Alternatívny muzikál aj sci-fi chystá elledanse

Aká ťažká je túžba človeka? Možno ju zmerať, odkryť a popísať? Hudobno-tanečným projektom Kolik váží vaše touha? pražskej skupiny VerTeDance otvorí Alternatívne divadlo elledanse v piatok večer v bratislavskom Dome T&D svoju šiestu sezónu. A piate výročie existencie si pripomenie výstavou fotografií 5 rokov v elledanse by Noro Knap - akýmsi rodinným albumom Alternatívneho divadla elledanse, v ktorom nechýbajú ani top inscenácie.

06.09.2012 08:00
elle Inscenáciou z dielne českého VerTeDance... Foto:
Inscenáciou z dielne českého VerTeDance Kolik váží vaše touha? slávnostne otvorí Alternatívne divadlo elledanse v piatok svoju šiestu sezónu.
debata

„V rešpektovanom českom periodiku Taneční zóna sa píše, že slovenský tanec je v larválnom štádiu. Celkom mi preto imponuje, že v posledných rokoch tam všetky ceny za choreografiu žnú práve Slovenky. Lucia Kašiarová, ktorá je spoluautorkou a interpretkou predstavenia Kolik váží vaše touha? – oceneného ako Tanečná inscenácia roka – získala zaň aj cenu Tanečnica roka. Spojenie so živou hudbou až zarazí. Zrazu máte na javisku živých ľudí z kapely Zrní s nástrojmi, ktorí v podstate tiež vytvárajú choreografiu a obohacujú nesmierne kvalitné dielo o ďalší rozmer,“ povedala zakladateľka, umelecká riaditeľka a choreografka elledanse Šárka Ondrišová.

Netradičnou pozvánkou na slávnostné otvorenie sezóny bude už zajtra popoludní projekt Tanec v uliciach. Skupina tanečníkov a hudobníkov, inšpirovaná konkrétnymi priestormi, oživí bratislavskú promenádu od Eurovey až po Aupark kreáciami súčasného tanca.

Pre novú sezónu pripravuje Dom T&D päť premiér, ktoré oscilujú v širokom žánrovom zábere – od alternatívneho muzikálu až po sci-fi rozprávku. Štyri budú z vlastnej dielne, jednou sa predstaví spriatelený súbor Debris Company. Ten v réžii Jozefa Vlka a choreografii Šárky Ondrišovej pripravuje inscenáciu pôvodnej hry Jany Bodnárovej Kolíska.

Prvou „domácou“ premiérou bude v októbri Dlhá noc, v ktorej sa spoja tanečníci elledanse s hercami GUnaGU. „V tejto inscenácii som sa pokúsil sfúzovať činoherné divadlo s pohybovým vo väčšej miere ako doteraz. Hľadal som, kde je tá miera, aby text podporil tanec a tanec zas text. Dlhá noc prinesie tri príbehy. Jeden z nich je o patológovi, jeho manželke cudzinke a ich vzťahu narušenom problémami,“ povedal autor libreta Viliam Klimáček.

„Libreto dáva tušiť, akým spôsobom sa bude pohyb uberať. K niektorým obrazom mi hneď napadli výjavy, ktoré sa mi preháňajú v hlave a viem ich kreovať. Nepôjde o nacvičené choreografie v zmysle predkráčaných krokových variácií. Vychádzam z hercov, ich charakterov, z toho, čo ponúka ich telo a čo dokážu,“ povedala Šárka Ondrišová, ktorá má na starosti choreografiu Dlhej noci.

Tanec, dizajn a živá hudba sa spoja v inscenácii Škára. „Skutočne budeme škárou na javisku nazerať do súkromných priestorov a konfrontovať, ako sa správame vo verejnom priestore a ako v súkromí. Predstavenie vzniká metódou improvizácie,“ povedala režisérka Lucia Holinová. Najmä pre mladšie publikum sú určené Prázdniny v ríši rozprávok. Literárnu predlohu Kira Bulyčova zadaptovala mladá režisérka Veronika Pavelková. Piatou premiérou šiestej sezóny elledanse budú Bubliny v betóne. Alternatívny muzikál Viliama Klimáčka v choreografii Šárky Ondrišovej a s hudbou skupiny Longital.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba