Zomrel herec Eduard Bindas, rodina úmrtie tajila

Herec Eduard Bindas, ktorý počas svojej kariéry stvárnil desiatky postáv v divadle, vo filme, v televízii, dabingu aj v rozhlase, zomrel vo veku 86 rokov. Ako informoval portál topky.sk, Bindas zomrel už 28. októbra a na bratislavskom cintoríne v Slávičom údolí ho pochovali 30. októbra, rodina si vraj nepriala, aby sa informácia dostala na verejnosť. Bindas žil v posledných rokoch v ústraní.

08.11.2012 13:54 , aktualizované: 18:23
bindas Foto:
Eduard Bindas ako Kráľ v predstavení ...a mal tri dcéry na Novej
debata (11)

Pracovitý, ale veselý a veľmi milý človek. Takto si na Bindasa spomínajú niektorí jeho kolegovia. "V divadle sa pohybujem už približne 60 rokov. Ako 18-ročný som dobrovoľne išiel na vojnu, po dvoch rokoch som sa vrátil a šiel študovať. Od roku 1950 som pôsobil v štátnom divadle v Košiciach. Začiatky boli ťažké, pretože to bolo tesne po vojne,“ zaspomínal si Bindas pred niekoľkými rokmi pre týždenník Markíza.

Eduard Bindas sa narodil v Strážskom v okrese Michalovce. Herectvo študoval v rokoch 1947 – 1949 na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. V rovnakom období bol zároveň členom Štúdia Národného divadla. Rok pôsobil v zájazdovom Dedinskom divadle, ktoré so svojimi hrami cestovalo po slovenských dedinách, a v roku 1950 sa stal členom činohry Štátneho divadla Košice.

„Nadviazal na tradície psychologického realistického herectva, ktoré sa pod vedením režiséra Janka Borodáča rozvinulo a zažiarilo v Borodáčových najvýznamnejších košických inscenáciách, kde vytvoril sýte a výrazné portréty v postavách Ďura Lauka (Statky-zmätky, 1950), Tuzenbacha (Tri sestry, 1952) a Chlestakova (Revízor, 1952). Jeho mužný zjav a vitálne vystupovanie ho predurčovali za predstaviteľa vitálnych, sebavedomých postáv,“ píše o Bindasovom pôsobení v metropole východu Encyklopédia dramatických umení Slovenska.

Po krátkom pôsobení v Armádnom divadle v Martine (1956 – 1957) sa v roku 1957 Bindas stal členom činohry bratislavskej Novej scény, kde pôsobil až do svojho odchodu do dôchodku. Jednou z jeho posledných divadelných postáv bol súdny zapisovateľ v muzikáli Hello, Dolly! takisto na doskách Novej scény pred niekoľkými rokmi.

Bindas patril k najobsadzova­nejším slovenským hercom v televízii a vo filme. Vo svojej filmografii má napríklad snímky ako V hodine dvanástej (1958), Kapitán Dabač (1959); Aurela Révaya stvárnil v Jánošíkovi (1962 – 1963) režiséra Pala Bielika, ktorý ho obsadil aj do filmu Majster kat (1966); prokuristu si zahral v Panne zázračnici (1966) a v Červenom víne (1976) hral učiteľa. Bindas sa objavil aj v množstve televíznych inscenácií a filmov, naposledy v seriáli Mesto tieňov (2008).

Filmoví a televízni režiséri využívali najmä komediálnu stránku Bindasovho herectva, vďaka jeho hlasu ho zase často obsadzovali aj v dabingu. Medzi poslednými postavami, ktorým prepožičal svoj hlas, bol napríklad minister mágie Cornelius Fudge zo série filmov o Harrym Potterovi.

11 debata chyba