Strach, Dobro aj Podvolenie. O najlepšiu hru bojuje 9 inscenácií

Finalisti festivalu súčasného slovenského divadla Nová dráma/New Drama 2017 sú známi. Dramaturgická rada festivalu v zložení Martina Ulmanová, Elena Knopová a Milo Juráni uzavrela výber inscenácií do súťažného programu. Informoval o tom Dušan Poliščák z Divadelného ústavu.

11.02.2017 09:00
Dobro hra Foto:
Divadlo Andreja Bagara v Nitre súťaží s hrou Laca Keratu Dobro v réžii Svetozára Sprušanského.
debata

Na celoslovenskom divadelnom festivale sa predstaví a o ceny zabojuje deväť inscenácií súčasnej slovenskej a svetovej drámy. Nová dráma 2017 sa uskutoční od 9. do 13. mája v bratislavských divadlách.

Dramaturgická rada Novej drámy vyberá finalistov každoročne z približne päťdesiatky inscenácií súčasných dramatických textov v profesionálnych divadlách na Slovensku. Podľa pravidiel festivalu boli do výberu zaradené inscenácie, ktoré mali premiéru od 1. februára 2016 do 31. januára 2017 a text, z ktorého vychádzajú, nesmie byť starší ako 20 rokov.

O ceny 13. ročníka Novej drámy zabojujú hry, ktoré uviedli divadlá v Bratislave, Martine, Nitre, Prešove a v Žiline. Nominovaná je inscenácia od Falka Richtera „Boh je DJ“, ktorú v réžii Šimona Ferstla uviedlo Divadlo Petra Mankoveckého v Bratislave. O cenu sa uchádza aj scénické dielo Andreja Kalinku „Krása a hnus (Nezastupiteľnosť nepomenovateľného)“ z produkcie bratislavského zoskupenia Med a prach.

Medzi finalistami sú aj dve hry od Petra Lomnického, a to dramatizácia posledného románu súčasného francúzskeho autora Michela Houellebecqa „Podvolenie“, ktorú v réžii Marián Amslera uviedlo bratislavské Divadlo Aréna a Lomnického pôvodná hra „Strach“, ktorú v réžii Davida Jařaba ponúka Činohra Slovenského národného divadla. Nominovaná je taktiež variácia na dielo ruského klasika Antona Pavloviča Čechova „Ľudia.Levy.Or­ly.Jarabice. / scény zo života umeleckého podľa APČ“ od Tomáša Procházku. Prešovské národné divadlo sa do finále Novej drámy 2017 dostalo s titulom od Michaely Zakuťanskej „Deň, keď zomrel Gott“ v réžii Júlie Rázusovej.

Divadlo Andreja Bagara v Nitre súťaží s pôvodnou hrou slovenského dramatika a prozaika, herca a režiséra, zakladateľa alternatívneho divadla Stoka Laca Keratu „Dobro“ v réžii Svetozára Sprušanského. S inscenáciou hry Ídomeneus od známeho súčasného nemeckého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga v réžii Eduarda Kudláča sa do výberu dostalo Mestské divadlo Žilina. Autentické výpovede žien, ktoré sa aktívne zapojili do bojov počas druhej svetovej vojny v knihe Svetlany Alexijevič sa stali predlohou nominovanej hry Ivety Horváthovej „Vojna nemá ženskú tvár“, ktorú v réžii Mariána Pecka uviedlo Slovenské komorné divadlo v Martine.

Na festivale Nová dráma, ktorý organizuje Divadelný ústav rozhodne o hlavnej cene za najlepšiu inscenáciu festivalu Grand Prix Nová dráma/ New Drama medzinárodná porota. Účastníci seminára mladej kritiky, poslucháči vysokých škôl umeleckého a humanitného smeru udelia Cenu študentskej poroty. Inscenácia, ktorá získa najviac diváckych hlasov dostane Cenu bratislavského diváka. Ceny slávnostne odovzdajú 13. mája. Súťažnú prehliadku doplní sprievodný program, ako prezentácie kníh, prednášky a diskusie. Festival pokračuje aj tento rok v prezentácii zahraničného divadla a v sekcii Focus 2017 prinesie divadlo z Izraela.

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Nová dráma #dobro #Podvolenie #Vojna nemá ženskú tvár #Boh je DJ