Nedovolím si pokaziť otcovo meno, tvrdí Jaroslav Dóczy

Projektom Otvorené divadlo zvíťazil v druhom výberovom konaní na post riaditeľa Divadla Andreja Bagara v Nitre Jaroslav Dóczy.

06.07.2016 16:00
41-doczy-3x Foto:
Jaroslav Dóczy bude od 15. júla novým riaditeľom DAB Nitra.
debata

Rozhodli o tom v pondelok nitrianski krajskí poslanci. „Budova divadla má veľký potenciál, bola by škoda ho nevyužiť. Mojím zámerom je, aby bola otvorená pre verejnosť aj mimo predstavení a aby boli využité nielen veľká a malá divadelná sála, ale aj ďalšie priestory. Aby návštevník dostával komplexnú ponuku nielen vo forme predstavenia, ale aj zážitku, ktorý sa začína pri vstupe do divadla,“ povedal pre Pravdu Jaroslav Dóczy. Momentálne riaditeľ mediálneho centra na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre by mal divadlo viesť od 15. júla.

Odmieta predstavu multifunkčného kultúrneho domu. „Všetko bude nadviazané na divadlo, rôzne talkshow, výstavy, ale aj inscenované prehliadky divadelnej budovy, aby návštevník videl, čo sa deje aj v zákulisí,“ pokračoval. Vo foyeri plánuje zriadiť čitáreň aj malú kaviareň, ktorej návštevníci by si mohli vypočuť rozhlasové hry alebo čítanie zo scenárov.

„Počul som hlasy, čo už ja mám spoločné s divadlom. Odmalička som tam bol. Je pravda, že som chcel byť hercom, ale nevedel som povedať r, takže z tejto cesty zišlo. Orientoval som sa práve na backround, na fungovanie divadla, jeho technického zázemia, reklamy a všetkého, čo s tým súvisí,“ spomenul syn slávneho nitrianskeho herca. „Nedovolím si pokaziť meno svojho otca a urobím všetko pre to, aby divadlo ďalej rástlo,“ dodal Jaroslav Dóczy.

Prerod z mladíka, ktorý sa vzoprel otcovi, na zrelého muža zomierajúceho vo chvíli, keď sa dotkol pôdy republiky, ktorú sám založil, je témou hry Evy Borušovičovej Štefánik – slnko v zatmení. So siedmimi ďalšími textami slovenských autorov 20. a 21. storočia je pripravená na novú divadelnú sezónu Made in Slovakia. Má nadviazať na sezónu Rodinné striebro (2006/2007), ktorej inscenácie zaujali publikum aj kritiku. Pripravuje sa pôvodný muzikál Povolanie pápež, groteskná tragédia Dobro či komédia Syna či dcéru?

„Sezóna je pripravená, všetky zmluvy sú podpísané,“ povedal pre Pravdu šéfdramaturg a umelecký šéf DAB Svetozár Sprušanský. Vo výberovom konaní sa tiež uchádzal o post riaditeľa. Rovnako ako Ján Greššo, ktorý k 30. júnu odstúpil po 15 rokoch z miesta riaditeľa DAB Nitra s tým, že chce dať priestor mladším. Podľa informácií SITA ako krajský poslanec vyslovil na pondelkovom zastupiteľstve podozrenie, že výberové konania neboli nezávislé. Navrhol vypísať nové, úpravu smerníc, podľa ktorej by mali byť vo výberovej komisii aj odborníci, tiež tajné hlasovanie. Jeho návrhy neprešli.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadla Andreja Bagara v Nitre #Jaroslav Dóczy