Proti nekultúrnosti sa dá bojovať jedine kultúrou

Pokračujme bez fašizmu. Pod týmto názvom sa v Bratislave do 8. mája koná cyklus kultúrnych podujatí pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom. "Fašizmus ako ideológia vytvára s kultúrou akýsi kontrast. Séria týchto podujatí je kultúrnou odpoveďou na narastajúcu nenávisť v spoločnosti,“ vysvetľujte charakter akcií jeden z organizátorov Robert Mihály.

06.05.2016 09:00
Chaplin ako diktátor Foto:
Chaplin ako diktátor
debata (4)

Program sa začal už 4. mája. Verejnosť si tak dosiaľ mohla vypočuť svetovú a slovenskú antifašistickú poéziu či pozrieť kontroverzný dokument Garda aj s komentárom historika Ivana Kamenca.

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že to s konceptom podujatia neladí, štvrtok bude venovaný smiechu. Na verejnom premietaní na Prepoštskej ulici si môžu diváci o 19.45 h pozrieť ostrú satirickú komédiu Charlieho Chaplina Diktátor z roku 1940. "Veľa ľudí pozná tento kultový film len z jednej známej scény s prejavom. Je to veľká škoda, preto sme chceli, aby ho ľudia videli celý,“ hovorí Mihály. Kultová filmová karikatúra vodcu fašistického Nemecka svojho času priviedla Hitlera k záchvatom hnevu, čo Chaplin považoval za svoj životný úspech.

Obete fašizmu si v piatok od 20. hodiny uctí program pri Pamätníku obetiam holokaustu na Rybnom námestí. Herec Štefan Bučko s hudobným sprievodom violončela bude prítomným čítať zo správy Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera o úteku z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau – ústredného dokumentu druhej svetovej vojny, ktorý verejnosti odhalil postupy systematického a priemyselného vraždenia ľudí.

V Deň víťazstva nad fašizmom, 8. mája, zahrá o 19.30 h na Námestí SNP slovenský DJ B-Complex. Verejnosť si bude môcť pripomenúť účastníkov antifašistického odboja rôznymi videoprojekciami či symbolickým zapálením sviečok. Bratislavský program ukončí od 22. hodiny párty v klube Fuga. Okrem Bratislavy sa podobný program koná aj v Banskej Bystrici počas festivalu Embargo. Druhý ročník festivalu zaoberajúceho sa ľudskými právami, toleranciou a vzájomným porozumením ponúkne do 8. mája rôzne filmové, divadelné či diskusné podujatia.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #holokaust #diktátor #Charlie Chaplin #Štefan Bučko #Alfred Wetzler #Rudolf Vrba #Pokračujme bez fašizmu