Kráľ Teodor v Benátkach prinesie operu na námestie

Keď mala inscenácia talianskeho skladateľa Giovanniho Paisiella Kráľ Teodor v Benátkach premiéru v roku 1784 vo viedenskom Burgtheatri bol z nej nadšený aj samotný Mozart. O rok neskôr zaznela aj v Bratislave ako inauguračné predstavenie súkromnej opernej spoločnosti grófa Johanna Nepomuka Erdõdyho, ktorá bola prvou spoločnosťou ponúkajúcou verejné operné predstavenia. Premiéru heroicko-komickej drámy vo dvoch dejstvách uvedie Opera Slovenského národného divadla v Bratislave už v stredu 24. júna.

24.06.2015 11:30
Boris Prýgl (Teodoro), Marek Pobuda (Acmet),... Foto:
Boris Prýgl (Teodoro), Marek Pobuda (Acmet), Andrea Nemcová (Belisa), Tomáš Šelc (Taddeo) v inscenácii Kráľ Teodor v Benátkach.
debata

„Symbolicky začíname nový projekt Operné štúdio a symbolicky sme chceli, aby aj historická reflexia podporila túto myšlienku. S týmto dielom sa spájajú začiatky verejného života v Bratislave,“ odôvodnil výber titulu šéfdramaturg SND Slavomír Jakubek. Kráľ Teodor v Benátkach je prvou inscenáciou Operného štúdia, ktoré je inkubátorom pre mladé operné talenty, z plánovaných piatich.

Benátky v období karnevalu sú zatopené vodou. V rovnakom čase prichádza do mesta masiek finančný podvodník, samozvaný kráľ Korziky a diplomat Teodor. Po krk v dlhoch, na úteku pred veriteľmi a zákonom hľadá útočisko. Zo svojej nepriaznivej situácie sa chce dostať manželstvom s dcérou hostinského. „Je to téma, ktorá je večná. Paisiello a Casti (libreto) písali o spoločnosti a prostredí, ktoré ich obklopovalo. Historický Theodor von Neuhoff bol známou postavou, ktorú autori opery aj ich súčasníci poznali, niektorí aj osobne. Ich ponímanie opery bolo v tomto zmysle veľmi moderné,“ vysvetľuje režisérka Lenka Horinková.

Pretrvávajúca téma podvodníkov umožnila preniesť viac ako dvestoročnú operu do súčasného prostredia, čo podporili aj kostýmy Martina Kotúčeka. „Hudobná štruktúra tejto opery je veľmi premenlivá, a to aj v rámci jednotlivých hudobných čísel. Je teda výzvou interpretovať ju plynule bez toho, aby pôsobila chaoticky,“ vraví dirigent Marián Lejava.

Opera Kráľ Teodor v Benátkach opustí kamenné múry Slovenského národného divadla a pod hlavičkou festivalu Viva Musica! sa predstaví divákom na Hlavnom námestí v Bratislave v nedeľu 28. júna o 20.¤h. „Považovali sme za veľmi dobrú príležitosť využiť festival Viva Musica! na takého open¤air predstavenie. Je to iné publikum, iný zážitok pre mladých operných umelcov a v neposlednom rade môžeme osloviť širšie publikum,“ dodáva Slavomír Jakubek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opera #Slovenské národné divadlo #Kráľ Teodor v Benátkach #Giovanni Paisiello #Operné štúdio #Lenka Horinková #Marián Lejava