4DX kino môže byť návykové

V seriáli Pravdy s názvom Ako sa robí... postupne nazrieme do zákulisia sveta umenia a kultúry. V dnešnej časti sa dozviete, ako vznikajú efekty v 4DX kine.

22.05.2016 12:00
Medzi filmy, ktoré si možno pozrieť so 4DX... Foto:
Medzi filmy, ktoré si možno pozrieť so 4DX efektmi, sa od štvrtka 19. mája zaradí X-Men: Apokalypsa.
debata

Aký je rozdiel medzi 3D, 4DX a 5D? „3D je technológia, ktorá je spojená výhradne s obrazom. K výške a šírke obrazu pribúda tretí rozmer – hĺbka,“ vysvetľuje prevádzkový riaditeľ Cinema City pre ČR a SR Oldřich Kubišta. 4D k tomu pridá v kinosále efekty, ktoré súvisia s dianím na plátne. A 5D je niečo úplne iné. „To nie sú celovečerné filmy, ale krátke snímky. Sú vyrobené špeciálne pre túto technológiu. Ide o filmy typu vezieme sa na horskej dráhe alebo letíme vrtuľníkom a podobne, s čím sú spojené rôzne efekty, nemajú však žiadny dej.“

Novootvorená kinosála v bratislavskom Auparku vybavená technológiou 4DX disponuje dokopy šestnástimi efektmi. Tie sa delia na dve skupiny. „Prvé tri efekty sú efekty sedadiel, ďalšie sú takzvanými environmentálnymi efektmi celej sály,“ vysvetľuje marketingový manažér siete kín Cinema City Robert Švec.

Keď sedadlo letí

Kapacita bratislavskej 4DX kinosály, zatiaľ jedinej na Slovensku, je 140 sedadiel. V podlahe je nainštalovaná oceľová konštrukcia, ktorá mierne mení sklon hľadiska. Ku konštrukcii sú ukotvené sedadlá. Sú zmontované do takzvaných segmentov, ktoré tvorí štvorica sedadiel. „Každý segment má v sebe tri elektromotory, vďaka ktorým sa môže pohybovať vo všetkých smeroch,“ hovorí Robert Švec s tým, že sedadlá sa môžu nakláňať nabok, dopredu a dozadu a tiež zdvíhať sa a klesať. „Keď sa to zosynchronizuje, máte pocit, že sedadlo letí vzduchom, pretože to nie je takto rozkúskované, ale ide o súvislý pohyb,“ vysvetľuje Švec. Každé sedadlo obsahuje dva subwoofery (reproduktory určené na reprodukciu zvuku basovej frekvencie). Jeden subwoofer je v podsedáku, druhý v oblasti bedier. Spôsobujú vibrácie, ktoré sa využívajú najmä v akčných filmoch, napríklad pri výbuchoch.

O vibrácie sa stará štvorica zosilňovačov umiestnených v priestoroch projekčnej kabíny. Zatiaľ čo väčšina 4DX efektov musí byť zaznamenaná na efektovej stope, ktorá sa stará o ich spúšťanie, subwoofery sú pripojené na výstup zvuku a dokážu reagovať samostatne. „V prípade nejakých výbuchov sa tak nemusí všetko extra dokódovať. Keď vo filme vybuchne bomba, sedadlo zavibruje automaticky,“ vysvetľuje pražský špecialista na 4DX projekcie Tomáš Klitzbauch. „Keď si navyknete na 4DX efekty a potom prídete do obyčajného kina, máte pocit, že vám niečo chýba. Je to celkom návyková vec,“ pridáva vlastnú skúsenosť jeho kolega.

Tretí efekt sedadla nazývajú kinári šteklenie alebo budíčky. V oblasti členkov ide o jednoduchú silikónovú hadičku, ktorá využíva tlak vzduchu a keď „vystrelia“, divákovi prudšie narazia do členkov. Druhý „budíček“ je v oblasti lopatiek. Používajú sa pri akčných scénach alebo bojoch hlavných hrdinov.

