Rakúsky Grafenegg privíta hviezdy vážnej hudby

Malebné prostredie Dolného Rakúska v okolí zámku Grafenegg s 31-hektárovým parkom a modernou vonkajšou scénou s názvom Veža oblakov, ktoré ležia vo vinárskom kraji Wachau asi 140 kilometrov od Bratislavy, privíta od piatka 14. augusta viacero veľkých mien zo sveta klasickej hudby. Začína sa tu totiž 9.¤ročník festivalu Grafenegg, ktorý potrvá až do 6.¤septembra a spolu ponúkne 29 koncertov.

14.08.2015 05:01
dirigent, zubin mehta Foto: ,
Hosťom festivalu bude aj svetoznámy dirigent Zubin Mehta.
debata

Počas úvodného večera festivalu zaznie fanfára tohtoročného rezidentného skladateľa Matthiasa Pintschera, ale tiež Skýtska suita Sergeja Prokofieva a Carmina Burana od Carla Orffa. O ich interpretáciu sa postará dolnorakúsky Tonkünstler-Orcherster a zaspieva renomovaný Viedenský chlapčenský zbor.

Medzi špičky klasickej hudby patrí aj Barokový orchester La Folia a nemecká koloratúrna sopranistka Simone Kermes. Na festivale vystúpia v sobotu a predvedú diela Nicolu Porporu, Antonia Vivaldiho či Francesca Gemianiho. Prvá časť festivalu vyvrcholí dvomi nedeľnými koncertmi. Prvým bude matiné s umeleckým riaditeľom festivalu Rudolfom Buchbinderom a jeho priateľmi a druhým večerné vystúpenie Orchestra de la Suisse Romande s dirigentom Neemem Järvim.

Druhú sériu koncertov, ktorá takisto ponúkne hviezdne mená, hostí festival od štvrtka 20. augusta do nedele. Predstaví sa napríklad populárny viedenský súbor The Philharmonics, ktorý založil Slovák Tibor Kováč a pôsobia v ňom aj huslista Roman Jánoška a klavirista František Jánoška (s iným projektom Jánoška Ensemble vystúpia o pár dní na Viva Musica! v Bratislave). Do Rakúska pricestuje aj Izraelská filharmónia, ktorá pod vedením Zubina Mehtu zahrá najskôr z diela rakúskeho skladateľa Antona Brucknera. Na ďalšom koncerte sa k Mehtovi pridá Rudolf Buchbinder a zaznejú diela Brahmsa a Čajkovského.

odkaz
Súťaž - Festivalové leto

V posledný augustový týždeň na festivale vystúpia Bostonský symfonický orchester s dirigentom Andrisom Nelsonsom či držiteľka niekoľkých cien Grammy, nemecká huslistka Anne-Sophie Mutter.

Podujatie vyvrcholí počas prvého septembrového týždňa, ktorého program ponúkne vystúpenia Viedenskej filharmónie pod taktovkou bývalého dirigenta BBC Symphony Orchestra Semyona Bychkova či berlínskych filharmonikov s dirigentom Simonom Rattlom. Viac informácií nájdete na grafenegg.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Rakúsko #Zubin Mehta #Grafenegg #Anne-Sophie Mutter