Fenomenálna Björk na Pohode vystrojila ohňostroj

Aj tretí pohodový deň sa niesol v znamení koncertu headlinera, očakávanej hviezdy, ktorá sa pravidelne objavovala medzi hudobnými prianiami návštevníkov Pohody, islandskej hudobníčky Björk.

12.07.2015 01:30
POHODA 2015: Björk Foto: ,
Islandská speváčka Björk počas koncertu v rámci festivalu Pohoda.
debata

Islanďanka prišla na Pohodu predstaviť svoj aktuálny album Vulnicura. Obavy, že by sa Björk mohla so svojimi novými – veľmi intímnymi skladbami na hlavnom pódiu stratiť, sa nenaplnili. Počas dokonale naplánovaného koncertu sa hudobníčke podarilo vytvoriť si vlastný svet. Človek z nej mal pocit, že je stvorená z iného materiálu ako ostatní ľudia.

Koncert sa začal pri západe slnka. Oblaky sa sfarbili do ružova a Islanďanka sa zjavila vo farebnom kostýme s maskou na tvári na pódiu v sprievode sláčikového orchestra. Bola nežná, znela ako z albumu, ale zároveň jej vystúpenie pôsobilo veľmi intenzívne na city diváka, čomu dopomáhali aj úžasné projekcie.

Už pred koncertom prenikla informácia, že počas neho bude aj ohňostroj, čo možno na prvé počutie neznelo práve ako najlepší nápad. Najprv Björk zafarbila oblohu do rôznych farieb a na záver sa dočkali návštevníci Pohody aj decentného ohňostroja, ktorý podporil eufóriu z jej vystúpenia. Bola presne taká, akú by sme mohli očakávať – príťažlivo zvláštna, neprístupná a zároveň úplne osobná. Aj vďaka jej účasti bol tento ročník festivalu, rokom splnených snov. Vystúpenie Björk však pravdepodobne neuspokojilo viacerých zábavychtivých návštevníkov, ktorí postupne z koncertu odchádzali.

Sobote vôbec vládli silné ženské hudobníčky. Popri Lole Marsch, kvôli ktorej podstúpilo početné publikum poobedný slnečný kúpeľ, skúsenej Björk a svojskom americkom duu CocoRosie, pristalo prostredie menších pódií sexi mladíkom v podaní anglickej kapely Young Fathers a Fufanu- štyrom islandským rockerom s výrazne vyhraneným hudobným názorom.

O tom, že Kaktus a Gulli nemohli urobiť lepšie rozhodnutie ako chytiť do rúk nástroje a začať robiť plnokrvný rock, presvedčil koncert v prostredí Európa Stageu. Fufanu rozhodne nepatrí do stanu so sedením. Ich strhujúca živelnosť premáhala publikum obmedzené priestorom. Mladí muži dokonale ovládali pódiový priestor. Radosť z hudby a nekontorlovateľne živelný pohyb fascinovali aj zhypnotizované publikum. Zaujaté psychadelickou rockovou vlnou blond Islanďanov sa postupne naladilo na ich atmosférickú vlnu. Energetická bomba vybuchla v momente, keď líder kapely spustil eklektický tanečný dážď pripomínajúci javiskový prejav Iana Curtisa z legendárnej kapely Joy Division.

Obĺúbená Space Aréna v sobotu ponúkla priestor na zoznámenie sa s britskou formáciou Young Fathers. Kapela sa na Slovensku predstavila po druhý krát. Dravé bicie, hiphopovú melodickosť a zahmlenú scénu hltalo pohodové publikum s otvorenými ústami. „Mladí otcovia“ vygradovali svoje vystúpenie a „komornejšie“ prostredie modrého stanu im sadlo dokonale.

Tretí pohodový deň zaliaty slnkom donútil návštevníkov skrývať sa vo vzácnych tienistých miestach. Vystavení pestrej hudobnej ponuke však boli nútení tieto bezpečné zóny tieňa opustiť. Jedným z týchto prípadov bolo aj vystúpenie izraelskej skupiny Lola Marsh. Éterická speváčka Yeal Soshana Cohen v bielych šatách dokázala počarovať publiku aj svojím úžasným hlasom.

Sobotné dopoludnie v Literárnom stane patrilo "kytici fekálnych tém” Daniela Majlinga, autora nedávno vydaného komiksu Rudo. Stretnutie moderovala Kristía Farkašová, ktorá hneď v úvode upozornila na podobnosť hlavného hrdinu s jeho sympatickým autorom a odštartovala viac ako hodinovú zábavu.

So scénickým čítaním spisovateľovi pomáhali Rudove "zdurené bradavky” v podaní skúsených hercov. Farkašová sa umne zhostila ženských predstaviteliek Majlingových vtipných poviedok a do výhradne mužskej spoločnosti vniesla svieži vánok. Majlingov humor bol preplnenému stanu dobre známy a občerstvil deň lepšie ako ranná káva. Komiks Rudo predstavili úryvkami z knihy a aj neznalí tohto komiksu pre dospelých sa mohli dokonale zoznámiť s jeho cynickou poetikou. Spisovateľ obdaril publikum exkluzívnou, neuverejnenou poviedkou Erotoman, ktorú vydavateľ z knihy "vyhodil”. Zohratá zostava nakazila publikum výdatným smiechom a potvrdila, že literatúra žije v rôznych formách a rozhodne sa hodí na letný festival.

Sobota na festivale Pohoda

Posledný deň festivalu Pohoda 2015.

Fotogaléria
Islandská speváčka Björk počas koncertu v rámci...
Islandská speváčka Björk počas koncertu v rámci...
+10Islandská speváčka Björk počas koncertu v rámci...

Tohtoročná Pohoda opäť potvrdila, že okrem zvučných zahraničných mien si Slováci radi vychutnajú nielen prezentácie, ale aj aj koncerty domácich interpretov. Sobota patrila Chiki liki tu-a, Pudingu Pani Elvisovej, Le Payaco a priestor Tanečného domu sa zaplnil pri koncerte Polemicu.

V Space Arene, orientovanej prevažne na elektronickú hudbu, vystúpili britskí Darkstar či Elektro Guzzi z Rakúska. No pozornosť fanúšikov elektroniky sa upierala k polnoci, keď sa predstavil Roni Size so svojím znovu oživeným projektom hrajúcim drumandbass naživo – Reprazent. Space Arena sa zmenila na old school drum and basovú párty. Organizátori v prípade Ronieho Sizea stavili na istotu. Publikum zabudlo na únavu a vystúpenie legendy si užívalo s úplným nasadením.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohoda 2015 #Björk #Roni Size #Lola Marsh