Ľubomír Gregor: Herec, ktorému vstúpila do života sloboda

Spoluzakladal bratislavské Divadlo Astorka Korzo '90, neskôr stál aj pri zrode televízie Markíza. Včera ráno zomrel vo veku 73 rokov herec, režisér a manažér Ľubomír Gregor.

17.11.2016 18:28
debata
Ľubomír Gregor a Zita Furková v inscenácii... Foto: Robert Tappert
Život je taký Ľubomír Gregor Zita Furková Ľubomír Gregor a Zita Furková v inscenácii Život je taký.

Herca do nemocnice priviezli už v septembri po prekonaní infarktu a cievnej mozgovej príhody, na čo musel následne podstúpiť operáciu srdca. Aj keď lekári neskôr jeho stav stabilizovali, skomplikoval ho zápal pľúc a opuch mozgu.

„Niekedy sa slovami nedajú zmapovať naše pocity. Každý inakšie prežívame žiaľ, bolesť… a toto oznámenie straty Ľuba Gregora ma zasiahlo. Nie nečakane, lebo bol v nemocnici už dlhší čas. A myslím si, že do určitej miery to bolo pre neho vykúpením,“ povedala o svojom bývalom kolegovi herečka Zita Furková, ktorá s ním stála pri zrode Divadla Astorka Korzo '90, „je mi to nesmierne ľúto. Ľubo bol džentlmen, bol pozorný, tolerantný a pracovitý. Patril medzi mojich najlepších kolegov. Vybral si neskutočný odchod na druhý breh – 17. november. Bude tam slobodne tvoriť a založí divadlo s kolegami, ktorí tam prišli už pred ním.“

Ľubomír Gregor mal k divadlu blízko už od mladého veku. Po tom, čo vyštudoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave, pôsobil v 60. rokoch na divadelných doskách v rodnej Žiline a v Nitre. Spolu s ďalšími osobnosťami ako Stano Dančiak, Zita Furková, Martin Huba, Milan Kňažko, Zora Kolínska, Milan Lasica či Július Satinský tvoril od roku 1968 gro umeleckého súboru legendárneho Divadla na Korze.

Tvrdá normalizácia však slobodne zmýšľajúcemu divadlu nepriala. Zrušili ho v roku 1971 a Gregor dostal ročný zákaz umeleckej činnosti. Na divadelné dosky sa dostal opäť v roku 1972. Časť hercov z Divadla na Korze vtedy preložili do Divadla Nová scéna, nebol to však prípad Ľubomíra Gregora, ktorý ďalších 17 rokov strávil na scéne Poetického súboru Novej scény. So svojimi bývalými kolegami sa stretol až po takmer 20 rokoch.

Nové divadlo v časoch nezávislosti

„My sme sa medzitým stretávali ako priatelia, ale ako kolegovia sme sa stretli až po roku 1989, keď som ho zavolala do skupiny starých ,korzákovʻ,“ spomína si Furková, „okrem iných nám pomohol založiť Divadlo Astorka Korzo '90, kde bol päť rokov aj riaditeľom. Hrali sme spolu veľa predstavení, tam sa preslávil aj ako Kupec benátsky.“

Vladimír Černý, Zita Furková a Ľubomír Gregor... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Vladimír Černý Zita Furková Ľubomír Gregor Vladimír Černý, Zita Furková a Ľubomír Gregor pri uvedení hry Život je taký, ktorá mala premiéru 14. júna.

Na začiatky Astorky si spomína aj režisér Juraj Nvota, ktorý Gregora ako riaditeľa zastihol rok predtým, ako ho vo funkcii vystriedal herec Vladimír Černý: „On sa naozaj vedel pre vec nadchnúť, ale na druhej strane vedel byť v určitých veciach aj oponentom. Napríklad nám dovolil v Astorke urobiť muzikál Kabaret, čo bolo z ekonomického hľadiska totálnym nezmyslom. Do takého malého divadla pozvať orchester, hercov, tanečníkov… Tie peniaze sa jednoducho nemôžu vrátiť. Muzikály sa musia robiť vo väčších sálach. Ale bolo to tak tesne po revolúcii, že sme nad tým ešte nevedeli tak premýšľať. Potom sme to aj oľutovali, lebo sa to nedalo utiahnuť, aj keď bolo totálne nabité, aj keď boli dvojnásobne drahé lístky. Ale on bol vtedy z tej myšlienky kabaretu taký nadšený, že tú realizáciu povolil.“

Pri príležitosti 10. výročia vzniku divadla napísal Ľubomír Gregor aj knihu s názvom Astorka – divadlo, ktoré nikto nechcel. „Táto kniha nechce byť autobiografiou, ale čímsi, čím človek vyjadruje isté nutkanie povedať veci, ktoré prežil, na ktorých sa podieľal. Možno preto, aby tieto informácie nezapadli prachom. Všetko som prežil, spolu s mnohými ľuďmi, ale najmä spolu s pani Zitou Furkovou,“ napísal pri uvedení knihy Gregor.

Zrod televízie a rozkol s Ruskom

Keď však Astorka oslavovala desaťročnicu, Gregor už päť rokov so súborom nepôsobil. Odpojil sa od neho v roku 1995, keď začal spoločne s Pavlom Ruskom debatovať o vzniku súkromnej televízie Markíza. Tam sa od jej vzniku v roku 1996 ako riaditeľ centra umeleckej tvorby podieľal na tvorbe a moderovaní relácie Erotický salón GLP, účinkoval tiež v seriáloch Silvánovci či Pevnosť Boyard ako Otec Furas. Pre nezhody s Ruskom však televíziu ešte v 90. rokoch opustil a svoje pôsobenie v nej zhrnul začiatkom nového milénia v knihe Za kulisou Markízy. Odvtedy pôsobil v slobodnom umeleckom povolaní.

Prebal poslednej knižky Ľubomíra Gregora z roku... Foto: Vydavateľstvo HladoHlas
Po stopách komedianta Prebal poslednej knižky Ľubomíra Gregora z roku 2013 Po stopách komedianta.

Ľubomír Gregor za svoju bohatú kariéru účinkoval v mnohých filmoch, seriáloch a inscenáciách, kde sa ukázal ako zdatný herec vo vážnych, ale aj v komediálnych úlohách. Známe sú snímky ako Sebechlebskí hudci (1975), Krajina Haliganda (1979), O sláve a tráve (1984), Lev Tolstoy (1984), Akcia Edelstein (1986), Šípová Ruženka (1990) či Rivers of Babylon (1998).

V posledných rokoch sa objavil v seriáli Kukučka, ktorý však nezaznamenal veľký ohlas, ale aj po boku Emílie Vášáryovej vo filme Marka Škopa Eva Nová. „V tom filme sme sa stretli po mnohých rokoch. Mala som možnosť s ním stráviť pár dní a o všetkom sa porozprávať,“ spomína si Vášáryová. Gregor sa medzitým venoval aj režírovaniu v divadle, takisto aj dabingu. V roku 1997 si za dabing Luisa de Funesa vo filme Dobrodružstvá rabína Jacoba odniesol aj ocenenie Zlatá slučka. V roku 2013 mu tiež vyšla jeho posledná kniha Po stopách komedianta.

Na divadelné dosky sa posledný raz postavil tento rok práve so Zitou Furkovou, nikde inde ako v divadle Astorka. „Stretli sme sa vďaka Vladovi Černému, ktorý vybral hru pre seniorov Život je taký. To bola jeho posledná hra, životná hra, osudová hra…“ dodáva Furková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #divadlo #Divadlo Astorka Korzo '90 #Zita Furková #Ľubomír Gregor