V Kocábovej Sove excelujú babka a vnučka

Slovenské národné divadlo sa nevzdáva a pripravilo ďalšiu premiéru - hru Sova od česko-americkej autorky Natalie Kocáb. V skratke ju charakterizuje ako inscenáciu o rozdielnych názoroch, prežitkoch, ale i vzájomnom porozumení dvoch generácií.

22.10.2020 07:00
20-sova sirka Barbora Andresicova  vendy... Foto:
Božidara Turzonovová ako babka, Barbora Andrešičová hrá jej vnučku Vendy.
debata

Hru, v ktorej účinkujú len dve herečky – ako babička skvelá Božidara Turzonovová, v úlohe vnučky Vendy talentovaná Barbora Andrešičová, uvidia diváci už v piatok 23. októbra o 19. ako vôbec prvú on-line premiéru SND. Sledovať ju možno na webe alebo facebooku SND.

„Modrý salón určený pre komorné hry umožnil pokračovanie skúšania a možno aj hrania. V druhej vlne pandémie totiž SND bude robiť predstavenia naživo, aby aj diváci mali živý pocit z divadla. Práve v Modrom salóne uvádzame hry napísané hercom priamo na telo. Verím, že Sova bude dobrý štart v tejto kríze,“ povedala pred premiérou riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová.

Z 20 postáv ostali len dve. Skvelé

Režisérka hry Valéria Schulczová považuje text Natalie Kocábovej za výnimočný. Autorka podľa nej oplýva dokonalým pozorovacím talentom, a tak sa jej podarilo vytvoriť dve hlboké, mimoriadne rovnocenné postavy babky a vnučky, ktoré vsadila do silného emotívneho príbehu. Babička, ktorej zomrel manžel, a jej vnučka Vendy, ktorej sa zastrelil partner a ona zostala sama s dieťaťom, sa navzájom zraňujú i zachraňujú, podporujú a ničia, milujú i nenávidia. Sú odlišné, a zároveň sú si podobné. Pre režisérku Schulczovú, ktorá už v Modrom salóne v minulosti režírovala napríklad vydarenú inscenáciu Leni, bolo radosťou zhmotniť postavy prostredníctvom vnímavých herečiek s veľkým srdcom i so štipkou cynizmu.

Božidara Turzonovová sa ako babka vnučky napríklad pýta: „Je ti zle?“ A Barbora Andrešičová jej ako Vendy odpovedá: „Nie, bohužiaľ.“ Keď už to sama doma s babkou, ktorá ju neustále poúča, nevie vydržať, volá otcovi: „Ak mi nepomôžete s babkou, odchádzam. Kam? Do domova dôchodcov a vy všetci to zaplatíte.“ Neskôr sa vnučka sťažuje: „Je to štvrť roka, čo tu babka je, a nikto si ju neodviedol, ani do cukrárne či kam to tí starci chodia.“ Babka pomenuje túlavého kocúra Idiot na počesť kniežaťa Myškina z Dostojevského románu a vnučku aj to rozčuľuje: „Aj tu musíš byť intelektuálkou.“ Babka boduje najrôznejšími replikami, raz kričí: „A žiť budem, aj keby som mala zdochnúť,“ neskôr vyhlási: „Ale ja ju mám veľmi rada, vnučku moju papuľnatú.“

Režisérka Schulczová si pochvaľovala spoluprácu s autorkou: „Natalie Kocáb má v sebe veľkú pokoru, nežiada, aby bol text inscenovaný presne tak, ako bol napísaný od a po zet. Keď prišla na čítaciu skúšku, komunikovali sme o tom, čo sme prepísali pre lepšiu živosť postáv. Pre mňa je fajn, keď sa s autorom môžem rozprávať o jeho texte.“

Z pôvodného babkinho psíka sa tak v slovenskej verzii stala túlavá mačka. Tvorcovia tak chceli vyjadriť, že babka sa cíti opustená, nemá ani vlastné zviera, len túlavú mačku. Hlavne však pôvodný text, ktorý objavila dramaturgička Darina Abrahámová, Natalie na žiadosť SND prepísala tak, že z pôvodne 20 postáv ostali len dve. Ako priznala Schulczová, pre pandémiu je inscenácia veľmi puristická – všetko je v znakoch, zaobišla sa bez scénografa, kostýmového výtvarníka a aj hudbu vyberala sama. To však hre s vynikajúcimi herečkami ani trochu neuberá na pôsobivosti.

Sú na nože aj sa majú rady

Barbora Andrešičová, ktorá do SND prišla z nitrianskeho Divadla Andreja Bagara, sa z príležitosti hrať s Božidarou Turzonovovou veľmi tešila. „Hrali sme spolu v seriáli Panelák, ale tam nie sú žiadne štvorhodinové skúšky ako v divadle. Aj som sa trochu bála, doteraz som nehrala tak, aby sme na javisku boli len dvaja herci – a bola som prekvapená, že ani pani Turzonovová nie. Takže pre nás obe je to nová skúsenosť. S babi sme v hre často na nože, ale nie je to len o neustálom boji, sú tam aj pekné chvíle, nadhľad, humor. Keď sa na to ľudia pozrú, možno aspoň na moment uvidia aj sami seba. Príbeh má mnoho vrstiev, pritom trvá len hodinu 25 minút,“ uzavrela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Činohra Slovenského národného divadla #Božiadara Turzonovová