Nastal čas zožať úrodu ochotníkov

Ochotník – herec zo záľuby, nie z povolania. Najstarší európsky festival neprofesionálneho divadla Scénická žatva, ktorý sa už piatok začína v Martine, opäť dokáže, že herec amatér, ktorého vpred ženie len nadšenie pre divadlo, nie je na Slovensku ohrozeným druhom.

25.08.2016 12:00
Prežitie Divadlo Disk z Trnavy Scénická žatva Foto:
Divadlo Disk z Trnavy vystúpi s inscenáciou Prežitie.
debata

Aj 94. ročník Scénickej žatvy zacieli počas piatich dní na to, akú úrodu priniesli tohtoročné prehliadky ochotníckeho divadla. Domovskou scénou bude opäť Slovenské komorné divadlo v Martine, no viac ako tucet prestavení si festival rozdelí medzi viacero scén ako Národný dom či Dom odborov Strojár. Svoju účasť prisľúbili aj súbory z Belgicka, Litvy a Čiech, no hlavné slovo bude opäť patriť slovenským ochotníkom.

„Svojou poetikou mi vyhovuje Divadlo Disk z Trnavy, ktoré vystúpi s inscenáciou Prežitie, možno Gasparego z Liptovského Mikuláša a za divadlo mladých Tereza Stachová a divadelný súbor Uložiť ako s predstavením Pojednávanie vo veci Genesis,“ prezrádza pár tipov z programu manažérka festivalu Sandra Polovková.

Nielen divadlom bude festivalový Martin živý. Od javiska si budú môcť ľudia odpočinúť počas recitačných vystúpení či večerných koncertov kapely Talent Transport, Hudba z Marsu či Pjoniho, nové vedomosti zase nadobudnú v rámci divadelných dielní EduArt alebo filmových prednášok Petra Konečného.

Ochotnícke divadlá sa riadia krédom vyťažiť z mála čo najviac. Nedostatok prostriedkov na budovanie náročných scénografií, viditeľný rozdiel v hereckých stvárneniach postáv, divadlo ako záľuba, aj to ich odlišuje od profesionálnych súborov. Neraz však vznikajú aj fúzie profesionálneho a amatérskeho divadla. Takéto spojenia tu však podľa Polovkovej boli od nepamäti a za zamyslenie stojí skôr to, akým smerom sa všeobecne dnešné ochotnícke divadlá uberajú.

„Bude to ešte stále ochotnícke divadlo, alebo sa skôr transformuje do podoby nezávislého divadla? Je to spojené s financovaním jednotlivých divadelných súborov, s ich tvorbou, hosťovaním. Otázkou však je, či sa už nestáva profesiou aj pre neprofesionálov a či už je to skutočne len záľuba,“ myslí si Polovková, pričom ako príklad uvádza divadelný súbor Gasparego.

Nefalšovaná radosť z hry a zápal „dobrovoľných“ hercov však na Scénickej žatve chýbať nebude. Aj keď odborná porota udeľuje každoročne len jedno ocenenie – Cena za tvorivý čin roka – pre mnohé súbory je výhrou už len to, že sa na festival vôbec dostanú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #festival #ochotnícke divadlo #Slovenské komorné divadlo Martin #Scénická žatva #Gasparego #Sandra Polovková #Divadlo Disk #EduArt #Cena za tvorivý čin roka #Uložiť ako