O víťazoch glóbusov rozhodne aj slovenská filmárka

"Najlepší film pre mňa nemusí byť dokonalé kino, cením si však, ak je autorský, radikálny a riskantný," vraví slovenská filmárka Mira Fornay. Tento rok svoj pohľad na vec prepožičia hlavnej porote Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, do ktorej zasadne. Okrem slovenskej porotkyne návštevníci festivalu uvidia aj viacero slovenských filmov. Budú zastúpené spolu v siedmich festivalových sekciách vrátane súťaže. Filmový sviatok roka sa v kúpeľnom meste na západe Česka začína v piatok a už tradične ho poctia svojou prítomnosťou aj hviezdy celosvetového formátu.

04.07.2014 09:00
71st Annual Golden Globe Awards - The Weinstein... Foto:
K zahraničným hosťom 49. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch patrí aj americká herečka Laura Dern.
debata

Medzi dvanástimi celovečernými filmami, ktoré sa tento rok dostali do hlavnej súťaže MFF Karlove Vary, sú napríklad snímky Györgya Pálfiho, Miroslava Krobota, Andrey Sedláčkovej, Davida Lamberta či Jeffa Preissa. O víťazoch Krištáľových glóbusov za najlepší hraný film, réžiu a ženský či mužský herecký výkon bude pritom spolurozhodovať aj slovenská režisérka a scenáristka Mira Fornay. Autorka snímok Líštičky a Môj pes Killer bude v päťčlennej porote, ktorú povedie slávny katalánsky producent Luis Miñarro, jedinou ženou. Svoje názory však iste podoprie aj inými faktormi. „Každý človek vníma film inak a nepochybne ho ovplyvňuje mnoho rôznych okolností, ku ktorým patrí aj pohlavie. Vyslovene mužský či ženský pohľad na film však podľa mňa neexistuje,“ myslí si filmárka.

Sama má na konte viacero festivalových víťazstiev, k najcennejším patrí napríklad hlavné ocenenie z festivalu v Rotterdame. Skúsenosti má už aj ako porotkyňa – len nedávno sa napríklad vrátila z Ruska, kde spolurozhodovala o víťazoch festivalu Andreja Tarkovského. V Karlových Varoch okrem hodnotenia súťažných snímok stihne tiež predstaviť svoj pripravovaný film o domácom násilí Cook, F**k, Kill, s ktorým už získala ocenenie v súťaži projektov na festivale v Sofii.

Aj slovenský film bude mať v Karlových Varoch svoje želiezko v ohni. Bude ním dlhometrážny debut slovenského filmára Mira Rema s názvom Comeback, ktorý zároveň návštevníci festivalu uvidia aj v medzinárodnej premiére. Snímka sa venuje problematike reintegrácie väzňov do spoločnosti a premietnu ju v rámci Súťaže dokumentárnych filmov. Aj česko-slovenskú koprodukčnú snímku V tichu uvidia karlovarskí diváci ako prví. Film sleduje osudy židovských hudobníkov a hudobníčok počas holokaustu a môžete ho poznať aj pod názvom Denník Agáty Schindlerovej a spoluprodukoval ho aj Slovenský filmový ústav.

Karlove Vary patria k najprestížnejším filmovým podujatiam stredoeurópskeho regiónu a exkluzívny je každoročne aj zoznam ich hostí. Tentoraz im bude dominovať austrálsko-americký herec Mel Gibson, ktorý si na podujatí prevezme aj ocenenie za svoj prínos svetovej kinematografii. Nemenej zaujímavá bude iste aj prítomnosť americkej herečky Laury Dern (známa napríklad z filmov Jurský park a Modrý zamat) či jej krajana Michaela Pitta, ktorého preslávilo najmä účinkovanie v seriáli Impérium: Mafia v Atlantic City. Už tretí raz príde do Varov aj známy taliansky herec Franco Nero.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mira Fornay #FF Karlove Vary #Miro Remo #Andrej Tarkovský