Európsku kultúru hľadajte v Štiavnici. Začal sa festival Cap à l’Est

Od štvrtka 11. augusta až do soboty 20. augusta sa v Banskej Štiavnici už po štrnástykrát koná Cap à l’Est - festival európskej poézie, divadla a hudby.

12.08.2016 14:00
Štefan Bučko Michel de Maulne Cap à l’Est Foto:
Slovenský herec Štefan Bučko a Francúz Michel de Maulne na záver festivalu predvedú divákom umenie prednesu.
debata

V rámci putovania po regióne zaznejú známe šansóny Edith Piaf a francúzskej speváčky Barbary v netradičnom podaní japonskej umelkyne Mari Kazué, ktorú na klavíri sprevádza Patrick Vasori (12. 8. na Zvolenskom zámku, 13. 8. v kinosále v Dudinciach, turné sa zakončí v kaviarni Art Cafe v Banskej Štiavnici, kde bude otvorená výstava historickej fotografie od 14. 8. do 20. 8.).

Festival pokračuje od pondelka 15. 8. v Banskej Štiavnici programom eurytmie, v umeleckom predstavení Od súmraku do svitania sa predstaví medzinárodné umelecké teleso Roz’hranie. V sekcii Cap OFF odznie prednáška nemeckého antropozofa Rolanda Seibta na tému „Je zážitok duše v umení dnes len symbolický?“ a pre priaznivcov eurytmického umenia zorganizovali usporiadatelia na stredu popoludní workshop.

Toho roku prináša festival opätovne aj filmovú sekciu. V kine Akademik od pondelka 15. 8. do stredy 17. 8. premietnu staršie filmy československej produkcie: Až přijde kocour, Markéta Lazarová, Nestyda. Tradične sa otvoria aj dvere kaviarní, ktoré uvítajú básnikov Capalestu a viaceré autorské čítania od štvrtka 18. 8. do soboty 20. 8.

V spolupráci s Literárnym informačným centrom festival predstaví dielo i samotného autora, privíta českých hostí, ako sú napr. Petr Borkovec, Petr Halmay, Jonáš Hájek, ktorí sa stretnú so slovenskými kolegami Erikom Grochom, Rudolfom Jurolekom, Danou Podrackou, Annou Ondrejkovou a ďalšími. Na festivale nemôže chýbať francúzština a reprezentanti tejto krajiny, divákom už známy Guy Goffette a poetka Marie Huot.

Fanúšikov klasickej hudby zaujme hudobné... Foto: Festival Cap à l’Est
Quasars Ensemble Cap à l’Est Fanúšikov klasickej hudby zaujme hudobné zoskupenie mladých talentovaných interpretov Quasars Ensemble.

Popri poézii sa festival sústredí aj na kvalitnú hudbu, ktorá spríjemní návštevníkom a obyvateľom Štiavnice horúce letné večery. Napríklad šansónový večer v podaní Lucie Šoralovej so skupinou La Alma vo štvrtok 18. 8. na Starom zámku. Fanúšikov klasickej hudby iste zaujme hudobné zoskupenie mladých talentovaných interpretov Quasars Ensemble v sobotňajšom programe (20. 8. o 20.30 h) v Kostole sv. Kataríny s výberom skladieb od Bohuslava Martinů, Georgea Aurica, Ferenczyho, Wágnera pod taktovkou šéfdirigenta Ivana Buffu.

Piatkový program je bohatý na poéziu a zakončí ho divadelná inscenácia na nádvorí Starého zámku Výmena od Paula Claudela. Dva páry na východoamerickom pobreží ukážu, ako sa menia ľudské hodnoty a morálka, keď sú motiváciou peniaze. V bilingválnom predstavení vystúpia Lucia Hurajová, Martin Varinský, Lucia Letková a Jean-Luc Debattice.

Počas niekoľkých festivalových dní odznejú v meste aj verše známeho slovenského prekladateľa a básnika Jána Švantnera, ktorý sa zaslúžil aj o preklad Piatich veľkých ód Paula Claudela. Ódy a ich duchovné posolstvo prednesú na záver festivalu v sobotu 20. 8. v Kostole sv. Kataríny Štefan Bučko, Katarína Šafaříková a v rodnej reči autora Francúz Michel de Maulne. Festival Cap à l’Est 2016 ponúka stretnutie s kultúrou iných národov pre všetky vekové kategórie. Pre deti zaradil hry a spoznávanie francúzskeho a českého jazyka 18. 8. – 20. 8. v Botanickej záhrade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #festival #banská štiavnica #Quasars Ensemble #Dudince #Štefan Bučko #Lucia Šoralová #Cap à l’Est