Divadlá obsadia košické námestia

Päť dní, 15 predstavení, 15 divadelných súborov zo 4 krajín, ktoré sa predstavia na 5 pódiách - tak možno v číslach telegraficky charakterizovať 6. ročník Festivalu divadiel strednej Európy, ktorý sa v stredu začne v Košiciach.

04.09.2012 12:00
36 kosicefest eger Predstavenie Les préludes a... Foto:
Predstavenie Les préludes a Drevený princ uvedie na festivale v Košiciach tanečný súbor Gárdonyi Géza Szinház z Egeru.
debata

Žena udusí svoje tri deti, aby nevyrušovali otca pri pozeraní televízie. Aj to vykoná hlavná hrdinka inscenácie III Fúrie, s ktorou sa v prvý – poľský deň festivalu predstaví Teatr Modrzejewskiej z Legnice. Režisér Marcin Liber skombinoval poľskú históriu s antickou mytológiou, aby v ironickej punkovej show osvetlil temné miesta poľského charakteru. Navyše prináša feministický pohľad na hrdinstvo, ktoré zároveň demýtizuje.

Poľskú divadelnú scénu reprezentuje aj Teart Ślanski z Katovíc, ktorý privezie predstavenie Hanocha Levina Jakobi a Leidental. Komorný príbeh rozohráva duel medzi láskou a priateľstvom, v ktorom sám so sebou zápasí štyridsiatnik, rozhodnutý konečne žiť.

Pre tých, čo do divadla nechodia
„Cieľovou skupinou nášho festivalu je divák. Snažíme sa dramaturgiu postaviť tak, aby si každý našiel svoje predstavenie. Tento rok sme sa rozhodli preniesť divadlo do nedivadelných priestorov a dať tak príležitosť "ochutnať“ divadelné umenie aj tým, ktorí si cestu do kamenného divadla ešte len hľadajú," povedal riaditeľ festivalu František Ténai.

Vančurov román Markéta Lazarová, ktorému dal slávnu filmovú podobu František Vláčil, sa dočkal aj divadelného stvárnenia. V Moravskom divadle Olomouc stvárnil režisér Michael Tarant príbeh z úsvitu českých dejín ako rockový epos o láske a milosrdenstve. V monumentálnej inscenácii spojili svoje sily činoherný aj operný súbor.

Národné divadlo Moravsko-slezské z Ostravy privezie do Košíc hru Venedikta Jerofejeva Moskva – Petušky, ktorú režijne naštudoval Tomáš Jirman. Príbeh poémy, často prezývanej „biblia ruských alkoholikov“, je v podstate jednoduchý. Po prepitej noci sa rozhodne muž, mučený „opicou vesmírnych parametrov“, že navštívi svoju lásku vo vzdialených Petuškách. Čakajúc na vlak, nakúpi darčeky i poživeň na cestu. Ako dopadne, to iskrivo, zasvätene, s bravúrou i vtipom rozpráva predstavenie, ocenené ako najlepšia inscenácia Moravy a Sliezska.

Divadlo Komedie sa lúči
Samozrejme, že za to nikto nemôže. Všetci sme boli tak nejako proti. Napriek tomu existoval múr – píše vo svojej hre Hrdinovia ako my dramatik Thomas Brussig. Komédiu o socializme uviedlo v réžii Kamily Polívkovej pražské Divadlo Komedie.„Bude to lahôdka festivalu. Divadlo Komedie napriek veľkým úspechom ukončilo koncom júla svoju činnosť, takže ich vystúpenie v Košiciach bude jedným z posledných,“ uviedol riaditeľ festivalu.

Čriepky z diania na maďarskej divadelnej scéne priblíži tanečný súbor Gárdonyi Géza Szinház z Egeru, ktorú uvedie inscenáciou Les préludes a Drevený princ na hudbu Franza Liszta a Bélu Bartóka. A divadlo HOPPart z Budapešti – inscenácia Surpriseparty je nezávislý experiment, do ktorého pozývajú tvorcovia aj divákov ako priamych účastníkov.

Banskobystrické Divadlo Štúdio tanca sa predstaví inscenáciou Príliš blízko na návrat, trnavské Túlavé divadlo uvedie komédiu Cyrano (alebo Balábilé o nose), popradské Divadlo Commedia Alighieriho komédiu Gianni Schicchi a rožňavské Divadlo Actores zabaví pouličným predstavením The Family BandWagon. Podrobné informácie o programe 6. ročníka Festivalu divadiel strednej Európy v Košiciach sú na www.kosicefest.eu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba