piatka do nedele sa tu totiž koná Medzinárodný festival detských folklórnych súborov. Účastníkov jeho 19. ročníka môžete vidieť napríklad v piatok od 16.30 v krojovanom sprievode centrom Starého Mesta od Rudnayovho až na Hlavné námestie, kde zúčastnené súbory vystúpia. Tradičnou súčasťou Kultúrneho leta je aj rozprávkový festival Kde bolo, tam bolo. Témou tohto ročníka je inakosť a program festivalu môžete v závislosti od počasia navštíviť v sobotu a v nedeľu na Hlavnom námestí a nádvorí Starej radnice alebo v Starej tržnici.

V poradí už 41. ročník Kultúrneho leta prináša aj viaceré novinky. Jednou z nich bude napríklad festival Cirkul'art, ktorý sa z tradičného májového termínu, občas poznačeného nepriazňou počasia, presunie na koniec školského roka. Od 24. do 29. júna bude lákať na predstavenia moderného cirkusu nielen do tradičnej Medickej záhrady, ale po novom aj do Starej tržnice a pred Euroveu. Okrem domácich, českých a ďalších európskych zástupcov nového cirkusu sa návštevníci festivalu môžu tešiť na viacerých umelcov z naozaj exotických krajín – prídu hostia z Thajska, Japonska, Nového Zélandu, Argentíny či Kene. Vstup na viaceré predstavenia je zadarmo.

Novinkou tohto ročníka budú aj divadelné a iné predstavenia na bratislavských mestských hradbách. Tých, ktorí sa na ne zatúlajú 18. júna, čaká o 17. h kúzelnícka šou, o týždeň neskôr to bude Zázračný nápoj lásky Gaetana Donizettiho. V talianskej komickej opere sa predstavia Juraj Kuchar – tenor, Renatka Feriková – soprán, Rastislav Kocán – barytón. V júli a auguste pribudnú ďalšie víkendové divadelné predstavenia.

Klasika v Sade Janka Kráľa

Novým lákadlom Kultúrneho leta je aj projekt Hudba v sade, o ktorý sa postará tím Mateja Drličku a jeho festivalu Viva Musica! Ten sa koná už dvanásty raz a opäť ponúkne deväť koncertov hviezd domácej, ale aj medzinárodnej scény klasickej hudby. Okrem toho však v súlade so svojou dlhoročnou ambíciou prezentovať klasickú hudbu moderným spôsobom, ktorý je zrozumiteľný širšiemu a najmä mladému publiku, prinesie Viva Musica! klasiku aj do bratislavského Sadu Janka Kráľa. Počas prázdninových sobôt by tu mala znieť klasická hudba. „Sad Janka Kráľa sa rozozvučí každú sobotu klasickou hudbou na šiestich rôznych miestach, na ktorých budú súčasne hrať rôzne formácie klasickej hudby,“ povedal Matej Drlička, ktorý dúfa, že nepôjde iba o atrakciu pre mamičky s kočíkmi a dôchodcov na výlete, ale že pritiahne aj širšiu verejnosť.

Tradičnou súčasťou bratislavského Kultúrneho leta sú Letné shakespearovské slávnosti. „To, že LSS vstupujú už do svojho 16. ročníka je vďaka podpore mesta, partnerov a tomu, že nás neprechádza entuziazmus, pretože inú podporu nemáme. Ani tento rok sme nedostali grant,“ povedala organizátorka Janka Zednikovičová. Slávnosti otvoria tento rok 27. júla tragédiou Othello. „Je výnimočná svojou veľmi zvláštnou režijnou koncepciou, kde z množstva postáv ostalo len šesť a aj tie v princípe do konca umrú,“ láka na slávnosti Zednikovičová. Okrem Othella uvedú aj derniéru Dvoch pánov z Verony a ako hosť príde režijný tandem SKUTR (Martin Kukučka, Lukáš Trpišovský) s inscenáciou Sen noci svätojánskej. „V ich koncepcii je to naozaj výrazná erotická komédia, čo si myslím, že sa pod otvorené nebo a pod deku, keď je chladnejšie, hodí,“ povedala Zednikovičová.

Pre návštevníkov hlavného mesta však spolu s organizátormi Kultúrneho leta pripravili LSS aj pesničkovú ochutnávku zo Shakespearových hier Dvaja páni z Verony a Večer trojkráľový alebo Čo len chcete. „Nemám rada muzikantov na javisku, nemyslím to v zlom. Hudba je súčasťou divadla a každej divadelnej inscenácie, ale žiaľbohu hudobné nástroje sú veľmi krehké a veľmi drahé, takže pri prvej kvapke dažďa vám čelistka z javiska utečie, kým herec to dohrá,“ povedala Janka Zednikovičová, ktorá sa napriek tomu rozhodla, že sa zapojí do organizovania hudobného večera so Shakespearom. Na nádvorí Starej radnice v rámci neho zaspievajú Zuzana Norisová, Ondrej Kovaľ, Milo Kráľ, Luboš Kostelný a ďalší, príde aj Ľubomír Feldek. Vstup na koncert, ktorý sa 15. júna začína o 19. h je voľný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Othello #Kultúrne leto 2016 #SKUTR #Sluha dvoch pánov