Na Cenu Thálie nominovali Kňažka aj slovenských tanečníkov

Lacová, Richard Ševčík a herec Milan Kňažko. Víťazov, ktorých v jednotlivých kategóriách určia odborné poroty, vyhlásia v priamom prenose Českej televízie 25. marca.

03.02.2017 14:41
Kňažko Foto: ,
Milan Kňažko je nominovaný na Cenu Thálie vďaka úlohe v monodráme Shylock.
debata (1)

Milan Kňažko získal nomináciu vďaka úlohe v monodráme Shylock Marka Leirena-Younga, ktorú od apríla uvádza pražské Divadlo Na Jezerce. Shylock je príbehom herca Jona, ktorý pred divákov predstupuje s monológom zo Shakespearovho Kupca benátskeho ako Žid Shylock. „Keď náhle prejde do civilného prejavu, pochopíme, že sme na búrlivej besede s divákmi, ktorá nasleduje po poslednom predstavení tejto hry na nemenovanom divadelnom festivale, kde sa mala hrať ešte štrnásť dní. Vedenie festivalu ju však po vášnivých protestoch, ktoré inscenátorov a hlavne Jona, predstaviteľa Shylocka, obviňovali z antisemitizmu, zo strachu náhle stiahlo z repertoáru,“ opisuje divadlo hru s tým, že v určitých momentoch je obžalobou absolutizovanej politickej korektnosti.

"Aj keď málokedy zvýši hlas, je v tomto komornom type herectva nesmierne sugestívny. Jeho premeny z ,civilného' Jona do Shylocka sú nenápadné, ale o to viac atakujú,“ píše sa vo vyhlásení poroty o Kňažkovom výkone, ktorý označila za brilantný herecký koncert. Okrem Kňažka sú na cenu nominovaní aj Robert Mikluš ako Astrov v Čechovovom Ujovi Váňovi v brnianskom HaDivadle a Šimon Krupa za výkon v Ľudskej tragikomédii Ladislava Klímu na Komornej scéne Aréna Ostrava. Cenu Thálie za mimoriadny ženský javiskový výkon v činohre získa buď Hana Tomáš Briešťanská, Iva Janžurová, alebo Pavlína Štorková.

V kategórii baletu, pantomímy alebo iného tanečno-dramatického žánru je medzi ženami nominovaná aj slovenská tanečnica Martina Hajdyla Lacová za sólový výkon v inscenácii L/One of the Seven režiséra a choreografa Andreja Petroviča. Podľa poroty ide o nekompromisné sólo na hranici fyzického vyčerpania, plné erotiky, ale aj frustrácie. Medzi tanečníkmi získal nomináciu aj Richard Ševčík za úlohu Dona Josého v Carmen pod vedením Mária Radačovského v plzenskom Divadle J. K. Tyla.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Kňažko #nominácie #Thalia