Pokus o dialóg je lepší ako šliapnutie na krk

Pohoda nie sú iba desiatky koncertov, ale aj množstvo sprievodných podujatí, medzi ktorými nechýbajú diskusie či literárne čítačky. Tento rok festival hostil napríklad významnú poľskú spisovateľku Olgu Tokarczukovú či bývalého českého ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga. Hosťom festivalu bol aj Fedor Gál.

11.07.2016 16:00
Pohoda 2016 vlajka nacizmus, Walter Schnitzelsson Foto:
Ilustračné foto. Jasný postoj k nacistom zaujala tento rok na Pohode aj domáca formácia Walter Schnitzelsson.
debata (12)

Sociológ a niekdajší líder Verejnosti proti násiliu, ktorý prišiel na svet v koncentračnom tábore v Terezíne, vysvetľoval v diskusii s riaditeľom Pohody Michalom Kaščákom, prečo sa pustil do e-mailového dialógu s neonacistom Matejom. Ich korešpondencia nedávno vyšla v knihe Cez ploty.

„Nie som idiot. Viem, že existujú limity každého dialógu. Sú minimálne tri,“ vysvetľoval Gál. Keď nedávno stál pred bratislavskou stanicou na protest proti zhromaždeniu extrémistov, pochodovali okolo neho neonacisti, medzi nimi Matej, a skandovali o ňom nepekné veci. Nič im nevyvracal. „S davom sa nedá diskutovať,“ hovoril Gál, podľa ktorého sa nedá diskutovať ani s človekom, ktorý je presvedčený, že má patent na pravdu, a tretím obmedzením dialógu je viesť ho so sociopatom alebo psychopatom.

Sú však výnimky. „Dôvody sú dva: prvý, že sa chcete niečo dozvedieť, na čo je dialóg skvelý. A druhý, že nosíte v sebe presvedčenie, alebo je to dokonca vaša práca, počúvať takéhoto človeka v nádeji, že mu pomôžete.“

Gál neskôr dodal, že hoci ho skúsenosť roky presviedča o tom, že dialóg nefunguje, nevzdáva sa. „Bolí ma to a budem to skúšať donekonečna v nádeji, že to dáva zmysel minimálne môjmu životu. Pokúsiť sa o dialóg je lepšie, ako šliapnuť tomu druhému na krk,“ dodal bývalý politik, ktorý s nevôľou sleduje dianie v slovenskom parlamente.

Dialóg Fedora Gála a Mateja Cez ploty vyšiel vo... Foto: Absynt
Cez ploty Fedor Gál Dialóg Fedora Gála a Mateja Cez ploty vyšiel vo vydavateľstve Absynt.

„Viete, na čom bude profitovať Kotlebova strana? Na tom, čo v parlamente robí celý antikotlebovský front.“ Kotlebovi a spol. vraj stačí iba chodiť do parlamentu a prizerať sa. „Oni nebojujú s Kotlebom, oni bojujú navzájom na život a na smrť,“ povedal Gál, podľa ktorého politici dnes nepatria na tribúny a nie je zvedavý na to, ako mu z nej bude štrngať Budaj, alebo Nicholsonová vysvetľovať, akí sú iní politici hajzli.

„Politici nie sú od toho, aby chodili na tribúnu,“ myslí si predstaviteľ nežnej revolúcie s tým, že občianska spoločnosť nepotrebuje, aby ju viedli volení politici, pretože je alternatívou k inštituciona­lizovanej politike. Volení zástupcovia ľudu majú k dispozícii iné pódium.

„Tiež ma pozývali pred toho Bonaparteho. Neprišiel som tam. Na jednej strane som mal pocit obrovskej sympatie k tým mamičkám, deťom, naštvaným ľuďom a tej revolte. Na druhej strane som mal pocit, že sa tam generujú negatívne emócie. Nemám to rád, pretože sú epidemické,“ povedal spoluzakladateľ televízie Nova, podľa ktorého treba proti nacionalistickým a rasistickým vzopätiam postaviť pozitívne emócie.

Keby bol Gál prezidentom (čo podľa jeho slov nikdy nebude), Kotlebu by vo svojom paláci po voľbách prijal. „Ale pred kamerami a médiami by som povedal: pán Kotleba, vy ste nacista ako vyšitý. Nacizmus je svinstvo a budem to hovoriť oddneška vždy“.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Fedor Gál #Michal Kaščák #Absynt #Cez ploty #Pohoda 2016