Lasica a Huba rozosmievajú ako Starí majstri

Pochádzajú zo slávnej divadelnej rodiny. Vedia, ako chutí sláva, potlesk aj zbožňovanie obdivovateľov. Bratia Filip a Richard sa však radi nemajú. Keďže rokmi ctiteľov, hereckých príležitostí aj peňazí ubúda, rozhodnú sa prijať producentovu ponuku. Hrať v inscenácii o dvoch bratoch, ktorí sa nenávidia... Tak rozdal karty úspešný holandský autor Ger Thijs na začiatku svojej hry Starí majstri, ktorú v sobotu večer uvádza v premiére bratislavské Štúdio L+S.

29.10.2016 09:00
Starí majstri Foto:
Milan Lasica (Filip) a Martin Huba (Richard) v tragikomédii Starí majstri, ktorá má v sobotu premiéru v bratislavskom Štúdiu L+S.
debata (2)

„Keď sa povie bratia, ich príbeh sa začína už pri Kainovi a Ábelovi. V príbehu tejto tragikomédie ide o znášanlivosť, schopnosť prejaviť si city, vzájomnú úctu, ale aj úctu k životu. Niekedy je nám ľúto, že sme nestihli dať najavo to, čo sme cítili a čo pred najbližšími často skrývame,“ hovorí režisér Juraj Nvota.

Ocitáme sa v hereckej šatni, len obrazy sa menia. Sledujeme súrodenecké duo od čítačky, cez aranžovanie výstupov, nervozitu pred premiérou, popremiérové čítanie recenzií až po nekonečnú zájazdovú šnúru a poslednú osemdesiatušiestu reprízu, keď sa znovu rozchádzajú. Počiatočná zlosť koreniaca v minulosti, ktorú sprevádzali nezmyselné hádky, sa časom mení. Lenže čo je len divadelná hra a čo skutočnosť?

„Filozof a teológ Augustín upozorňuje, že človeka odvádza okolie pokúšajúce jeho pozornosť každú sekundu od hlbšej myšlienky alebo hlbšieho citu. Ak sa necháte zviesť, tak vás to úplne zachváti. Filip a Richard majú problémy hoci kvôli manikúrovým nožničkám. Ich konflikty, ktoré majú ďalekosiahle dopady, vznikajú vlastne z hlúposti,“ pokračuje režisér.

V holandskom divadelnom svete je Ger Thijs pojmom. Dosky znamenajúce svet spoznával od piky. Bol hercom, dramaturgom, režisérom, umeleckým šéfom a napokon aj dramatikom. Zákulisie divadla ovláda z každej strany. Jeho mimoriadne úspešné hry uvádzajú najprestížnejšie scény a vyniesli mu množstvo ocenení nielen v krajine veterných mlynov, ale aj v zahraničí. Je jedno, do akého prostredia ich zasadí, vždy v nich možno odhaliť metaforu života.

Dvojicu bratov De Manovcov si s chuťou „podávajú“ Milan Lasica a Martin Huba. „Na pľaci sa vlastne stretli traja režiséri. Obaja predstavitelia hrdinov hry mali aj svoje režijné nápady. Vždy sme si ich demokraticky vyrozprávali a kto mal silnejšie argumenty, vyhral,“ spomína s úsmevom Juraj Nvota.

„Viac ako úspech či neúspech sa v inscenácii rieši otázka starnutia, schopnosti odísť a uvedomenia si, že náš život je hraničný. Aj táto téma je obsiahnutá v názve Starí majstri. A myslím si, že títo naši dvaja velikáni sú naozaj starí majstri slovenského herectva,“ dodáva režisér.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Juraj Nvota #Štúdio L+S #Milan Lasica #Martin Huba #Starí majstri