Sedmospáči, prebuďte sa! Prichádza Noc divadiel

Prečo je u nás ťažké vydať komiks? Má zmysel robiť miestne divadlo aj v odľahlých mestečkách či dedinách? Akú chuť má „tajomstvo“ divadelnej kaviarne? To, aj oveľa viac, sa dozvedia návštevníci sobotňajšej Noci divadiel.

19.11.2016 12:00
Noc divadiel Foto:
Radošinské naivné divadlo osvieži Noc divadiel trpkou komédiou Stanislava Štepku o naprávaní starých chýb To nemá chybu, ktorá mala pred týždňom premiéru.
debata

V mnohých stánkoch Thálie či kultúrnych domoch sa začne skôr, než sa zotmie, a „záverečná“ padne až hlboko po polnoci. Motto 7. ročníka čoraz populárnejšieho podujatia znie: Samospáči, prebuďte sa!

Na komédie, muzikály, bábkové predstavenia, premiéry, ale aj tvorivé dielne, kvízy, nočné potulky zákulisím, kam sa bežný smrteľník nedostane, a množstvo ďalších netradičných akcií pozýva 52 divadiel i kultúrnych centier v 23 slovenských mestách. Kamenné divadlá aj ochotnícke scény, kultúrne inštitúcie, nezávislé centrá aj umelecké školy pripravili jedinečné zážitky aj pre tých, čo si cestu do divadla nájdu len zriedkakedy.

„Divadelníci z celého Slovenska vnímajú Noc divadiel ako zaujímavú akciu, ktorá ich navzájom prepája, ale aj netradičným spôsobom spája s divákmi. Je to aj krásna príležitosť, aby sa divadlo zviditeľnilo,“ povedala riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete. „Divadelný ústav je len koordinátor a mostík spolupráce s divadlami. Program si pripravujú a zostavujú divadlá samotné,“ pokračovala.

Niektoré súbory ponúkajú overené inscenačné hity v slávnostnejšom šate, iné si vymýšľajú všakovaké lahôdky. V neveľkom Semerove sa Noc divadiel obyvateľom tak zapáčila, že ňou žije celá dedina. K rozprávke Snehová kráľovná „pribalili“ ochotníci súboru Úsmev aj premiéru muzikálu Perinbaba. Pozývajú aj na videoprojekciu zo svojich predstavení a chýbať nebude ani ochutnávka sladkých dobrôt.

Smutno-smiešnu komédiu Jou, paňe Bože, o tom, ako do miestnej krčmy prišli prví utečenci, začne Divadlo Kľud v Kladzanoch servírovať presne o polnoci oddeľujúcej sobotu od nedele. Pridá aj výtvarno-divadelnú koláž o netradičnom umení vytvorenom z poľnohospodár­skych strojov, koncert Džumelec, napínavú komédiu Fotbalamuta a módnu prehliadku divadelných kostýmov spojenú s dražbou rekvizít. Posledných divákov vyzbroja vedrami, metlami a ekologickými prípravkami, aby vyčistili priestory divadelnej noci.

Myšlienku spoločného podujatia iniciovali francúzski divadelníci, v súčasnosti sa Noc divadiel koná pravidelne v tretiu novembrovú sobotu v jedenástich európskych krajinách. Možnosť prezentovať svoj program inak ako v každodennej rutine spája tak každoročne stovky divadiel a tisícky divákov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #prehliadka #divadlo #noc divadiel #Divadelný ústav