Milan Ondrík ako nový Kubo v SND. Nožík nečakajte

Po vydarenej inscenácii Hriech/Její pastorkyňa prichádza SND s ďalšou premiérou slovenskej klasiky, ktorú odohrajú tento víkend. Ide o novú interpretáciu chronicky známeho titulu Jozefa Hollého Kubo, tentoraz v réžii Lukáša Brutovského.

19.09.2020 06:00
Emil Horvath  Lovecky   Milan Ondrik  Kubo... Foto:
Emil Horváth ako ujček Lovecký, Milan Ondrík ako Kubo a Jana Oľhová ako bohatá vdova Košárička v novej inscenácii SND Kubo.
debata

Dramaturg Miro Dacho na tlačovke pred premiérou pripomenul, že pre slovenskú kultúru sú dôležité dve inscenácie Kuba – známa televízna s Jozefom Kronerom v hlavnej úlohe, ktorá vychádza zo staršej martinskej divadelnej inscenácie z roku 1949, a potom ďalšia martinská inscenácia Ľubomíra Vajdičku z roku 1981.

Podľa Dacha poskytuje Hollého dráma krutý obraz toho, ako dedinská spoločnosť zneužíva človeka s hendikepom. Tvorcovia v SND prichádzajú s celkom novým pohľadom na Kuba.

Jana Kovalčíková ako Anička a Milan Ondrík ako... Foto: Braňo Konečný
Jana Kovalcikova Anicka Milan Ondrik Kubo Jana Kovalčíková ako Anička a Milan Ondrík ako Kubo v novej inscenácii SND Kubo.

Režisér Lukáš Brutovský povedal, že posun nastal aj vďaka naturelu Milana Ondríka, najnovšieho predstaviteľa Kuba. Ondrík vzápätí objasnil, že s režisérom si nijako neurčili, aká má postava Kuba byť. „Pozeral som sa na Kuba detskými očami, išiel som na to cez detskú úprimnosť. Nechcel som stvoriť žiadnu paródiu, skôr zahrať človeka, ktorý ostal niekde v detstve. Lukáš je režisér, ktorý vie veľmi dobre pracovať s hercom,“ zložil poklonu Brutovskému.

Sám Brutovský na margo Kuba povedal: „Chceli sme ukázať, že niektoré rozhodnutia sa nám môžu vypomstiť. Spoločnosť stvorila akési monštrum a neodhadla dôsledky.“ Dodal, že ho baví slovenská klasika. Jeho Kubo vraj prináša „bipolárne groteskný príbeh o zneužívaní mentálne chorého človeka“. „Istá prízemnosť a hrubozrnnosť hier slovenskej klasiky verne zobrazuje našu súčasnosť,“ dodal. Dramaturg Dacho doplnil, že v hre nerobili veľa škrtov a uplatnili aj Hollého archaizmy.

Emil Horváth, ktorý teraz stvárňuje ujčeka Loveckého, povedal, že inscenáciu Kubo videl prvýkrát ako štvorročný: „V detstve sme sa so sestrou hrávali na Kuba. To je dôkaz pôsobenia tej inscenácie, dodnes si pamätám Cigánku Frídy Bachletovej. Neskôr bol výborným Kubom herec Peter Bzdúch.“

Jana Oľhová, predstaviteľka bohatej vdovy Košáričky, pripomenula, že v Martine hral Kuba v ďalšej verzii aj Dano Heriban v réžii Doda Gombára. „Diváci vždy ožili, keď Dano Heriban parodoval Jozefa Kronera. Dúfam však, že ľudia nebudú stále očakávať starú inscenáciu. Čas pokročil a teraz je tu nová interpretácia,“ povedala.

Diváci by nemali očakávať ani notoricky známu repliku „Anča, ja mám nožík“ – tú podľa režiséra Brutovského Hollý nikdy nenapísal, zaznela až v martinskej inscenácii z roku 1949 a potom o 16 rokov neskôr v televíznej inscenácii s Kronerom.

Richard Autner ako Paľo a Jana Kovalčíková ako... Foto: Braňo Konečný
Richard Autner Palo Jana Kovalcikova Anicka Richard Autner ako Paľo a Jana Kovalčíková ako Anička v inscenácii SND Kubo.

Postavu Aničky, ktorú chcú dať za ženu Kubovi, teraz hrá nová členka SND Jana Kovalčiková. Tá sa vyjadrila: „Fascinuje ma, že v tom starom texte (z roku 1904) je toľko aktuálneho aj dnes, a to ma aj straší.“ V ďalších úlohách sa objavia aj Richard Autner, František Kovár, Anna Javorková, Dušan Jamrich, Branislav Bystriansky, Ingrida Baginová. Po celý čas je na javisku aj ľudová kapela s cimbalom a vystupujú aj tanečníci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Jana Oľhová #Milan Ondrík #Jana Kovalčiková #Jozef Hollý #Kubo