DOSKY 2016: Najlepšia je inscenácia o manipulácii a fanatizme

Zo siedmich nominácií premenila inscenácia Fanny a Alexander štyri na prestížne DOSKY. V nedeľu večer, keď sa v Štúdiu Slovenského národného divadla odohralo slávnostné vyhlásenie výsledkov ankety divadelné ocenenie sezóny, zvíťazila v polovici z ôsmich kategórií. Podľa názoru kritikov je veľká rodinná sága, inšpirovaná filmom, štvordielnou televíznou sériou a knihou legendárneho švédskeho režiséra Ingmara Bergmana, najlepšou inscenáciou uplynulej sezóny.

18.09.2016 22:00
debata
Najlepšou inscenáciou sezóny je Fanny a... Foto: Ľuboš Kotlár
DOSKY Fanny a Alexander Najlepšou inscenáciou sezóny je Fanny a Alexander, ocenenie DOSKY získala aj Petra Vajdová za postavu Emílie Ekdahlovej.

Čím dokáže osloviť príbeh, ktorý konfrontuje bohémsky život rozvetvenej rodiny divadelníkov s asketickým svetom navonok milosrdného a láskyplného, no v skutočnosti krutého protestantského biskupa, súčasníka? „Otázkami ľudskej morálky a etiky. Biskup Vergérus v istom momente hovorí Alexandrovi, že fantáziu a city treba prenechať umelcom, ale život je tvrdá realita, v ktorej treba žiť. A uvedomiť si, že iba v asketickej chudobe, viere a strachu je pravda,“ povedal pre Pravdu režisér a autor divadelnej adaptácie Marián Amsler.

„Vynárajú sa teda otázky, či možno tým, že dieťaťu všetko vezmeme, vychovať z neho dobrého človeka? V čom je podstata vzdelávania, výchovy a vôbec vplyvu umenia? Či nás v škole naozaj učili myslieť a rozvíjať svoje danosti a akým spôsobom sa formuje osobnosť dieťaťa,“ dodal na prvej scéne hosťujúci režisér.

Postava Emílie Ekhdalovej, ktorá po manželovej smrti prijme biskupovu ponuku na sobáš, čím nechtiac dostane svoje deti do nezvyčajného mrazivého väzenia, vyniesla DOSKY Petre Vajdovej v kategórii najlepší ženský herecký výkon. Za stvárnenie jej nového partnera a zároveň zákerného protihráča, despotického manipulátora biskupa Vergérusa získal ocenenie za najlepší mužský herecký výkon Richard Stanke. Fanny a Alexander porazila konkurenciu aj v kategórii najlepší kostým, navrhol ich Martin Kotúček.

Dosku so svojím menom na striebornom štítku za najlepšiu réžiu si odniesol Diego de Brea za inscenáciu Rivers of Babylon. „Držal som sa Pišťanka, lebo má výborný cit pre konflikt, vzťahy a veľmi presne buduje situácie. Píše ich tak, akoby ovládal rovnako divadelný aj filmový jazyk. V tom je veľmi silný. Najsilnejší,“ povedal hosťujúci slovinský divadelník, pre ktorého bola divadelná adaptácia a réžia literárnej predlohy Petra Pišťanka už štvrtou hosťovačkou v SND.

Len dve DOSKY z ôsmich opustili tvorivú pôdu našej prvej divadelnej scény. Andrejovi Kalinkovi ju vyniesla hudba k inscenácii Zázraky pre Alicu (Staré divadlo K. Spišáka Nitra). Objavom roka sa stal herec Tomáš Turek, ktorý sa zaskvel v inscenácii Podivný prípad so psom v úlohe pätnásťročného detektíva autistu.

Ako minulý rok aj teraz v 21. ročníku ankety prevalcovala Činohra SND nielen všetky štátne divadlá, ale aj nezávislú scénu. Nielen preto, že má k dispozícii najväčší rozpočet. Má aj výborný herecký ansámbel, dokáže zaplatiť špičkových spolupracovníkov a pracuje s dôkladne premyslenou dramaturgiou.

O víťazoch rozhodol len minimálny rozdiel v počte hlasov, ktoré odovzdalo 29 divadelných kritikov a publicistov.

Počas slávnostného večera odovzdali organizátori Cenu Slovenského centra AICT – Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov za mimoriadny prínos v oblasti divadla. Získala ju literárna a divadelná kritička a prekladateľka Michaela Jurovská. Cenu Bratislavské divadlo sezóny na základe internetového hlasovania divákov získalo Divadlo GUnaGU, ktoré z celkového počtu 17 396 hlasov dostalo 6953.

Divadelné ocenenia sezóny DOSKY

  • najlepšia inscenácia: Fanny a Alexander, réžia Marián Amsler, SND Bratislava
  • najlepšia réžia: Diego de Brea, Rivers of Babylon, SND Bratislava
  • najlepší ženský herecký výkon: Petra Vajdová za postavu Emílie Ekdahlovej, Fanny a Alexander, SND Bratislava
  • najlepší mužský herecký výkon: Richard Stanke za postavu biskupa Vergérusa, Fanny a Alexander, SND Bratislava
  • najlepšia scénografia: Eva Kudláčová Rácová, Nevina, SND Bratislava
  • najlepšie kostýmy: Martin Kotúček, Fanny a Alexander, SND Bratislava
  • najlepšia scénická hudba: Andrej Kalinka, Zázraky pre Alicu, Staré divadlo Nitra
  • objav sezóny: Tomáš Turek za postavu Christophera, Podivný prípad so psom, DAB Nitra

Špeciálne ceny

  • Cena pre najlepšie bratislavské divadlo: Divadlo GUnaGU
  • Cena Slovenského centra Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov za mimoriadny prínos v oblasti divadla: Michaela Jurovská

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #DOSKY #Petra Vajdová #Diego de Brea #Fanny a Alexander #Tomáš Turek