Gagy odpália ohňostroj humoru a satiry

Prihrmí na najvyššej jednokolke, aby v šapito Európa roztočil nevídanú balónovú show. Legendárny majster pouličnej zábavy, dánsky klaun a akrobat Palle Bay Henriksen, ktorý po celom svete vystupuje ako Mr. Toons, pobaví v piatok na pravé poludnie predstavením The Baloonman návštevníkov Kremnických gagov. Program 34. medzinárodného festivalu humoru a satiry otvorí o hodinu skôr festivalová hymna, vztýčenie vlajky Akadémie humoru a jej nový prezident Milan Sládek.

29.08.2014 10:00
Konzert von Gogol und Maex in der Stadthalle... Foto:
Nemecké duo Gogol & Mäx privezie do Kremnice show Humor in koncert.
debata

Práve v humore sa nachádzajú hodnoty ako múdrosť, filozofia, poznanie, životná skúsenosť človeka, kreativita a fantázia umelca, pozitívny postoj a radosť zo života," pripomína svetoznámy mím. Pod názvom Milan Sládek extra uvedie výber zo svojich najúspešnejších pantomimických etúd, pridá vtipné rozprávanie o histórii najstaršieho divadelného umenia aj za hrsť autentických zážitkov a skúseností.

Baletka v ružovej sukni balansuje na lane a Bach na hrane klavíra. Aj tak interpretujú známu hudobnú klasiku nemeckí klauni Gogol a Mäx. Ovládajú množstvo originálnych hudobných nástrojov aj cirkusovú akrobaciu. V predstavení Humor in Concert vyrazia publiku dych odvážnymi kúskami na trapéze i hudobnou virtuozitou.

„Spájanie hudby a klauniády je dnes jedným z humorných žánrov. Na podobnom princípe pracuje aj švajčiarske duo Thomas & Lorenzo v predstavení Smoking Chopin,“ povedal riaditeľ Kremnických gagov Ján Fakla. Hity 50. až 70. rokov so situačnou komikou spája ostravský Rock'n roll band M. Woodmana. Jan Werich, Július Satinský, Karel Kryl, ale aj Bolek Polívka či Milan Lasica sa objavia v Dividle Jiřího Stivína – na filmovom plátne v klipoch. Hostiteľ divadelného koncertu, český džezový hudobník, multiinštrumen­talista a skladateľ, pozve divákov do svojej divadelnej obývačky.

Titanic, Terminátor, Sám doma? Stačí si vybrať titul, neexistuje taký, ktorý by Automat na filmy nemal v archíve. Bábkovo-divadelné improvizácie privezú na „gagy“ Buchty a loutky z Prahy. Tragikomické príbehy nástupu socializmu, násilné zakladanie roľníckeho družstva, desaťročia normalizácie, nežná aj porevolučné rozpaky ožívajú v predstavení Sčista-jasna, v ktorom Stanislav Štepka prináša druhú javiskovú správu o 20. storočí. Živú hudbu, tanec a gejzíry humoru roztočí Radošinské naivné divadlo. Na trinástich scénach, námestiach i v uličkách odohrajú desiatky súborov z 13 krajín takmer stovku predstavení.

V Uličke slávnych nosov pribudne reliéf nosa Jozefa Scheka – Babušeka. Autora dlhoročného a obľúbeného kresleného seriálu o Jožinkovi. „Ako malý chlapec som si kupoval humoristický časopis Roháč, v ktorom vychádzal Jožinko – dieťa svojich rodičov. Jožinko bol milý a naivný hrdina, ktorý sa však na svet okolo seba pozeral s odstupom a nadhľadom,“ spomenul riaditeľ Kremnických gagov Ján Fakla. Legendu modernej slovenskej karikatúry a prvého autora komiksu na Slovensku pripomenie aj komponovaný program Jožinko – dieťa, ktoré nikdy nezostarne. Podrobné informácie o 34. ročníku Kremnických gagov sú na www.gagy.eu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Kremnické gagy #humor