Festival Astorka uvedie aj režijnú prvotinu Ivana Trojana

V poradí 12. ročník prehliadky venovanej najmä novinkám pražskej divadelnej scény otvorí prvá premiéra Astorky komédia Sylvia v hlavných úlohách s Vladom Černým a Natáliou Puklušovou.

16.10.2016 16:00
Ivan Trojan Foto:
Český herec Ivan Trojan.
debata

Výber toho najzaujímavejšieho z pražskej divadelnej scény, ale aj z Budapešti prinesie po roku Festival Astorka. V poradí 12. ročník sa uskutoční v sídle Astorky na Námestí SNP v Bratislave od 25. do 30. októbra a v úvode pozýva na novinku Astorky, hru Sylvia. Popri hrách z repertoáru Divadla Na Jezerce, Švandovho divadla na Smíchově a Dejvického divadla je na programe festivalu aj projekt medzinárodnej spolupráce divadelníkov z Česka, Poľska, Srbska, Slovenska a Maďarska STK Theatre concept. Do Bratislavy zavíta i budapeštiansky Vígszinház. Festival prinesie i scénické rozhovory a koncert, agentúru SITA o tom informovali z divadla Astorka Korzo '90.

Festival otvorí 25. októbra o 19:00 prvá premiéra novej divadelnej sezóny Astorky – hra Sylvia, 26. októbra je na programe titul Shylock v podaní Milana Kňažka z repertoáru Divadla Na Jezerce. Hra kanadského autora Marka Leirena-Younga je namierená proti antisemitizmu a prehnanej politickej korektnosti. Výsledkom medzinárodnej spolupráce STK Theatre concept pod režijným dohľadom dvojice SKUTR (Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský) je Shakespearom inšpirovaná Búrka (The Tempest). Festival na ňu pozýva 27. októbra. Švandovo divadlo na Smíchově prinesie do Bratislavy 28. októbra divadelnú inscenáciu Moliérovej hry Mizantrop. V réžii Lukáša Brutovského si publikum pozrie „horkú komédiu, v ktorej sme si až príliš podobní“. Na programe je 29. októbra aj autorsko-režijná prvotina Ivana Trojana Zásek. Známy český herec pripravil inscenáciu s kolegami z Dejvického divadla v duchu motta chartistu Iva Mludeka „… žijeme nespokojné frustrované životy v krásnych časoch“. Do Bratislavy zavíta v posledný deň Festivalu Astorka i budapeštiansky Vígszinház s inscenáciou hry americkej herečky a spisovateľky Heather Raffo Bez závoja. Popri divadelných hrách sa tradične uskutočnia aj sprievodné akcie. V Scénických rozhovoroch Davida Hrbeka festival priblíži člena Astorky, herca Petra Šimuna a na programe je i Nočný blues.

Romantická komédia Sylvia v réžii Sone Ferancovej s Annou Šiškovou, Vladom Černým, Mariánom Labudom ml. a Natáliou Puklušovou je prvou premiérou Astorky v sezóne 2016/ 2017. Ako avizuje divadlo, „romantická komédia s pesničkami, v ktorej nič nie je také, ako to navonok vyzerá“ by mala potešiť nielen témou, ale „i láskavým pohľadom na domácich miláčikov“. Hra rozpráva príbeh muža v strednom veku (Vlado Černý), ktorého osud zmení náhodné stretnutie so Sylviou (Natália Puklušová), nespútanou, samopašnou bytosťou, ktorej šarmu a mladosti sa nedá nepodľahnúť. „Sylvia vtrhne ako tajfún do usporiadanej rodiny a opantá manžela, už predtým hlboko nespokojného so svojím životom. Zrazu sú pre neho dôležitejšie prechádzky po meste namiesto práce s financiami. Snobské večierky vymenil za nočné romantické sedenie na lavičke v parku. Z jeho zmeny je nešťastná manželka Katarína (Anna Šišková), ktorú naopak život majetnej strednej vrstvy a učiteľské povolanie bohato napĺňajú,“ píše Astorka v anotácii k hre. Ešte pred premiérou možno hru vidieť 21. októbra o 11:00 na verejnej generálke a v sobotu 22. októbra o 19:00 v predpremiére.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vlado Černý #Ivan Trojan #Festival Astorka #Natália Puklušová