Inscenácia Dobro? Politicky nekorektná groteska

Naozaj je dobrý človek len bezmocný vydedenec a slaboch, ktorý v spoločnosti dravcov neprežije? To je základná otázka, ktorú kladie publiku nová pôvodná hra Laca Keratu Dobro. Napísal ju pre nitrianske Divadlo Andreja Bagara, v jeho Štúdiu má v piatok a sobotu premiéru.

13.01.2017 14:00
debata
Má v dnešnom svete hodnota ako dobro vôbec... Foto: Dalibor Krupka
Dobro Má v dnešnom svete hodnota ako dobro vôbec opodstatnenie? Odpovede sa snaží nájsť nová hra Dobro.

Hra Dobro s riadnou dávkou trpkého humoru, tragiky aj irónie rozohráva príbeh Dobroslava. Mladého muža, ktorý nikdy v ničom nevynikal, len sa snažil otvárať ľuďom srdcia, šíriť dobro a pravdu.

„Hra je nesmierne aktuálna. V tom, že sa pýta, či má v dnešnom svete hodnota ako dobro vôbec opodstatnenie. A či má človek, ktorý sa ho snaží uplatňovať v živote, šancu v ňom fungovať,“ vysvetľuje režisér Svetozár Sprušanský.

Matka svojou láskou milovaného syna dusí. Ambiciózna sestra využíva. Dobroslavov najlepší kamarát je magnetom pre podvodníkov. Hľadá skutočnú lásku, stretáva však len rôzne čudné ženy. Až sa raz nečakane stane z obyčajného človeka spoločenská a politická celebrita. A dobro ostáva len škrupinkou, naplnenou nevraživosťou a neľútostnými bojmi.

„Je to v dobrom zmysle slova hra politická, ktorá sa na Slovensku málokedy objaví,“ pokračuje režisér. Navyše v čase, keď sa skloňuje „politická korektnosť“ vo všetkých pádoch, riadne nekorektná. „Možno aj z javiska treba hovoriť priamo a otvorenie o veciach, o ktorých sa rozpráva so stíšeným hlasom.

Laco Kerata dáva politicky jednoznačnými údermi päsťami do tváre divákovi možnosť, aby o problémoch rozmýšľal a aby ho vyprovokoval k uvažovaniu, ako fungujeme nielen v našom meste, našom štáte, ale aj v širších súvislostiach,“ dodáva Svetozár Sprušanský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Andreja Bagara v Nitre #dobro #Laco Kerata #Svetozár Sprušanský