V Rusku zakázali predstavenie Jesus Christ Superstar

Niektorým pravoslávnym veriacim v juhoruskom meste Rostov nad Donom prekážalo plánované uvedenie svetoznámej rockovej opery Jesus Christ Superstar. Nakoniec dosiahli, že miestne divadlo jej uvedenie zrušilo.

01.10.2012 16:00
39 jesus 3x ted Neeley vo filmovom spracovaní... Foto:
Ted Neeley vo filmovom spracovaní Jesus Christ Superstar z roku 1973.
debata (1)

Ako uvádza agentúra RIA Novosti, s predstavením malo 18. októbra do rostovskej filharmónie prísť divadlo z Petrohradu. Vedenie filharmónie však dostalo list, v ktorom sa skupina pravoslávnych veriacich sťažuje, že rocková opera Jesus Christ Superstar znesväcuje Krista a zobrazuje ho nevhodne. Skupina asi dvadsiatich občanov sa v liste odvoláva na nový zákon, ktorý má ochraňovať práva veriacich.

Podľa spravodajského portálu BBC nie je jasné, aký zákon má skupina na mysli, pripomína však, že dolná komora ruského parlamentu zvažuje zákon, ktorý by trestal urážku náboženského cítenia. Veriaci v liste tiež žiadajú, aby podobné predstavenia schvaľovala Ruská pravoslávna cirkev. „Nemôžete povedať, že opera posilňuje vieru. Skutočný veriaci by mal namiesto hry navštíviť omšu,“ citoval portál independent-news.ru jedného z dotknutých ľudí.

Agentúra AFP píše, že predaj vstupeniek na predstavenie zastavili po tom, čo miestne úrady začali vyšetrovanie, či Jesus Christ Superstar môže naozaj uraziť zbožných kresťanov. Ak vyšetrovanie preukáže, že nie, predstavenie zrejme v Rostove uvedú. Vedenie cirkvi v Rostove, ktorý má vyše milióna obyvateľov, sa od celej záležitosti dištancovalo s tým, že ide o súkromnú aktivitu, ktorej iniciátori sa predtým, ako celú vec napadli, mali radšej poradiť s kňazmi.

Paradoxom tiež je, že predstavenie petrohradského divadla malo premiéru už v roku 1990 a do istej miery vzniklo pri príležitosti tisíceho výročia pôsobenia pravoslávnej cirkvi. Navyše petrohradská verzia diela má podľa internetových stránok divadla bližšie k Svätému písmu než iné jej naštudovania a hra dokonca vznikala pod patronátom pravoslávnej cirkvi. Divadlo tiež uvádza, že nebolo výnimkou, keď mladých divákov práve táto rocková opera priviedla do kostola. Stránka tiež cituje výrok nemenovaného duchovného, ktorý predniesol po predstavení: „Nemôžeme mladých ľudí nútiť, aby prišli do kostola, ale môžeme ich vrátiť k viere.“

Agentúra Ria Novosti pripomína, že s Jesus Christ Superstar neboli v Rusku počas posledných vyše dvadsiatich rokov nikdy problémy, dielo v podaní rovnakého petrohradského divadla však začiatkom roka zakázali v Bielorusku.

Rocková opera Jesus Christ Superstar vznikla koncom 60. rokov. Najskôr vyšla iba ako hudobný album, premiéru na Broadwayi mala v roku 1971 a dočkala sa aj filmovej adaptácie (1973) v réžii Normana Jewisona.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba