V Banskej Štiavnici sa hrá pekná hudba

"Som prekvapený, koľko mladých ľudí má stále záujem o progresívnu hudbu. Začínali sme s ňou, pretože sme boli jednoducho unavení z ,odrhovačiek' - trojminútových skladieb v štýle verš-refrén-verš-refrén," spomína si v rozhovore pre britský Guardian hudobník Rick Wakeman. Návšteva jedného z najvýznamnejších hráčov na klávesy v rockovej hudbe čaká Banskú Štiavnicu už vo štvrtok. Na Festivale peknej hudby, na ktorom vystúpi, sa za pätnásť rokov stalo tradíciou, že nijaké "odrhovačky" neponúka.

24.07.2014 14:03
31 wakeman este 3x Foto:
Rick Wakeman patrí medzi najslávnejších hráčov na klávesy v rockovej hudbe.
debata

Nielen Wakeman

Rick Wakeman a Vladimír Godár. To sú dvaja headlineri podujatia, ktorému bude patriť Banská Štiavnica až do nedele. Wakeman vystúpi v Kostole sv. Kataríny dnes o 20. h , Godár v rovnakom čase na rovnakom mieste, len o deň neskôr. A hoci ide o známe mená, ktoré môžu návštevníkov do Štiavnice prilákať, program festivalu je bohatší.

Nehudobnou zložkou bude vernisáž netradičnej výstavy Jany Brisudovej a Stanislava Kiča v piatok o 17. h v Starom zámku. „Je to dvojica umelcov aj životných partnerov. Tvorba oboch je veľmi zaujímavá. Napríklad Jana je jedna z mála žien, ktorá sa zaoberá sochárčinou. Pracuje s bronzom a rôznymi netradičnými materiálmi. Na festivale predstaví svoj umelecký objekt – sochu z cédečiek. Získala si reputáciu už aj za oceánom, bude vystavovať aj v USA,“ opisuje prácu umelcov organizátor festivalu Eugen Prochác.

Hudobným prínosom bude podľa jeho slov aj vystúpenie sopranistky Evy Horňákovej v gitarovom sprievode Miriam Rodriguez-Brüllovej. Počas vystúpenia s názvom Španielske romance predvedie dvojica repertoár zložený zo zarzuely, menej známej verzie operety. Vypočuť si ho môžete v sobotu o 11. h v barokovom kaštieli vo Sv. Antone.

Menšie, ale exkluzívnejšie

Medzinárodný nádych dodajú festivalu aj francúzski muzikanti z Trio Galup. „V obsadení flauta, violončelo a klavír predstavia muzikanti najmä francúzsku tvorbu. Odznejú menej známe piesne skladateľov, ktorí mali veľkí prínos vo francúzskych hudobných dejinách, ale na Slovensku sa nepresadili,“ vysvetľuje Prochác. Podľa jeho slov ide o veľmi príjemnú, priam relaxačnú hudbu. Koncert sa uskutoční v sobotu o 20. h v Kostole sv. Kataríny. Bodkou na záver, už tradične v Sklených Tepliciach, bude matiné v altánku o 11. h. Hudbu vychádzajúcu najmä zo swingu predstaví Michal Motýľ Tentet a ich program s názvom Sunflowers Live.

Pätnásty ročník Festivalu peknej hudby tak svojím programom opäť nadviazal na vlastné tradície. Vystupovaním takých mien, ako je Rick Wakeman sa posúva bližšie aj k publiku, ktoré často lákajú najmä veľké hviezdy.

„Vedel som, že Banská Štiavnica je zaujímavé mesto, a mal som tendencie spraviť v ňom týždenný festival, ale časom som zistil, že štyri dni sú pre ľudí tak akurát,“ bilancuje Prochác históriu podujatia. „V začiatkoch by mi ani nenapadlo, že takí ľudia ako Rick Wakeman ponuku hrať u nás príjmu. Som rád, že veľkí umelci dokazujú, že nemusia vystupovať len v známych mestách, ako je New York či Viedeň. Kostol v Banskej Štiavnici síce neponúkne toľko ľudí, na akých sú zvyknutí, ale práve vďaka menšiemu a unikátnemu priestoru pridávajú koncertu na exkluzivite,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Godár #Festival peknej hudby #rick wakeman