Cirque du Soleil - sánka dolu

Talentovým šou, akými v poslednom čase diváka kŕmia slovenské televízie, sa občas podarí ponúknuť vystúpenie, ktoré vám vyrazí dych. Slovenská premiéra predstavenia Saltimbanco slávneho Cirque du Soleil, teda Slnečného cirkusu, v stredu na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, bola poskladaná takmer výlučne z takýchto dychberúcich momentov, navyše zabalených do vizuálne pútavého šatu.

16.02.2012 10:44
Slnečný cirkus - Cirque de Soleil - Bratislava Foto:
Cirque du Soleil
debata

Krátko pred ôsmou sa pod pestrofarebným pódiom objavila skupina dlhonosých klaunov. Kým mnohí diváci ešte len prichádzali do sály, skupinka zabávala tých už prítomných. Napríklad keď celý jeden rad divákov postavila, odviedla preč a potom prešibane obsadila ich miesta. Po úvodnom slove, v ktorom divákov po slovensky pozdravil pôvodom český artista, a po tanečnom intre, ktoré bolo pestrou hrou farieb a dokonalého súladu pohybov, nasledovali artistické výkony. V tom prvom sa predviedla trojica artistov so svojimi gumenými telami v najrozličnejších, zdanlivo nerealizovateľných pózach a konfiguráciách.

Prvý z niekoľkých vrcholov večera prišiel pri čísle nazvanom Čínske tyče. Na štvorici vysokánskych tyčí sa artisti v elastických pestrofarebných overaloch pohybovali s ľahkosťou Spidermana. Akoby nestúpali po tyči niekam do výšky, ale iba zľahka kráčali po rovine. Keď sa na štvoricu tyčí nahrnuli šestnásti naraz, bol to rovnako fascinujúci pohľad, ako keď si jeden z artistov priviazal o tyč nohu a len takto istený roztočil pod sebou vo vzduchu svojho kolegu alebo kolegyňu. V kostýmoch sa totiž rozdiely medzi pohlaviami stierali.

Najefektnejším kúskom čísla bolo, keď sa artisti na tyčiach spúšťali pomerne rýchlo dole hlavou, koordinujúc rýchlosť iba nohami, a elegantne zastavili tesne nad zemou. To už človeku naozaj padala sánka. Inak to nebolo ani pri ďalších číslach. V ruskej hojdačke sa trojica artistov postaví jeden druhému na plecia a štvrtý vyskočí z hojdačky, spraví salto a preskočí ich. Ešte efektnejším kúskom bolo, keď takto postavená ľudská veža chytí akoby nič štvrtého letiaceho z hojdačky, či keď dve na sebe stojace dvojice držia úzku „hrazdu“, na ktorú z hojdačky letiaca artistka elegantne pristane.

Súčasťou šou Saltimbanco, ktorá je najstaršou v putovnom repertoári cirkusu, bola aj gymnastka, čo sa dokáže udržať na tyči vo vzduchu iba svojimi zubami; žonglér s asi ôsmimi loptičkami, ktoré vie udržať v obehu aj cestou po schodoch, či dvojica s nebezpečnými bolami. Ide o dve závažia spojené lanom. Dvojica ich rozkrútila vo vzduchu a búchaním o zem vytvárala zaujímavé rytmické kompozície. Ešte zaujímavejšie však bolo sledovať dvojicu, ako s týmito pôvodne vrhacími zbraňami dokáže zručne narábať. Mať v každej ruke jednu roztočenú zbraň a skoordinovať pohyby tak, aby ste nezranili seba ani partnera stojaceho pár desiatok centimetrov od vás, chce nielen guráž, ale najmä tvrdý tréning. Ten bol cítiť z celého predstavenia dovedeného k dokonalosti. Vrátane nádherného finále, v ktorom sa artisti v bielom, sprevádzaní živým anjelským spevom a živou hudbou, vznášajú niekde pod strechou arény na elastických lanách a hojdačkách.

Artistické kúsky sa v Saltimbancu striedali s komickými výstupmi. O tie sa svojou pantomímou a „beatboxom“ staral najmä klaun Eddie. Publikum svojimi kúskami nielen výborne zabával, ale ho do nich aj zapájal. Bratislavské predstavenie sprevádzali nadšené prejavy publika, ktoré sa s artistami a hudobníkmi rozlúčilo potleskom postojačky.

Slnečný cirkus bude v Bratislave vystupovať až do nedele. V piatok a v sobotu sú predstavenia naplánované na 16. a 20. h, v nedeľu sa cirkus divákom predstaví o 13. a 17. h.

Od pouličného zabávača až k vesmírnemu klaunovi
Slnečný cirkus založil v roku 1984 Kanaďan Guy Laliberté. Ten začínal ako pouličný umelec, keď v uliciach Quebecu predvádzal hru na akordeón, chôdzu na chodúľoch či hltanie ohňa. „Bolo to iba dobrodružstvo, plánoval som, že sa vrátim do školy a budem viesť obyčajný život,“ povedal na stránke evancarmichael.com. Nestalo sa.
S malou skupinou podobných dobrodruhov totiž založil spomínaný cirkus.S prvým predstavením obišli 10 miest V roku 1987 už cirkus vystupuje aj v Amerike, kde uchváti kalifornské publikum a o rok neskôr sa súbor dokonca objaví aj v programe olympiády v Calgary. Netrvá dlho a vypredaným predstaveniam tlieskajú diváci v Európe či Japonsku a úspech sa už nedá zastaviť. Dnes má cirkus vo svojom repertoári 22 rôznych šou, ktoré sa hrajú po celom svete. A jeho zakladateľ má na konte milióny.
V roku 2009 sa dokonca stal prvým kanadským vesmírnym turistom, keď absolvoval takmer dvojtýždňový výlet na medzinárodnú vesmírnu stanicu, čo mu vynieslo prívlastok ,,vesmírny klaun". Pre Lalibertého však táto cesta nebola len výstrelkom rozmaznaného boháča. Cestu a mediálny záujem využil, aby upozornil na svoju nadáciu One Drop, ktorá bojuje proti chudobe, má za cieľ, aby mali všetci ľudia prístup k vode a aby ľudia s vodou nakladali rozumnejšie.

Predstavenie Saltimbanco Slnečného cirkusu...
Predstavenie Saltimbanco Slnečného cirkusu...
+5Predstavenie Saltimbanco Slnečného cirkusu...
debata chyba