DOSKY 2016: Najviac želiezok v ohni má Fanny a Alexander

Až v siedmich kategóriách je na prestížne DOSKY nominovaná inscenácia Fanny a Alexander Činohry Slovenského národného divadla. Dramatizácia vychádzajúca z najoceňovanejšieho Bergmanovho filmu, v ktorej sa stretáva svet liberálnej rodiny divadelníkov s asketickým svetom krutého protestantského biskupa.

07.09.2016 18:30
Táňa Pauhofová (Fanny), Daniel Fischer... Foto:
Táňa Pauhofová (Fanny), Daniel Fischer (Alexander) a Dominika Kavaschová (pestúnka Maja) v Amslerovej inscenácii Fanny a Alexander.
debata

Osudy ľudí, vyznávajúcich rozdielne morálne a etické princípy, skúma očami dvojice detských hrdinov. „Pre mňa bola veľmi dôležitá otázka, aký silný vplyv má na dieťa rodina a vôbec odovzdávanie životných filozofií ďalším generáciám,“ povedal režisér Marián Amsler. Ako inscenačný kľúč použil princíp live cinema.

„Fanny a Alexander je veľkolepá inscenácia. Našťastie ani zďaleka v nej nejde len o zaujímavé formálne stvárnenie známej predlohy. Akcent manipulácie a hrôzy spôsobovanej bezbranným a výborné herecké výkony z nej spolu s neopozeranou formou robia pôsobivý zážitok,“ napísala v recenzii pre Pravdu divadelná kritička Soňa Smolková.

Režisér inscenácie Fanny a Alexander Marián... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Marián Amsler Režisér inscenácie Fanny a Alexander Marián Amsler.

Veľkej rodinnej ságe konkuruje v kategóriách najlepšia inscenácia, najlepšia réžia a najlepší mužský herecký výkon divadelná adaptácia Pišťankovho kultového románu Rivers of Babylon, tiež z tvorivej dielne Činohry SND. V groteskne krutom príbehu obyčajného kuriča Rácza, túžiaceho po peniazoch a láske, ktorý sa z hotelovej kotolne prepracuje do riaditeľského kresla, hľadal režisér a dramatizátor Diego de Brea univerzálnejšie témy. „V knihe je mafiánsky svet marginálny. Ale dnes vládne a usmerňuje chod takmer všetkého. Tieňová ekonomika funguje na úrovni politiky,“ vysvetlil hosťujúci slovinský režisér.

„Rivers of Babylon nie je bezuzdná mafiánska zábava. Je to výrazný divadelný obraz plný šerosvitu, šachový turnaj moci, cesta z tmy na výslnie. Je to temná moderná rozprávka, v ktorej sila a peniaze vyhrávajú nad všetkým,“ zhodnotila na stránkach nášho denníka Soňa Smolková.

V najvýznamnejších kategóriách najlepšia inscenácia a najlepšia réžia súperí s dvoma veľkými predstaveniami prvej slovenskej divadelnej scény nezávislý projekt Slávy Daubnerovej Solo Lamentoso. Aj v zahraničí oceňovanú performerku, herečku, autorku a režisérku inšpiroval bizarný prípad „spievajúceho domu“ zo Štúrova. Ženy, ktorá chcela prehlušiť brechot susedkinho psa áriou. Štrnásť rokov ju púšťala deň čo deň. Nepomohli petície susedov, z ktorých sa stali rukojemníci, ani súdy. V pohybovo-vizuálnej performancii reflektuje nápaditou choreografiou, svetelným dizajnom a zvukovými nahrávkami netradičný boj bez víťaza, v ktorom prehrali všetci.

Perličkou sú dve nominácie predstavenia, ktoré od konca apríla nemožno nikde vidieť. Projekt Zázraky pre Alicu vznikol na pôde Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Po tom, čo veľká časť tvorcov na protest opustila po nezhodách s novým vedením súbor, je inscenácia tabu. Divadlo, na ktorého pôde vzniklo, nesúhlasí s jej uvádzaním na iných scénach. A na „domovskom javisku“ ju zas nemá kto hrať.

Režisér divadelnej adaptácie Pišťankovho... Foto: SITA, Martin Havran
Diego de Brea Rivers of Babylon Režisér divadelnej adaptácie Pišťankovho kultového románu Rivers of Babylon Diego de Brea.

Autor inscenácie Andrej Kalinka súperí o drevenú dosku v kategórii najlepšia scénická hudba s Ivanom Acherom (Fanny a Alexander) a Martinom Burlasom (Nevina). Tvorca kostýmov, bábok a objektov Ivan Martinka zas konkuruje v kategórii najlepší kostým Martinovi Kotúčkovi (Fanny a Alexander) a Markéte Plachej (Na slepačích krídlach).

V ankete, ktorú vyhlasuje Asociácia súčasného divadla, hlasovali dvadsiati ôsmi divadelní kritici a publicisti. Ani v jednej kategórii sa tento rok neobjavili operné či baletné tituly. Príčina je zdanlivo jednoduchá, kritickej reflexii opery či baletu sa venuje primálo odborníkov. Mená víťazov sa dozvieme 18. septembra. Slávnostný večer, ktorý sa bude konať v Štúdiu Slovenského národného divadla, bude prenášať Dvojka RTVS.

Nominácie na ceny DOSKY 2015

Najlepšia inscenácia sezóny:
Sláva Daubnerová: Solo Lamentoso, DIVADLO P.A.T.
Ingmar Bergman: Fanny a Alexander, Činohra SND Bratislava
Peter Pišťanek: Rivers of Babylon, Činohra SND Bratislava

Najlepšia réžia sezóny:
Diego de Brea: Rivers of Babylon, Činohra SND Bratislava
Sláva Daubnerová: Solo Lamentoso, Divadlo P.A.T.
Marián Amsler: Fanny a Alexander, Činohra SND Bratislava

Najlepší ženský herecký výkon:
Jana Oľhová za postavu Žo Langerovej, Vtedy v Bratislave, SKD Martin
Petra Vajdová za postavu Emílie Ekdahlovej, Fanny a Alexander, Činohra SND Bratislava
Daniela Kuffelová za postavu Karolyn, Hamlet je mŕtvy, DAB Nitra

Najlepší mužský herecký výkon:
Milan Ondrík za postavu Rácza, Rivers of Babylon, Činohra SND Bratislava
Richard Stanke za postavu biskupa Vergérusa, Fanny a Alexander, Činohra SND Bratislava
Vasil Rusiňák za postavu Veničky, Moskva – Petušky (biblia samovraha), DAD Prešov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #DOSKY #Slovenské národné divadlo #Činohra SND #Marián Amsler #Diego de Brea #Rivers of Babylon #Zázraky pre Alicu #Fanny a Alexander #Solo Lamentoso