V Šostakovičovej hudbe je hrôza aj irónia

Možno prídeme na pódium aj s revolverom, sľubuje Daniel Rowland. Úchvatnými finesami okúzľujúci britský huslista, ktorý na Konvergenciách uvedie nielen sonáty klasikov 20. storočia. Jeho recitál Les années folles bude sugestívnym mixom komornej hudby, džezových inšpirácií, tanga a atmosféry Paríža 20. rokov. Na medzinárodnom festivale komornej hudby v Bratislave, ktorého 17. ročník uvedie od 18. do 25. septembra jedenásť koncertov, sa predstaví aj v záverečnom Šostakovičovom Svedectve.

18.09.2016 09:00
debata
V Zürichu sídliaci súbor Gringolts Quartet... Foto: Gringolts Quartet
Konvergencie Gringolts Quartet V Zürichu sídliaci súbor Gringolts Quartet uvedie na Konvergenciách komorné skladby Haydna, Schönberga a Brahmsa.

Na komornú tvorbu – od prvej violončelovej až pod poslednú violovú sonátu – ruského skladateľa, ktorý je jedným z najvýznamnejších predstaviteľov hudobnej moderny 20. storočia, zaostria Konvergencie dokonca až tromi koncertmi. „Šostakovičova hudba je komunikatívna, čistá, priezračná a zároveň veľmi autentická. Odráža aj to, čím autor žil a čo sa dialo v jeho dobe. Je v nej počuť hrôzy, iróniu, emócie, ktoré majú blízko k romantizmu i dráme tých čias,“ hovorí riaditeľ Konvergencií a violončelista Jozef Lupták.

Súčasťou posledného koncertu (25. septembra), keď si svet pripomenie 110. výročie Šostakovičovho narodenia, bude aj čítanie z knihy Juliana Barnesa Šum času. Popredný anglický spisovateľ v nej vyrozprával životný a tvorivý príbeh svetoznámeho i zatracovaného, oceňovaného aj zakazovaného skladateľa. A opísal aj atmosféru doby, v ktorej sa inžinieri duší snažili „zglajchšaltovať“ ľudské osudy.

Značkou Konvergencií sú nezvyčajné a inšpiratívne žánrové presahy. Ambíciu osloviť široké spektrum poslucháčov má projekt Atom Heart Mother. Suita z albumu, ktorý skupina Pink Floyd nahrala v legendárnom štúdiu Abbey Road v roku 1970, dostane nový šat. Vytvoria ho rocková kapela Talent transport, desaťčlenný dychový ansámbel, miešaný spevácky zbor Lúčnice a violončelista Jozef Lupták pod taktovkou Antona Popoviča. Komornými skladbami aj filmovými portrétmi pripomenie festival majstrovstvo slovenských skladateľov Juraja Hatríka, Martina Burlasa a Vladimíra Godára.

Hviezdnou ozdobou otváracieho koncertu bude vo Veľkom koncertom štúdiu Slovenského rozhlasu holandská huslistka Isabelle van Keulen, ktorá sa v nedeľu predstaví ako bravúrna interpretka Schubertových komorných skladieb. Kontrapunktom k dielu rakúskeho skladateľa raného romantizmu bude skladba Erscheinung, súčasný nemecký skladateľ Wolfgang Rihm ju skomponoval ako „hudobnú skicu o Schubertovi“, ako pripomienku výročia jeho smrti.

„Asi nezmeníme politicko-spoločenskú klímu, v ktorej žijeme, ale s hudobníkmi a publikom chceme vytvoriť priestor na nadýchnutie, naplnenie, odpočinok duše, azda aj na posilnenie ducha a získanie sily pokračovať v každodennosti zmysluplne ďalej,“ dodáva riaditeľ Konvergencií.

Nenechajte si ujsť

Isabelle van Keulen

Isabelle van Keulen
Holandská husľová virtuózka predstaví so svojou kapelou najnovší projekt Tango plus, venovaný tvorbe argentínskeho skladateľa Astora Piazzollu.

Konvergencie rowland ES-ANNES

Daniel Rowland
Program Les années folles fenomenálneho britského huslistu a ukrajinskej klaviristky Nataše Kudritskej je hudobným návratom do Paríža 20. rokov 20. storočia.

Konvergencie Ambrosini

Marco Ambrosini
Starú i novú, klasickú aj ľudovú, komponovanú aj improvizovanú hudbu ponúka koncert Inventio Marca Ambrosiniho (nyckelharpha) a Jeana-Louisa Mariniera.

Foto: Festival Konvergencie (4)
Konvergencie SVvedectvo

Šostakovič 110: Svedectvo
Dve skladby pre sláčikové okteto a sláčikové kvarteto Dmitrija Šostakoviča doplní Robert Roth čítaním z práve vydanej knihy Juliana Barnesa Šum času.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Pink Floyd #Konvergencie #Jozef Lupták #Dmitrij Šostakovič #Atom Heart Mother