Bratislavský organový festival predstaví organ aj trochu inak

Koncert barokovej hudby otvorí v utorok 28. júna 5. ročník Bratislavského organového festivalu.

28.06.2016 07:00
Na koncerte Organ Goes Pop sa 5. júla v... Foto:
Na koncerte Organ Goes Pop sa 5. júla v Slovenskom rozhlase predstaví česká organistka Kateřina Chroboková, ktorá sa venuje aj vlastnej tvorbe, pripomínajúcej alternatívny pop.
debata (1)

Maďarský organista Soma Dinyés, trubkár László Borsódy a basbarytonista Tomáš Šelc uvedú v Hudobnej sieni Bratislavského hradu diela Bacha a Händela.

Festival, ktorý potrvá do 10. júla, predstaví organ aj v extravagantnej polohe zasahujúcej až k hraniciam pop-music. Na koncerte Organ Goes Pop sa 5. júla v Slovenskom rozhlase predstaví česká organistka Kateřina Chroboková, ktorá sa venuje aj vlastnej tvorbe, pripomínajúcej alternatívny pop. „Popri hre na svojom unikátnom digitálnom organe spieva, hrá na rôznych perkusiách a atmosféru jej koncertov dotvárajú svetlá. Jej biely organ bol postavený presne podľa jej požiadaviek, má nasamplované zvuky najlepších organov z celého sveta, elektronické ale aj konkrétne zvuky, napr. z industriálneho prostredia. Organistka, ktorá úspešne bojuje proti klišé, že organ je najmä chrámovým nástrojom, vystupuje pod umeleckým menom KATT a na Slovensku predstaví svoj extravagantný autorský projekt prvýkrát,“ uviedli organizátori.

Organ zaznie aj v improvizačnom projekte s recitátorom Organ Poetry 7. júla vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave. Minulý rok festival ponúkol improvizačný projekt na texty z Biblie, tento rok bude témou koncertu poézia Emila Boleslava Lukáča. Jeho básne prednesie Boris Farkaš a ich hudobnú reflexiu, produkovanú v reálnom čase, ponúkne organista Martin Bako.

Keďže kráľovský nástroj je stále doma v chrámovom prostredí, v Katedrále sv. Martina sa 10. júla veľkým organovým recitálom predstaví francúzsky organista Stéphane Béchy. Novinkou bude 3. júla mimobratislavský koncert v Pezinku. V tamojšom v Kostole Najsvätejšej Trojice, známom ako kapucínsky kostol, zahrá nemecký organista Franz Lörch v Pezinku v Kostole Najsvätejšej Trojice, známom ako kapucínsky kostol.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #organ #Bratislavský organový festival #Boris Farkaš #Emil Boleslav Lukáč #KATT #Kateřina Chroboková