Grape láka na mladú hudbu a má vypredané

Indie rockeri Foals, The Maccabees, svojrázne hudobníčky MØ a Selah Sue, ale aj hviezdy elektronickej scény Sigma či Netsky patria k hlavným lákadlám Grapeu. Festival pre mladých - ako často Grape označujú, sa začína v piatok 14. augusta na piešťanskom letisku a potrvá do nedele. Organizátori sa pochválili, že po druhýkrát v šesťročnej histórii hlásia vypredané a lístky sa na mieste už predávať nebudú.

14.08.2015 11:50
Britain Foals Foto: ,
Foals sú piatkovým headlinerom festivalu Grape. Na fotke Yannis Philippakis, frontman skupiny Foals.
debata

Poznačení bláznovstvom

„Van Gogh si odrezal svoje ucho vo vedľajšom meste a bol v psychiatrickom ústave v rovnakej dedine, ako sme my nahrávali album, tak sme nasali kúsok bláznovstva,“ povedal Yannis Philippakis s humorom v rozhovore pre NME o novom albume skupiny Foals. Ich štvrtý štúdiový prírastok ponesie názov What Went Down a vyjde už 28. augusta. S kapelou na albume pracuje aj producent James Ford, známy spoluprácou s Arctic Monkeys či Florence + The Machine. Zo svojej novinky do sveta vypustili zatiaľ dva single – titulný What Went Down a Mountain At My Gates a ochutnávku nových pesničiek môžeme očakávať aj na Grape, kde sa predstavia hneď v prvý festivalový deň na hlavnom pódiu o 22.30 h.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

So svojou novinkou Marks to Prove It sa v Piešťanoch predstavia aj The Maccabees či Belgičanka Selah Sue, ktorá aktuálny album Reason vydala ešte koncom marca. Práve Selah Sue si príde na Grape na svoje, keďže v jednom z rozhovorov prezradila, že z belgických interpretov má rada Netskya a skupinu Balthazar, ktorá sa predstaví v piatok na Suzuki stagei o 19.30. Belgicko je tento rok najsilnejšie zastúpenou krajinou v programe Grapeu. Budú ho zastupovať aj BRNS, Triggerfinger či Intergalactic Lovers.

Po piatich rokoch sa na Slovensko vracia gitarista José González, ktorý sa predstaví aj v novembri v košickej Tabačke/Kultur­fabrik, a po dvoch rokoch od vystúpenia na Pohode si budú môcť fanúšikovia opäť vychutnať aj dánsky zázrak speváčku MØ. „Je jedným z najväčších talentov zo Škandinávie. Moderný elektropop v jej podaní umocnený skvelým pódiovým vystúpením si podmaňuje čoraz viac fanúšikov a je sa opäť na čo tešiť,“ uvádzajú organizátori.

Piatková noc na Grape má byť horúca, k čomu prispeje aj Sigma so svojím dj setom, keď by mohol zaznieť aj hit Nobody to Love, ktorý získal nomináciu na Brit Awards ako singel roka, či L Plus, Jimmy Pé a o horúčku sobotňajšej noci sa postarajú Netsky live s kapelou a slovinský dídžej Gramatik.

Grapeovská supergrupa

Veľkú časť programu na Grape tvoria domáci hudobníci. Festival otvoria svojimi koncertami raper Supa a Saténové ruky. Počas dvoch festivalových dní sa predstavia tiež Lavagance, Fallgrapp, Puding pani Elvisovej, Le Payaco, Para, Bad Karma Boy či Swan Bride.

V programe sa však nachádza jeden tajomný projekt Synovia a dcéry Grejpu, ktorý tvorí superskupina zložená zo známych slovenských hudobníkov pod vedením Tomáša Slobodu. „Myšlienka vznikla v hlave Juraja Podmanického. Oslovil ma, či by som neskúsil niečo takéto dať dokopy a táto myšlienka sa mi celkom zapáčila. Vytvorili sme nejaký playlist a oslovil som ľudí, ktorí sa hodili na konkrétne skladby,“ prezrádza o projekte Sloboda.

V superskupine sa predstavia napríklad Jozef Rezník (Walter Schnitzellson), Andreas Imrich (Talkshow), Tamara Nižňanská (Tammy & The Youniverse), Daniel Kapitán (Prešporskí junáci), Lasky (Para), ale aj Róbert Roth.

„Robo je stelesnením Micka Jaggera, keby Mick Jagger náhodou odišiel z tohto sveta, tak ešte jeden Mick Jagger tu zostane. Poznáme sa už dlhé roky a máme radi Rolling Stones a Beatles. Keď som mal dať dokopy niečo zo starších skladieb, tak ma ako prvý napadol Robo ako výnimočný interpret a ako človek, ktorý nosí Rolling Stones v duši a je to jediný človek, ktorý vie Rolling Stones aj odspievať. Možno je lepší ako Jagger,“ vraví Sloboda a verí, že Synovia a dcéry Grejpu budú dobrým sobotným štartom, keďže hrajú už o 13. h. „Myslím si, že to bude naozaj tropické vystúpenie, asi jedno z najtropickej­ších.“

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Grape #Tomáš Sloboda #Selah Sue #Foals #letisko Piešťany #Netsky