Žiadna umelá náhrada. Pro-téza stavia na autorskú výpoveď

Viac slobody, reflexia vlastných zážitkov, experimenty – autorské divadlo dáva tvorcom takmer neobmedzený priestor na realizáciu. Dramatikom sa prostredníctvom ich hier môžeme dostať pod kožu aj počas festivalu Pro-téza, ktorý sa už vo štvrtok začína v Bratislave a potrvá až do 12. októbra.

06.10.2016 07:00
P Project  Ivo Dimchev Foto:
Interaktívna inscenácia P Project bulharského autora Iva Dimcheva.
debata

Pro-téza už od svojho začiatku v roku 2010 stavia na inovatívne individuálne aj kolektívne diela, ktoré do hlavného mesta často necestujú. O nemeckú autorku Antoniu Baehrovú, ktorá vo štvrtok o 20. hodine program v A4 – nultom priestore otvorí s predstavením My Dog is My Piano, sa organizátori snažili už niekoľko rokov. „Sme nadšení, že tento rok sa všetko podarilo a bratislavskému publiku po prvýkrát predstaví svoju tvorbu. My Dog is My Piano má formu zvukovej prednášky. Netradičným spôsobom v nej inscenuje vlastný pohľad na vzťah svojej matky a jej psa,“ prezradil Ľubomír Burgr z Divadla SkRAT, ktoré festival organizuje.

Antonia Baehrová často spolupracuje aj s autormi mimo divadelného sveta. Zaujímavosťou je, že jednou z nich je aj hudobníčka Laurie Andersonová, ktorá sa len nedávno na vzťahy medzi ľuďmi a ich štvornohými miláčikmi zamerala vo filme Psie srdce.

Hlavná stanica a krása? Protéza vycestuje aj do jednej zo vstupných brán Bratislavy, aby sa pokúsila presvedčiť ľudí, že tieto dva pojmy si nemusia odporovať. V sobotu o 14. hodine vystúpi v hlavnej staničnej hale české Divadlo Feste, ktoré v spolupráci s pop-up kultúrnym stánkom Salónik pripravilo performance Apatia: Good Idea? „Je to predstavenie site-specific, pretože úzko súvisí s priestorom stanice, ktorá je nepríjemnou stigmou v očiach verejnosti. Títo tvorcovia sa rozhodli hľadať krásu aj v estetike špinavosti. Som presvedčený, že aj na hlavnej stanici môžu nájsť niečo pekné,“ hovorí o hre za festival Pro-téza Miroslav Švoňava.

My Dog is My Piano nemeckej autorky Antonie... Foto: A. Baehr
My Dog is my Piano Pro-téza My Dog is My Piano nemeckej autorky Antonie Baehrovej má formu zvukovej prednášky.

Salónik na hlavnej stanici už koncom júna organizoval happening maliarky a dizajnérky Jany Milatovej s názvom Čakanie krásy. V súvislosti s vtedy nadchádzajúcim predsedníctvom sa snažili komentovať stereotypy ako krása Sloveniek v súvislosti s drobnými kozmetickými úpravami, ktoré mali dodať stanici a jej okoliu upravenejší vzhľad. Predsedníctvom sa zrejme inšpirovali aj tentoraz. Názov hry pripomína slogan Good Idea Slovakia, ktorý pri tejto príležitosti Slovensko reprezentoval vo svete.

Počas festivalu zavítajú do bratislavskej „Aštvorky“ aj Ivo Dimchev z Bulharska s interaktívnou inscenáciou P Project, prestížny krakovský súbor Teatr Nowy so surreálnou revue Macabra dolorosa či brnianske HaDivadlo s experimentálnym divadlom Laserová romance. Domácu scénu zastúpi 10. októbra o ôsmej večer performerka a režisérka Sláva Daubnerová s pohybovo-vizuálnou dokudrámou Solo lamentoso.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pro-téza #Divadlo SkRAT #Antonia Baehrová #My Dog is My Piano #Apatia: Good Idea?