Vianoce budú v Stalkville iba do 1. septembra

Opustená budova v centre Bratislavy na Laurinskej ulici 14 toto leto žije divadelným predstavením Porucha (Vianoce v Stalkville).

06.08.2016 16:00
42stalkville 3x Foto:
Pavol Šimun v predstavení Porucha (Vianoce v Stalkville).
debata

"Inscenácia sa hrá v lete z časových a praktických dôvodov. Herci v našom súbore majú prácu aj v iných divadlách, a preto sme opäť pripravovali predstavenie v lete. V septembri sa začne sezóna, a teda času bude menej,“ povedal Šimon Ferstl, principál divadelného súboru DPM, ktorý je tvorený absolventmi VŠMU. Členovia DPM štúdium herectva skončili vlani. Najbližšie si spomínané predstavenie môžete pozrieť dnes, ale aj počas nadchádzajúceho víkendu, vždy o 20.30 h. Derniéra bude už 1. septembra.

V inscenácii nie je jasne vymedzená hranica medzi javiskom a hľadiskom. "Pre mňa ide o neopísateľný zážitok. Kamarátka mi vravela, ako videla podobný štýl divadelného predstavenia v Amerike, a práve od toho momentu som dúfal, že sa niečo podobné dostane aj na Slovensko,“ povedal študent herectva na VŠMU Martin Bednár. Vianoce v Stalkville sú oproti predstaveniam v kamenných divadlách jedinečné hlavne priamym kontaktom hercov a divákov. Diváci sú počas celej inscenácie v bezprostrednej blízkosti hercov a môžu sa voľne pohybovať po priestore, keďže predstavenie sa odohráva v ôsmich hracích priestoroch na troch poschodiach. Divák tak má absolútnu slobodu a sám sa rozhodne, s ktorou postavou bude tráviť čas, ako aj aký príbeh bude sledovať.

Vianoce v Stalkville sú predstavením o vyhorení človeka, o ľuďoch, ktorí sú v bezvýchodiskových situáciách a každý z nich ventiluje rôznym spôsobom stratu seba samého. V konečnom dôsledku však nemajú nádej v lepší život, keďže ich jednou nádejou je láska, ktorú si do svojho života nevedia pustiť a skutočne ju precítiť. Vianoce v Stalkville režírovala česká režisérka Petra Tejnorová, choreografiu mal na starosti Jaro Viňarský. "Oslovili sme ich, pretože sme nadobudli pocit, že spolupráca s nimi by posunula náš súbor na novú úroveň. Ich projekty sú inšpiratívne, dynamické a hravé,“ dodal na záver Šimon Ferstl.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porucha (Vianoce v Stalkville) #Pavol Šimun