Efekty pohybu sedadiel na umocnenie diváckeho zážitku využíva aj konkurenčná technológia D-BOX, ktorú možno nájsť v sieti Cinemax v bratislavskom Bory Mall a v Cinemaxe v Banskej Bystrici. Kreslá sú samostatne nastaviteľné a intenzitu zážitku si môžu diváci regulovať. Na rozdiel od D-BOX systému 4DX technológia ide o krok ďalej a spolu s efektmi sedadiel ponúka aj takzvané environmentálne efekty, ako je vietor, búrka či dážď. O to, aby diváci cítili vietor, sa stará štvorica podstropných panelov – v každom z nich sú zabudované štyri obrovské ventilátory. Ich otáčky sa dajú regulovať, takže dokážu vytvoriť zdanie vánku, ale aj víchrice. Ventilátory sa používajú aj pri preletoch lietadiel na plátne či výbuchoch.

Výbuchy môžu sprevádzať aj svetelné efekty. „V sále máme po bokoch dva silné stroboskopy, každý z nich má 3¤000 wattov, preto sú aj nasmerované na stenu, a nie do publika,“ vysvetľuje Robert Švec s tým, že ak by stroboskopy smerovali do publika, ich silný záblesk v tmavej kinosále by divákov na niekoľko sekúnd úplne oslepil. Stroboskopy majú využitie napríklad pri vojnových scénach, rovnako ako napríklad hmla, ktorá môže vytvoriť realistický efekt, ak vojenská jednotka pri svojej operácii vo filme využíva napríklad dymovnice.

Voňavé filmy

Nielen v romantických filmoch sa dá využiť efekt vône. Zdroj vône sa nachádza mimo kinosály, v takzvanej technickej miestnosti 4DX v paneli s vôňami. „Sú to také nádobky s kvapalinou, ktorá sa pomocou filtrov premení na vzduch, ktorý vyviera zo sedadla pred divákom,“ vysvetľuje špecialista Tomáš Klitzbauch. Niektoré vône sa používajú častejšie, iné menej často. V súčasnosti je v bratislavskom 4DX kine k dispozícii osem vôní, celkovo sa ich počet pohybuje okolo 200.

Okrem vôní sa v technickej miestnosti 4DX produkujú aj vzduchové či vodné efekty. V miestnosti sú tri veľké tanky na vzduch a kompresor, ktoré obstarávajú efekty v sedadlách. Vzduch sa používa aj pri často opakovanom efekte, keď zvukové dýzy simulujú napríklad náboje, ktoré vám presvištia tesne okolo hlavy. V podmorských a ďalších scénach animovaných filmov sa používajú pre deti atraktívne „mydlové“ bubliny, ktoré sa z ničoho nič objavia v sále.

Kto nechce, nezmokne

O vodné efekty sa stará vodná dýza v sedadle pred vami, efekt dažďa (nemusíte sa báť, že z kina odídete mokrí) zase zabezpečuje dýza vo vašom sedadle. Ak niekto nechce vodné efekty využiť, môže si ich sám vypnúť. Voda je napojená na verejný vodovod, prechádza špeciálnym filtračným systémom a je hypoalergénna.

A ako sa celý tento efektový komplex zosúladí s premietaným filmom? Keď vývojári 4DX dostanú hotový film, vyberú vhodné scény, ktorých prežívanie sa rozhodnú ozvláštniť efektmi. Nasleduje tvorba 4DX stopy a programovanie efektov tak, aby boli synchrónne s dianím na plátne. Potom sa všetko testuje a výslednú podobu schvaľujú filmári, ktorých pripomienky sa zapracujú do finálnej verzie. Tá sa do kín dostáva e-mailom. Ide o súbor veľkosti asi 25 MB.

V ponuke 4DX kina sú zatiaľ dve snímky. Animovaní Angry Birds vo filme a komiksovka Captain America: Občianska vojna. Vo štvrtok k nim pribudne snímka X-Men: Apokalypsa a postupne ďalšie filmy. Cena vstupenky za 4DX premietanie sa líši podľa toho, či ide o 2D alebo 3D premietanie. Pre dospelých je v rozmedzí od 11 eur do 12,5 eura s príplatkom 75 centov za okuliare. Cena pre deti a seniorov je od 9,50 do 11,5 eura bez okuliarov. Kvôli intenzite niektorých zážitkov sa návšteva 4DX projekcie neodporúča tehotným ženám, epileptikom a niektorým ďalším ľuďom so zdravotnými ťažkosťami. Viac informácií získate na stránkach kina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #4DX #Cinema City #Aupark #seriál Ako sa robí... #Captain America: Občianska vojna #Angry Birds vo filme #X-Men: Apokalypsa