Grape je Pohoda pre mladých

Všetko, čo patrí medzi plusy Pohody, ako je komfort, široké spektrum celodenných aktivít či výborný servis a čistota, je už aj znakom piešťanského festivalu Grape.

17.08.2014 16:59
Grape, Editors Foto:
Hviezdou piatkového večera bola skupina Editors.
debata

Výberom interpretov aj ideológiou je však na rozdiel od svojho „staršieho brata“ podujatie určené jednoznačne mladým. Po niekoľkých rokoch na hudobnej scéne tak čoraz úspešnejšie zapĺňa dieru na trhu s festivalmi. Jeho návštevnosť má stúpajúcu tendenciu a už v piatok hlásili organizátori „vypredané“.

Hipsterský raj

Šaty s kvetinovým vzorom, čelenky a rozpustené vlasy. Dress code tohtoročného Grapeu bola móda hippies. S touto témou súvisel aj dizajn dotiahnutý do detailov. Kvety vyrástli na hlavnom pódiu aj na náramkoch pre návštevníkov. Už v piatok večer piešťanské letisko zaplnili najmä mladí hipsteri a Grape bol zrazu plný štýlových šiat, vysoko vykrojených kraťasov, brád aj lenoniek.

Prvý večer patril kapelám Bombay Bicycle Club a Editors, pričom obe prilákali pod hlavné pódium tisícové davy. Mladí Londýnčania z Bombay Bicycle Club predstavili v Piešťanoch svoju aktuálnu štúdiovku So Long, See You Tomorrow, ktorá bola číslom jeden v predaji v britských rebríčkoch. Zahrali však aj hity z predošlých albumov Shuffle a Always Like This. Záujem strhli muzikanti aj po koncerte, keď sa pred ich autogramiádou vytvoril dlhý rad fanúšikov túžiacich po podpise.

Ich hudba v strednom tempe pripravila návštevníkov na jednu z hlavných hviezd festivalu – Editors. Už keď partia okolo frotnmana Toma Smitha vyšla na pódium, bolo jasné, že sa začína skutočne profesionálna šou. Skladbou Munich ju však odštartovali len na chvíľu. Pre problémy so zvukom museli muzikanti zo scény na niekoľko minút odísť a vrátili sa až za skandovania publika.

Kapela, ktorá sa Slovákom už v minulosti predstavila koncertom v Bratislave aj na Pohode, priniesla napriek počiatočným problémom podmanivé vystúpenie s atmosférou. Noc na hlavnom pódiu ukončil francúzsky DJ set nemecky znejúceho mena – Gesaffelsten.

Čakanie na hit

V sobotu sa na letisku vyjasnilo a slnečnejšie počasie podtrhovali aj dynamickejší interpreti. Ešte za svetla rozoskákali návštevníkov britské formácie The Feud a Palma Violets, pričom nechýbali ani punkové rytmy. Vrchol festivalu však prišiel po nich.

Formácia Klaxons vybehla na pódium po pol jedenástej a svojím mixom rockovej a tanečnej hudby lákala ľudí z rozličných kútov areálu. Energia muzikantov bola nákazlivá, divákov zasiahla nielen pri singloch ako Golden Skans, Atlantis to Interzone a There is no Other Time, ale aj pri menej známych skladbách alebo novinkách z aktuálneho albumu Love Frequency.

A hoci sa po ich vystúpení dav nerozpŕchol, ale verne čakal na duo La Roux, táto dvojica ani zďaleka nedosiahla kvalitu vystúpenia predchádzajúcich Klaxons. Vyše hodinový koncert postavený na hopsajúcej speváčke Elly Jackson bol pre mnohých len čakaním na hit Bulletproof, ktorý odznel, ako inak, až na konci.

V noci areálom opäť znela elektronika, o zábavu sa postaral aj slovenský DJ B-Complex, ktorý mal pod pódiom viac fanúšikov ako mnoho zahraničných interpretov. Až do ranných hodín žilo letisko v Piešťanoch hudbou a zábavou.

Dva dni na Grape festivale neboli len o veľkých menách. Festivalu sa podarilo to, o čom sníva hádam každý organizátor hudobných podujatí. Ľudia naň chodia bez ohľadu na to, kto vystupuje, a to z jednoduchého dôvodu. Cítia sa na ňom dobre.

A zatiaľ čo Pohoda sa čím ďalej, tým viac uberá smerom rodinného festivalu s vyšším vstupným a všadeprítomnými posolstvami, Grape ponúka komfort pre mladých za dostupnú cenu a jeho hlavným heslom nie je nič iné ako zábava. Jeho najväčšou výhodou je však to, že je z roka na rok lepší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival Grape