SkRAT vo výklade. Netradične a veľkolepo

Na polceste medzi provizórnym priestorom v KC Dunaj a sľubným novým miestom pôsobenia v bývalej bratislavskej YMCA odohralo divadlo SkRAT v pondelok 17. septembra otváracie predstavenie sezóny. Netradične, vo výklade Poľského inštitútu. Je len málo inscenácií, ktorým by takýto experiment prial. Mŕtvym dušiam však rozhodne áno.

19.09.2012 18:00
skrat  mŕtve duše Foto:
Otváracie predstavenie deviatej sezóny divadlo SkRAT odohralo vo výklade Poľského inštitútu v Bratislave.
debata

Inscenácia Mŕtve duše (Obrazy z nového sveta) mala svoju premiéru v roku 2008. Predstavenie, ktoré súbor odohral pre divákov usadených na ulici pred výkladom Poľského inštitútu, však dokázalo, že divadlo je umenie živé, žijúce, premenlivé a vyvíjajúce sa. Aj v jedinej inscenácii. Ak najslávnejší divadelný teoretik K. S. Stanislavskij chcel, aby herci v divadle hrali tak, akoby medzi nimi a divákmi bola štvrtá stena, SkRAT ho vyslyšal. Doslova. Sklo výkladu dokonale oddelilo javisko od hľadiska a rámy zas výraznejšie členili jednotlivé hracie priestory na samostatné miestnosti spální, pracovní, kúpeľní, obývačiek. Toto všetko navyše premenilo bežného diváka na voyera pozorujúceho životy ľudí na opačnej strane panelákovej zástavby. Netreba pritom počuť, stačí sa dívať.

Fragmenty tragédií, výseky z bežného života, normálne šťastie, ale predovšetkým nenormálne nešťastie aj pod strechou divadla pôsobia bolestivo realisticky. Popri ruchu električiek, náhodných okoloidúcich, cigaretovom dyme, ale aj divákoch, ktorí predstavenie predčasne vzdávajú, odvolávajúc sa na „príliš vysoké/príliš nízke“ umenie, sa dej za výkladom stáva realitou. Alebo reality show.

Samozrejme, inscenácia využíva divadelný jazyk, a tak na rozdiel od televíznej reality show ponúka obrazy dnešného sveta koncentrované, zhustené a ukazuje ich v dôsledkoch. Bez slov predvádza, kam smeruje láska zamieňaná za kuriózne sexuálne hry, večné obšmietanie sa okolo chladničky s pivom, nenápadná susedská nevera či nesplnené sny stať sa tanečníkom. Ukazuje, ako sa z ľudí stávajú mŕtve duše a divák na opačnej strane skla pociťuje až nebezpečný pocit identifikácie. Takto sa predsa doma správame všetci!

Otváracie predstavenie deviatej sezóny divadla SkRAT začalo netradične a svojím spôsobom veľkolepo. Ťažko si predstaviť, že by sa divadlu podarilo ešte dôslednejšie zrealizovať svoj pôvodný zámer. A ťažko si predstaviť, že by sa mu podarilo ešte viac zapôsobiť na diváka.

Hodnotenie Pravdy: 5 hviezdičiek z 5

SkRAT: Mŕtve duše (obrazy nového sveta) / koncepcia, réžia: Dušan Vicen / hrajú: Víto Bednárik, Ľubo Burgr, Lucia Fričová, Dana Gudabová, Inge Hrubaničová, Milan Chalmovský, Vlado Zboroň / svetelný dizajn, hudobný mix: Ladislav Mirvald / premiéra: 5. decembra 2008./ otváracie predstavenie sezóny 17. septembra 2012, výklad Poľského inštitútu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba