Harry Potter opäť berie do rúk prútik

Zabudnite na pokémonov. Čarodejnícky svet plný mágie a kúziel je späť a nikdy predtým nebol "muklovským“ fanúšikom bližšie ako teraz.

30.07.2016 08:56
Britain Harry Potter Foto: ,
Londýnske divadlo, kde v sobotu v oficiálnej premiére opäť ožije príbeh Harryho Pottera.
debata

V Palace Theatre na londýnskom West Ende má v sobotu večer oficiálnu premiéru divadelná hra Harry Potter and the Cursed Child (Harry Potter a prekliate dieťa).

Všetko sa začína tam, kde sa príbeh skončil. Na nástupišti 9 a trištvrte stanice Kings Cross, kde hlavní hrdinovia (o 19 rokov starší) vyprevádzajú do Rokfortu svojich potomkov. Prvý raz sa do školy kúziel vydávajú najmladší syn Harryho Pottera Albus Severus a ambiciózna dcéra Hermiony a Rona – Rose Granger-Weasley. Neistý Albus ťažko nesie minulosť jeho rodiny a tieň, ktorý naňho neustále vrhá. Z nástupu do školy nie je vôbec nadšený, spoločnú reč nájde až s novým priateľom Scorpiom Malfoyom. Začína sa celkom nové dobrodružstvo, v ktorom na hlavných hrdinov číha temnota na miestach, kde to najmenej čakajú. Okrem magickej nostalgie pohlcujúcej každého, kto s príbehom žil či priam vyrastal, príde vďaka špeciálnym efektom aj na skutočné čary.

Dvojdielnu inscenáciu, na ktorej sa okrem spisovateľky J. K. Rowlingovej podieľal aj scenárista Jack Thorne a režisér John Tiffany, mohli v predpremiére niektorí šťastlivci uvidieť už začiatkom júna. No pod jednou podmienkou. "Zachovajte tajomstvo,“ znela prosba autorky príbehu. Dôvod bol jednoduchý. Dopriať rovnaký zážitok aj fanúšikom, ktorí túto možnosť nemali. Nepodarilo sa to tak celkom. Ostatným, na ktorých rad ešte len príde (a zrejme odriekavajú všetky možné zaklínadlá na zrýchlenie času), na pokoji určite nepridali nadšené reakcie nielen divákov, ale aj divadelnej kritiky.

Spisovateľka J.K. Rowling prišla na premiéru... Foto: SITA/AP, Joel Ryan
Britain Harry Potter Theatre Spisovateľka J.K. Rowling prišla na premiéru hry "Harry Potter and the Cursed Child".

"Britské divadlo za desiatky rokov nepoznalo niečo podobné a ja som za svoju kariéru recenzenta nevidel nič, s čím by sa to dalo porovnať,“ nešetril chválou Dominic Cavendish z The Daily Telegraph. Ako jeden z mnohých sa k nemu pripája aj Jack Shepherd z The Independent: "Táto podoba Harryho bude možno pre mnohých fanúšikov zo začiatku dráždivá. Jeho otcovské schopnosti sú príšerné a arogancia občas nelichotivá. Nie je dokonalý, a vďaka tomu je skvelý. Tento búrlivý vzťah otca a syna je podmanivý a mimoriadne emocionálny, obzvlášť v závere príbehu.“

Pozitívne ohlasy nepriniesli ľahší spánok ani tým, ktorým sa minulý rok k prvým 175-tisíc vstupenkám dostať nepodarilo. Vypredali sa v priebehu ôsmich hodín. Tvorcovia však majú dobré správy. Hru, ktorú mali pôvodne uvádzať do 27. mája 2017, predĺžia až do 10. decembra toho roku. Ďalších 250-tisíc vstupeniek tak bude k dispozícii od 4.¤augusta.

Komu sa to napriek tomu nepodarí, môže sa do obľúbeného príbehu opäť začítať. Scenár divadelnej hry vydajú dnes po polnoci pri príležitosti fiktívnych narodenín Harryho Pottera (a reálnych narodenín J.¤K.¤Rowlingovej) vo Veľkej Británii, v USA a Kanade. K slovenským čitateľom by sa mal prostredníctvom vydavateľstva Ikar dostať asi v druhej polovici novembra. Prekladu sa opäť ujme Oľga Kralovičová, ktorú v najbližšom čase zrejme čaká naozaj náročný program.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Palace Theatre #Harry Potter a prekliate dieťa