Divadelná Nitra - aby sa Óda na radosť nestala Ódou na smútok

Pán R. je architekt. Má priateľov, milujúcu ženu a syna. Robí všetko, čo sa od neho očakáva. Na väčšie problémy v každodennej rutine nenaráža. Hladinu spokojného života však nečakane rozbúri záchvat agresie. Inscenácia Prečo pána R. postihol amok? v réžii vychádzajúcej hviezdy nemeckej divadelnej scény Susanne Kennedyovej v podaní Münchner Kammerspiele otvorí v piatok 23. septembra medzinárodný festival Divadelná Nitra.

12.09.2016 09:00
32 divnitra Dakh Daughters Ruže Foto:
Ukrajinská ženská kapela Dakh Daughters Band sa po vystúpení na Majdane stala jedným zo symbolov odporu proti potláčaniu ukrajinskej demokracie.
debata

Šesťdňový maratón jubilejného, 25. ročníka divadelnej prehliadky uvedie v hlavnom programe jedenásť inscenácií uznávaných tvorcov zo siedmich krajín. Tematicky ich spája motto, ktoré kladie otázku: Óda na radosť? (minulosť – prítomnosť – budúcnosť).

„Budeme sa pýtať, koľko dôvodov na radosť dnes poskytuje Európa svojim občanom, svetu… Ako sa vyrovnáva s dedičstvom minulosti, ako prijíma výzvy súčasnosti. Jednou z veľkých výziev je migrácia, ktorej príčiny možno hľadať aj v imperiálnej politike európskych krajín, a novodobá vojna v podobe terorizmu. Umenie má ten dar priblížiť osudy ľudí a sprostredkovať hodnoty ako tolerancia, porozumenie, láska,“ vysvetľuje riaditeľka Divadelnej Nitry Darina Kárová.

Dvadsaťpäť rokov existencie festivalu je podľa nej príležitosťou zamyslieť sa nad povahou Európy a jej potenciálom predovšetkým v podobe umenia a kultúry. Uvažovať aj o rozmanitosti a zrážke kultúr, o zodpovednosti jednotlivca i spoločnosti, o svedomí, pôvode súčasného extrémizmu, o živote v minulých totalitných režimoch, o rodine aj o domove.

Nezávislej scéne vládne reflexia dneška

„Dlho sme sa zaoberali štúdiom džihádistických skupín, sledovali sme správy o katastrofických príchodoch imigrantov do Európy, príbehy ľudí nakazených ebolou, celé spektrum, ktoré momentálne zožiera starý kontinent rovnako ako nacionalistické tendencie, ktoré sú na vzostupe,“ uviedol pre festivalový bulletin Olivier Saccomano. Autor textu inscenácie Zrazu noc, ktorej hrdinov – slobodných ľudí – zavrel do karantény na letisku. Predstavením francúzskej Compagnie Du Zié v réžii Nathalie Garraudovej vyvrcholí v stredu 28. októbra divadelný hodokvas.

S tvorbou divadelníkov z Nemecka, Poľska, zo Švédska, z Ukrajiny, Nemecka a Česka sa budú konfrontovať slovenské súbory. Do pätice domácich inscenácií sa dostala dramatizácia románu Žo Langerovej Vtedy v Bratislave (SKD Martin), z prieskumov verejnej mienky i štatistických údajov vychádzajúca autorská inscenácia Jama deravá (Divadlo Astorka Korzo '90), život dnešných tridsiatnikov reflektujúca generačná výpoveď Hamlet je mŕtvy – Faust je hladný (DAB Nitra). Ale aj dve predstavenia nezávislej divadelnej scény Solo lamentoso (Sláva Daubnerová) a multižánrový Opernball (Petra Fornayová).

„Výber nebol jednoduchý. Mojím hlavným kritériom sa stala spoločenská výpoveď a humánny odkaz pre jedinca žijúceho v súčasnosti. Mnohé inscenácie spĺňali síce estetické kritériá, ale v zámere v mnohom zaostávali za formálne menej dokonalými titulmi, ktoré majú snahu reflektovať a kriticky upozorňovať na javy v súčasnej spoločnosti,“ vysvetľuje teatrologička Dáša Čiripová, ktorá sa pod výber slovenských inscenácií podpísala. Znova sa tak podľa jej slov potvrdilo, že nezávislé divadlá, ktoré často bojujú o svoju existenciu, sa nevyhýbajú aktuálnej reflexii doby a ľudí v nej žijúcich.

Zóna radosti a verejná obývačka

Shakespeare, Platón, Einstein, Mozart, Leonardo da Vinci, Umberto Eco… Vynikajúce osobnosti európskej histórie dostanú podobu živých sôch, ktoré po vhodení mince odcitujú svoje myšlienky. Okrem hlavného programu, ktorým ožijú štyri javiská, obsadí totiž Divadelná Nitra podujatiami aj pešiu zónu, výklady obchodov, synagógu, knižnicu, parkovisko aj pódiá pod holým nebom. Sprievodný program prinesie šesťdesiat pouličných predstavení, inštalácií, koncertov, tvorivých dielní, filmov aj diskusií.

Ako by dnes znela Óda na radosť? Čo môžeme urobiť pre to, aby to nebola skôr Óda na smútok? A aká je naša budúcnosť v spoločenstve, v ktorom žijeme? Odpovede na tieto otázky ponúknu súčasní vizuálni umelci na výstave Newrope v Nitrianskej galérii. Diela, vytvorené zväčša pri tejto príležitosti, predstavia dve desiatky výtvarníkov zo Slovenska, z Maďarska, Poľska, Česka, Francúzska, Rumunska, zo Spojených štátov i z Kanady.

Jubileum oslávi Divadelná Nitra aj výstavou plagátov zo všetkých ročníkov, fotografiami z inscenácií, ktoré vo svojej histórii uviedla, aj „izbou festivalových spomienok“.

Zahraničné inscenácie na Divadelnej Nitre (výber)

Piliere krvi – Iraqi Bodies Göteborg

Tvorba irackých tanečníkov žijúcich vo Švédsku polemizuje s východnými vojnovými konfliktmi aj s fundamentalis­tickými tendenciami v Európe. Hľadá body zbližovania medzi Východom a Západom. Pohybová performancia skúma „krvou postriekané piliere našich komunít“.
Foto: Divadelná Nitra
32 divnitra Piliere krvi

Kantor Downtown – Teatr Polski Bydgoszcz

Horkosmiešna sonda do životov a snov hviezdnych osobností z okraja kultúry 70. a 80. rokov pripomína pri príležitosti stého výročia narodenia predstaviteľa divadelnej avantgardy Tadeusza Kantora, že na vytvorenie alternatívy v modernom umení je návrat k avantgarde minulosti nevyhnutný.
Foto: Divadelná Nitra
Kantor Downtown Teatr Polski Bydgoszcz

Ruže – Dakh Daughters Band

Freak-kabaret, počas ktorého znie naliehavé volanie po mieri, láske a slobode v podobe bizarného mixu hudby a textu rôznych jazykov, kultúr a estetík. Ukrajinská ženská kapela sa po vystúpení na Majdane stala jedným zo symbolov odporu proti potláčaniu ukrajinskej demokracie.

Foto: Divadelná Nitra
Ruže - Dakh Daughters Band Kyjev

Vypočutie – Komorná scéna Aréna Ostrava

V hre Tomáša Vůjtka o podobách totality, svedomí, vine a treste sa nacistický zločinec Adolf Eichmann vo fiktívnom priestore a čase spovedá zo svojich činov. V strohej scéne ožíva hrozivý obraz o neľudskosti mocných, ale aj odvahe utláčaných. Podľa českých kritikov Najlepšia inscenácia roka 2015.

Foto: Divadelná Nitra
Vypočutie (Komorná scéna Aréna Ostrava)

Zrazu noc – Compagnie Du Zieu Fére-en-Tardenois

V panoptickom priestore vyšetrovacej sály prvej pomoci na európskom letisku sa ocitne niekoľko cestujúcich, pretože na palube lietadla, ktorým leteli, zomrel mladý cestujúci. V čase imigračnej krízy prináša inscenácia témy cudzincov, imigrantov a ich integrácie do spoločnosti.

Foto: Divadelná Nitra
Zrazu noc Divadelná Nitra

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #divadlo #Európa #Divadelná Nitra #Opernball #Darina Kárová #Nitrianska galéria #Vtedy v Bratislave #Solo Lamentoso #Prečo pána R. postihol amok? #Münchner Kammerspiele #Olivier Saccomano #Compagnie Du Zié #Jama deravá #Hamlet je mŕtvy - Faust je hladný #Dakh Daughters Band