Muzikál West Side Story nadčasovo akcentuje prítomnosť

Archetypálny príbeh zakázanej lásky milencov Rómea a Júlie zo „znepriatelených rodov“ dramatika a básnika Williama Shakespeara ožil v roku 1957 na divadelných doskách v pôvodnom broadwayskom muzikáli West Side Story v réžii a s choreografiou Jerome Robinsa ako muzikálová „lyrická dráma“ so silným sociálnym podtextom.

24.03.2017 16:00
debata
Slávny muzikál West Side Story príde do... Foto: Johan Persson
West Side Story Slávny muzikál West Side Story príde do Bratislavy priamo z Broadwaya.

Robins sa adaptáciu rovnomenného knižného príbehu spisovateľa Arthura Laurentsa rozhodol v roku 1961 preniesť aj na filmové plátno. Ikonický príbeh fatálnej lásky Newyorčana Tonyho a prisťahovalkyne z Portorika Marie, ktorým bránia vo vzťahu etnické rozdiely a konflikty medzi ich najbližšími, premenil desať z jedenástich oscarových nominácií a prispel k obrodeniu muzikálového žánru.

Jeden z najslávnejších muzikálov je v občerstvenej a zároveň prísne pôvodnej podobe na svetovom turné. Vlani sa predstavil vo Viedni a americkí umelci prídu aj na Slovensko. Nesmrteľný príbeh si môžu diváci pripomenúť v štyroch predstaveniach od 31. marca do 2. apríla v bratislavskej Incheba Expo Arene. Pôvodnej koncepcie sa zhostil americký choreograf a režisér Joey Mckneely, ktorého k projektu prizval sám Robins.

Svet sa nemení

Príbeh odhaľuje život exilantov v New Yorku 50. rokov a v kontexte so súčasným svetom a utečeneckou krízou má mimoriadne aktuálny odkaz. Xenofóbia, rasová neznášanlivosť a diskriminácia totiž rezonujú rovnako intenzívne ako pred viac ako pol storočím. Univerzálny príbeh osudovej lásky navyše nikdy nestratí hlas, fungoval v 16. storočí, v 60. rokoch a rovnako dnes. Scéna predstavenia ťaží z atmosféry newyorskej retro estetiky, kovové konštrukcie, kostýmy aj choreografia však pôsobia veľmi súčasne. „Oldschoolový“ pocit vytvára hudba, ktorá znie v pôvodných aranžmánoch.

Režisér McKneely nemá dve ceny Tony za choreografiu len tak náhodou, obsadil mladých hercov, ktorí sú príbehom osobne nadchnutí a svojou energiou nakazia aj diváka. Pre sotva dvadsiatnikov Kevina Hacka (Tony), Jennu Burnsovú (Maria) či Kelly Beirneovú je West Side Story srdcovou záležitosťou a divák o tom ani na okamih nezapochybuje. Role prežívajú s mladíckym nadšením a zároveň sú tvrdí profesionáli, rovnako ako ostatní herci a „členovia“ bojujúcich gangov.

Tragický príbeh sa odvíja na pozadí spoločenskej témy, čím West Side Story prekračuje zábavný rámec muzikálu vnímaného ako ľahký žáner. Aj napriek vážnosti však nie je čiernou kronikou fatálnej lásky, diváka zabáva, hrá sa s ním. Vťahuje premenlivosťou nálad a vygradovaným dejom, ktorý sa láme a posúva v pôsobivých hudobno-tanečných pasážach. Ak aj divák presne vie, ako hrdinovia skončia, vôbec tým jeho zážitok neutrpí.

Hudobná všehochuť

Autor pôvodnej hudby Leonard Bernstein čerpal z džezu, mamba, rokenrolu, ale inšpiroval sa aj latinskoamerickou rytmikou a klasickou hudbou. Jeho skladby otextované Stephenom Sondheimom sú základnou esenciou diela, kde je hudba odrazom mladého pochabého a rozhnevaného „ducha“ a zvnútorňuje jeho nálady. Navyše piesne majú často zábavný ironický podtext.

„Imigranti idú do Ameriky… V Amerike nikto nevie, Puerto Rico je v Amerike!“ možno sa pristihnete, že si spolu s Portoričankami Anitou a Rosaliou spievate refrén nákazlivej kultovky Amerika alebo ako spolu s Tonym vábite jeho milovanú Mariu, Mariu, Mariu a „neviete prestať hovoriť to slovo“…

V masových tanečných choreografiách účinkuje a spieva 32 hercov, ktorým sa o hudbu naživo stará 24-členný orchester. Vedie ho dirigent Donald Chan, ktorý hudobné teleso počas predstavenia dirigoval už viac ako tritisíckrát a hudba i príbeh West Side Story ho vraj bavia stále rovnako.

Aj keď príbeh Tonyho a Marie neprichádza s ničím novým, smršť energických talentovaných tanečníkov a spevákov, živý orchester a omladená choreografia sú dôvody, prečo sa oplatí oživiť si nostalgiu svetovej klasiky. Navyše „Broadway“ na Slovensku len tak ľahko neuvidíte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #muzikál #Incheba Expo Aréna #West Side Story #Leonard Bernstein