Remeselníci z celého Slovenska obsadia centrum Bratislavy

Hrnčiari, drevorezbári, tkáčky, čipkárky, výrobcovia modrotlače, kováči, čižmári, drotári, výrobcovia hudobných nástrojov a ďalší remeselníci budú v sobotu a nedeľu priťahovať pozornosť okoloidúcich v pešej zóne bratislavského Starého Mesta. Viac ako stovka zručných ľudových umeleckých výrobcov obsadí uličky a námestia, aby zvedavcom predviedli svoje majstrovstvo.

03.09.2016 12:00
debata

Napríklad ako vyrobiť črpák, valašku či klobúk, ako odliať zvonec, čo možno upliesť z drôtu či prútia… Prvý septembrový víkend v Bratislave totiž už tradične patrí festivalu Dni majstrov ÚĽUV-u. Po dvadsiaty šiesty raz sú jeho hlavným magnetom tradičné remeslá a domácke výroby.

Dni majstrov sú na skok, hlásajú plagáty s mladými ľuďmi zachytenými vo výskoku, ktoré pozývajú na pouličný sviatok remesiel. „Slogan sme zvolili jednak preto, že festival sa koná v centre mesta a všetko je doslova na skok. A jednak preto, že heslo ladí s vizuálom podujatia,“ prezradil Michal Dudáš z Ústredia ľudovej umeleckej výroby, ktoré podujatie organizuje. A motto festivalu znie: V dlhej ľudskej epizóde remeslo je opäť v móde.

Na Radničnom námestí sa usadia aj čipkárky. Pri pohľade na kmitajúce paličky s priadzou, z ktorej vzniká nádherná paličkovaná čipka, sa možno dozviete aj niečo z histórie. Napríklad, že na územie dnešného Slovenska dorazila paličkovaná čipka v 16. a 17. storočí v čase baníckej kolonizácie z Nemecka. Postupne sa rozširovala aj do ďalších oblastí, najväčšie centrá čipkárskej výroby vznikali napríklad v Španej Doline, Kremnici, Hodruši-Hámroch či Soľnej Bani. Ženy baníkov si paličkovaním privyrábali, svoju tvorbu preto prispôsobovali požiadavkám kupujúcich.

Roky je súčasťou Dní majstrov ÚĽUV-u aj Škola remesiel. Dôležitá úloha pri uchovávaní tradičných techník a výrobných postupov aj výchova nových remeselníkov jej minulý rok vyniesla zápis do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Bohatá je aj ponuka sprievodných programov – od zábavy s folklórnymi súbormi či ľudovým rozprávačom, cez ochutnávku tradičných slovenských jedál až po exteriérovú výstavu fotografií, kvíz a školu tanca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #remeselníci #Dni majstrov ÚĽUV