Dáva sa na známosť: začal sa festival Amplión

Chiméra či skutočnosť? Pri pohľade na gigantického vtáčieho muža, ktorý sa v sobotu prechádza zákutiami Starého zámku v Banskej Štiavnici, môžu okoloidúci zaváhať.

01.10.2016 12:00
40-birdman 2x Foto:
Theatre Chimera z Francúzska uvedie hudobno-divadelnú´púť Birdman and his Chimera Orchestra.
debata

Muzikanti s trúbkami aj husľami a akrobat, sprevádzajúci takmer štvormetrovú bábku, im napovedia, že sa práve stávajú svedkami hudobno-divadelnej promenády. Figúra, pripomínajúca hybrid medzi mužom a pštrosom, je básnikom a pútnikom, ktorý objavuje miesta a spoznáva ľudí, čo na svojej ceste svetom stretáva. Produkcia francúzskeho Theatre Chimera je jedným zo štyroch desiatok programov 1. ročníka festivalu Amplión. Pod mottom z ulice do divadla, z divadla na ulicu prináša chuťovky zo scény nového kabaretu a pouličného divadla.

„Zorganizovali sme ho z potreby podporiť slobodu umeleckého vyjadrenia v súčasnej spoločnosti a tiež z absencie festivalu týchto žánrov na Slovensku,“ konštatujú organizátori. Rozhodli sa obohatiť Banskú Štiavnicu duchom sviežeho a neopozeraného umenia. „Radi by sme atraktívnym akčným umením a formou živej kultúrnej interakcie umelcov a divákov inšpirovali návštevníkov ku kritickému mysleniu,“ formulujú ambície festivalovej novinky.

Tančiareň s tradičným džezom, bábková hra Tuláčik a Klára, workshop na tému Ako správne argumentovať, zvukovo-výtvarná prechádzka S hlavou v oblakoch poľského divadla Delikates, Freak Fussion Cabaret maďarskej skupiny Firebird či nový kabaret o človeku s veľkými ideálmi v malom meste Good Place to Die Prešovského národného divadla – to je len niekoľko zo sobotňajších hitov, lákajúcich na niektorú z desiatich scén.

Festival Amplión tento rok mapuje aktuálny stav kabaretnej scény na Slovensku a v Čechách. Kremnické divadlo v podzemí prispelo už včera premiérou autorského kabaretu Koza a kladivo. Dynamickou kolážou situácií, spevu, hudby, pohybu, výtvarných aj kultúrnych performancií „o stave našej mysle“ reflektovalo tému sebectvo verzus solidarita. O nedeľňajšie finále sa postará pražský Caberet Calembour. Ich literárno-hudobný Kalavečer Kalambúr sľubuje k poháru vína plejádu najlepších a najsmiešnejších slovných hračiek v jednom príbehu s Orchestrom Calembour.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #Amplión