Na konci vás v Štiavnici zožerie pes

Sebectvo a jeho verná sestra nenávisť pretlačili jazýček váhy na stranu zla. Ľudstvo sa ocitá na pokraji kolapsu, je zúfalo banálne. Bohovia žijúci na Olympe sa musia do ľudských záležitostí zamiešať. Skôr, ako sa pustia do toho, čo majú v "popise práce", sa však musia poradiť. Tak sa začína inscenácia Souboj Titánků pražského Divadla Vosto5, ktorá v piatok rozveselí banskoštiavnický Dvor Jašterice.

16.06.2016 09:00
Originálnu poetiku s humorom spája v... Foto:
Originálnu poetiku s humorom spája v predstavení Souboj Titánků pražské Divadlo Vosto5.
debata

Námestia, amfiteáter, dvory, kino, ba aj kostol v Banskej Štiavnici budú od štvrtka do nedele patriť divadelnému festivalu Vlnoplocha. V nultom ročníku privezie do slávneho baníckeho mesta to najlepšie z českého a slovenského autorského divadla. V jeho programe sa predstaví päť českých a päť slovenských súborov, doplnia ich dva zmiešané česko-slovenské. V študentskej sekcii uvedú svoje úspešné produkcie pražská DAMU a bratislavská VŠMU.

„Český výber predstaví rôzne prístupy súčasného autorského českého divadla. Od komediálne ladenej Vosto5, cez ľudskú činohru Divadla Kampa, pohybovú kvalitu svetovo uznávaných Spitfire Company až po geniálne bábkarstvo divadla Buchty a loutky,“ uviedla česká riaditeľka festivalu Klára Jakubová.

Inscenácie, ktoré uvádza predpoludňajší a popoludňajší program Vlnoplochy, sú určené najmä detskému publiku, večerný a nočný program patrí výlučne dospelým. Stačí si vybrať, aký film chcete vidieť, a automat ukážku okamžite prehrá. Neexistuje titul, ktorý by v archíve nemal. Predstavenie Automat na filmy českého súboru Buchty a loutky chce pobaviť najmä deti. Podobne ako Pes (prí)tulák pezinského Divadla PIKI o šteňati, ktoré skončilo na smetisku, pretože ho nikto nechcel.

Pes vás na konci zožerie, upozorňuje Third Hand Theatre Company návštevníkov inscenácie Pes, ktorý uvidel boha. Predlohou ich jarmočnej grotesky bola poviedka Dina Buzzatiho, ktorá je nesmelým podobenstvom súčasného sveta. Čo znamenajú slová krása a hnus? Kde hľadať hranicu medzi nimi? Najnovší projekt Krása a hnus autorského zoskupenia Med a prach neponúka odpovede, ale dielo.

„Cieľom Vlnoplochy je rozhovor o smerovaní človeka, o hamletovskej otázke zmyslu ľudského bytia, otázkach, ktoré prirodzene spochybňujú ,nalinkovanú' kontinuitu života s garantovaným systémom hodnôt. Uvádzané predstavenia spája metaforický prepis zobrazovaných skutočností a subjektívna autorská skladba faktov, predstáv a snov,“ dodala slovenská riaditeľka Vlnoplochy Veronika Gabčíková. Podrobné informácie o programe sú na webovej stránke festivalu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #divadelný festival #Vlnoplocha