Ako naučiť meštianskeho psa poslušnosti

Bola to láska na prvý pohľad, spomína Silvester Lavrík na prvé stretnutie s knihou Sándora Máraia. Pripomenula mu neslobodu, v ktorej sme do roku 1989 žili. "Rodák z Košíc je svetový spisovateľ," skonštatoval.

03.02.2012 13:00
Vlado Zboroň, Alena Ďuránová a Szilárd Petrík. Foto:
Vlado Zboroň, Alena Ďuránová a Szilárd Petrík.
debata

Inšpirovaný Máraiovými textami napísal scenár Ako naučiť meštianskeho psa poslušnosti, ktorý naštudoval ako režisér. Príbeh sa odohráva v osobnom vlaku. Inkognito v ňom cestuje Sándor Márai. Ako čierni pasažieri sa z Košíc na západ vezú aj Imre Madách, Eugéne Ionesco, Franz Grillparzer, Thomas Mann, Dostojevskij či Goethe. Ďaleko sa nedostanú, v Margecianskom tuneli sa vlak z neznámych dôvodov zastaví.

„Inscenácia je polemikou z dnešného pohľadu s témami a tézami, ktorými sa Márai zaoberal vo svojej memoárovej tvorbe,“ povedal autor a režisér. „Ako naučiť meštianskeho psa poslušnosti je názov knihy o výchove domácich miláčikov. Márai ju v Budapešti často čítal, aby si oddýchol od existenciálnych problémov,“ vysvetlil Lavrík záhadu názvu inscenácie.

Je dvojjazyčná, slovensko – maďarská. Postavy sa rozprávajú tak, ako kedysi obyvatelia Košíc. Miešajú jazyky cez seba a bez problémov si rozumejú. Aby rozumeli diváci, titulky ponúkajú preklad. Inscenácia je spoločným projektom košického Divadla Thália a EHMK Košice 2013.

Po decembrovej premiére v košickom Divadle Thália má inscenácia Ako naučiť meštianskeho psa poslušnosti bratislavskú premiéru v piatok 3. februára v De­sign Factory.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba