Rekordná Pasca na myši Agathy Christie slávi jubileum

Detektívna hra Agathy Christie Pasca na myši získala status najdlhšie uvádzanej šou akéhokoľvek druhu v histórii britského divadla už koncom 50. rokov. A bez prestávky ju uvádzajú dodnes. V nedeľu sa konalo jej v poradí už 25-tisíce uvedenie a koncom tohto týždňa oslávi 60 rokov od svojej divadelnej premiéry.

22.11.2012 09:00
Britain Mousetrap Anniversary Pasca na myši... Foto: , ,
Pasca na myši mala v nedeľu večer špeciálne hviezdne obsadenie.
debata

Pritom samotná Christie v takýto úspech nedúfala. Vo svojej autobiografii cituje rozhovor s Petrom Saundersom, ktorý produkoval všetky jej divadelné hry. Saunders v ňom predpovedá Pasci na myši, že vydrží na pódiu aj vyše roka. „Tak dlho ju nebudú hrať. Možno osem mesiacov,“ odpovedala mu Christie, ktorá práva k hre venovala ako narodeninový darček svojmu vnukovi Matthewovi Prichardovi.

V poradí už 25-tisíce uvedenie hry spestrilo lukratívne obsadenie. Hviezda Star Treku Patrick Stewart, Julie Waltersová známa aj z filmov o Harrym Potterovi či režisérka muzikálu Mamma Mia! a mnohých westendských hitov Phillyda Lloydová mali podľa BBC na naštudovanie scénického čítania hry menej ako 24 hodín. Viacerí z nich pritom predstavenie, ktorého návštevníkov na konci žiadajú, aby si rozuzlenie nechali pre seba, predtým nevideli.

Počas rokov sa v hre vystriedalo už vyše 400 hercov a z najdlhšie uvádzaného divadelného kúska na svete sa dokonca stala turistická atrakcia. „Keď som to videl naposledy, divadlo bolo plné zmätených Japoncov a Japoniek, ktorí evidentne nemali potuchy o čo ide, ale rovnako zjavne cítili, že žiaden výlet do Londýna by nebol úplným bez toho, aby hru videli,“ napísal divadelný kritik denníka Telegraph Charles Spencer.

Britské médiá pripomínajú, že za úspechom hry sú aj prísne pravidlá jej uvádzania. Christie napríklad stanovila, že mimo West Endu sa Pasca na myši môže každoročne v Anglicku hrať v inom naštudovaní iba na jednom ďalšom mieste. Pri 60. výročí sa však divadlo St. Martin's Theatre s hrou vyberie na historicky prvé turné po Británii, ktoré bude trvať 60 týždňov. So zmluvnými podmienkami na hru to majú komplikované aj filmári. Hoci filmové práva na sú už polstoročie predané, film tak skoro nevznikne. Podmienkou jeho vzniku totiž je, že westendská verzia hry musí byť aspoň pol roka po svojej derniére.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba