Hrôzostrašný triler Nehoda je presiaknutý humorom

Žijem a všetko sa mi len sníva, alebo som už blízko hranice, spoza ktorej niet návratu? Pýta sa mladá Eszter, ktorá pri motocyklovej nehode stratila snúbenca.

17.02.2017 09:00
Nehoda Foto:
Inscenácia Nehoda je snovým trilerom o živote a smrti.
debata

Z člna uprostred Balatonu, na ktorom sa odohráva strašidelný pohreb, skočí do vody. Spod hladiny ju vytiahne šesťdesiatnik Ed, ktorý sa nedávno vrátil zo Spojených štátov. Prichýli ju vo svojej chate. Prichádzajú však nepozvaní hostia. Tak sa začína príbeh snového trileru Zoltána Egressyho Nehoda, ktorý v piatok uvádza v slovenskej premiére Štátne divadlo Košice.

„Smrť nie je ani tak pochmúrna ako tabuizovaná téma. Pozeráme sa na ňu so strachom,“ hovorí režisér József Czajlik. Hru jedného z najlepších súčasných maďarských dramatikov si zvolil aj preto, lebo otázkami smrti sa zaoberá nielen v práci aj osobnom živote. „Neviem prečo som taký zaujatý týmto fenoménom. Nechcem byť ,self-freudom' a vidieť za tým len skutočnosť, že moja matka zomrela, keď som mal desať rokov,“ pokračuje.

Čudná skupinka ľudí, ktorí sa na chate stretávajú, len ťažko nachádza spoločnú reč. Skúšajú rôzne komunikačné techniky aj omamné látky, aby čas plynul zábavnejšie a znesiteľnejšie. Reálne situácie sa menia na surreálne snové udalosti. Ťažko povedať, kde sa končí realita a začína hra fantázie. „Nehoda ukazuje stav človeka, ktorý sa ocitne blízko smrti, z inej perspektívy – ako ,perverzné mystérium'. Žena sa stretne s vlastnou smrťou. Je to príbeh o tom, ako sa s týmto stavom vysporiada a či sa zachráni. Fakt, že v centre príbehu je žena, prináša so sebou určitú citlivosť, svojský pohľad na svet,“ vysvetľuje režisér.

Stavebnými kameňmi predlohy nie sú podľa Józsefa Czajlika slová, vety a dialógy, ale situácie a obrazy, z ktorých vzniká sugestívna a mnohovrstevnatá mozaika o ľudskej duši a psychike. Hovorí o samote, nemožnosti komunikácie, vyprázdnenosti medziľudských vzťahov, generačných sporoch. Jednoducho o živote a smrti. Hrôzostrašný, ale humorom presiaknutý triler, odohrávajúci sa vo zvláštnej atmosfére, vyvrcholí prekvapujúcim finále.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #Štátne divadlo Košice #József Czajlik