Zuzana Mauréry exceluje v novom predstavení Job Interviews

Repertoár bratislavského Mestského divadla P. O. Hviezdoslava obohatila skvelá hra Petra Zelenku s názvom Job Interviews.

19.12.2016 07:00
Zuzana Mauréry Foto:
V novej hre Job Interviews stvárňuje postavu sebavedomej Viery Zuzana Mauréry (na snímke s hereckým kolegom Jánom Jackuliakom).
debata

Predstavenie o pracovných pohovoroch Zelenka vo vlastnej réžii uviedol v Česku v roku 2014, na Slovensku ju režíruje Valéria Schulczová. (Tá sa pred časom v MDPOH už úspešne uviedla ako spoluautorka inscenácie Macbeth, pre SND spolu s Romanom Olekšákom zasa napísala oceňovanú hru Leni so Zdenou Studenkovou).

Zelenkove Job Interviews Schulczová tiež preložila – a podľa pobavených reakcií divákov na premiére trafili do čierneho. Zelenkov scenár uvádza motto požičané od Charlesa Bukowského „Svet patrí tým, čo sa neposerú“, a presne vystihuje ducha inscenácie. V tej exceluje Zuzana Mauréry – v postave sebavedomej Viery, asi 50-ročnej podnikateľky v zábavnom biznise.

Mauréry hrá majiteľku kastingovej agentúry, ktorá na svoj kariérny vrchol stúpala v celom ponovembrovom období a obetovala práci materstvo aj rodinné vzťahy. Jej postava je inteligentná, pohotovo vtipná, kruto cynická, skrátka výkonné, sebaisté monštrum. Keď istú herečku, ktorú Viera ako majiteľka agentúry zastupovala, nájdu mŕtvu, vyšetruje jej smrť policajt. Viery sa pýta, či herečka nebola depresívna a tá odpovedá: „Tak, normálne. Pozrite sa. V tejto brandži sa každý musí o seba postarať sám. Nie som ich pestúnka. Ak niekto spácha samovraždu len preto, aby som mu zdvihla telefón, tak to je trochu postavené na hlavu, nie? Toto ma samozrejme mrzí, ale život ide ďalej. Na jej miesto nastúpi desať ďalších.“

Je zábavné sledovať Vieru, ktorá neustále s kýmsi telefonuje a stále niečo vybavuje. Menej zábavné je byť svedkom toho, ako sa jej rozpadajú rodinné vzťahy, ako ju kolegovia podrazia a Viera začne klesať na dno. Aj pritom si zachováva humor, len je čoraz cynickejší a sarkastickejší…

Skvelá je scéna Pavla Andraška so stádom umelých oviec a výborní sú aj hereckí kolegovia Zuzany Mauréry (musia zvládať viacero rôznych postáv, výborný je Róbert Jakab v roli herca Boba, Elena Podzámska ako herečka Magda, ktorá prekonala rakovinu a začne veriť v Boha, Ján Jackuliak ako Vierin brat, ale aj Paul či barman, Vierinho otca a neskôr terapeuta stvárnil Eduard Vítek, manžela Milan Bahúl, manažérku zahrala Zuzana Porubjaková a sekretárku a neter Barbora Palčíková. Najbližšie hru v MDPOH možno vidieť 15. 1. a 30. 1.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava #Zuzana Mauréry #Job Interviews