Čo sa stane, ak Zubatá príde o rezáky

Posledný výdych bol taký prudký, že jej vyrazil horné rezáky. Zo Zubatej sa stane Bezzubatá, ktorá uviazne na hranici života a smrti.

14.12.2019 09:00
debata

Kedysi kráska s neodolateľným úsmevom hľadá dentistov. A keďže jej spomienky sa strácajú v hmle, nepozná sama ani odpoveď na otázku, kým vlastne bola. Aspoň v inscenácii Bezzubatá, ktorú v sobotu premiéruje Mestské divadlo Žilina.

Eva Mores ako Bezzubatá. Foto: ROBERT TAPPERT
Eva Mores Eva Mores ako Bezzubatá.

Čo by sa stalo, ak by Smrť zomrela? Je to vôbec možné? Vo svojom texte, napísanom na objednávku divadla, servíruje Miklós Forgács na dráždivo znepokojujúce otázky zábavno-paranoidné odpovede, v ktorých Bezzubatá pátra po vlastne identite. "Inscenácia je fériou v jedenástich fragmentárnych obrazoch o druhej strane života. Vysoko asociatívny poetický text je plný metafor, takže ide skôr o scénickú báseň, než plynulý príbeh,“ hovorí Eduard Kudláč.

"Príbeh sa linie len okolo postavy Smrti, ktorá v jednotlivých obrazoch stretáva rôzne bytosti a v dialógoch s nimi hľadá miesto pre svoju existenciu. Aj svoje zuby či miesto, kde by mohla porodiť svoje dieťa,“ pokračuje režisér v rozprávaní pre Pravdu, ktorý s invenčným autorom spolupracoval už pred dvadsiatimi rokmi.

Surreálno-bizarno-melancholická road-movie pozýva na putovanie priestorom a časom. Inscenácia vyvoláva predstavu veľkého maliarskeho plátna, zaplneného množstvom podivných bytostí, zvierat i vecí. V texte sú nápadito zašifrované rôzne povery, mýty aj málo známe prapodivné fakty, ktoré nútia divákov pátrať po ich významoch. "Absurdity, ktoré vytvárajú introvertné tvary, sú základom veľmi jednoduchého posolstva – a to je zlo v nás. A o tom, ako sa zlo množí a akým spôsobom na seba nadväzuje,“ dodáva Eduard Kudláč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bezzubatá #Eva Mores