Nový košický festival dáva LiKE súčasnej literatúre

Vo štvrtok 3. novembra odštartuje v Košiciach úvodný ročník multižánrového festivalu súčasnej literatúry LiKE. Podujatie, ktoré sa uskutoční v miestnej Tabačke Kulturfabrik a umeleckom priestore Kotolňa, v rámci svojho programu ponúkne autorské čítania, besedy, výstavy ilustrácií a komiksov, premietanie vizuálnej poézie, prednášky o typografii a grafickom dizajne či rôzne diskusie na aktuálne kultúrne témy. Festival bude trvať do soboty 5. novembra.

01.11.2016 16:00
34 serial bilak 3x Foto:
Na košický festival z Holandska zavíta aj uznávaný dizajnér a typograf Peter Biľak.
debata (2)

Návštevníci a návštevníčky festivalu LiKe sa môžu tešiť na viacerých spisovateľov, ilustrátorov, grafikov, vydavateľov a zástupcov knižnej kultúry. „Na podujatí sa prezentujú viaceré osobnosti – svetovo uznávaný dizajnér a typograf Peter Biľak, libanonský tvorca komiksov a performer Mazen Kerbaj, intermediálny umelec Milan Adamčiak, etablovaní domáci spisovatelia Dušan Mitana, Balla, Mária Ferenčuhová či Michal Habaj,“ uviedla Miroslava Vallová z Literárneho informačného centra, ktoré je jedným z organizátorov podujatia.

Vo štvrtok 3. novembra sa festival začne na šiestich košických gymnáziách, pre ktoré si pripravili program spomínané Literárne informačné centrum a združenie ars_litera. Organizátori tiež pripravili špeciálny blok prednášok o typografii a grafickom dizajne a o 17:00 sa v Kotolni uskutoční vernisáž komiksov vyše 30 autorov z krajín V4. O dve hodiny neskôr sa začne podujatie Pecha Kucha s podtitulom Literárny špeciál, počas ktorého sa predstaví desať aktérov venujúcich sa literatúre.

Oficiálne otvorenie festivalu sa uskutoční v piatok o 18:00 v Bistre Tabačka. Jeho súčasťou bude vernisáž ilustrácií Daniely Olejníkovej z knihy Útek Mareka Vadasa. O hodinu neskôr v kinosále vystúpi libanonský autor komiksov Mazen Kerbaj, ktorý bude rozprávať o svojom živote medzi Bejrútom a Berlínom a situácii a komiksoch na Blízkom Východe. Spolu s ním sa predstaví slovenský spisovateľ a prekladateľ Michal Hvorecký. Počas večera vo Veľkej sále ako hudobní hostia vystúpia česká hip-hopová formácia WWW s avantgardným hudobníkom Pavlom Fajtom a slovenské rapové duo Modré hory.

Súčasťou oficiálneho otvorenia festivalu bude... Foto: Daniela Olejníková
Útek Marek Vadas Súčasťou oficiálneho otvorenia festivalu bude vernisáž ilustrácií Daniely Olejníkovej z knihy Útek Mareka Vadasa.

Hlavným a zároveň záverečným festivalovým dňom bude sobota 5. novembra, ktorá odštartuje o 10:00 Brakfastom so špeciálnymi hosťami. Naň nadviažu diskusno-prezentačné bloky s poetmi, prozaikmi alebo komiksovými expertmi. Návštevníci a návštevníčky budú môcť tiež osláviť 20 rokov literárnej súťaže Poviedka, navštíviť besedu Čau o piatej s vydavateľom Kolomanom Kertészom Bagalom a jeho autormi či diskusiu o súčasných podobách extrémizmu s Michalom Havranom, na ktorej sa zúčastnia fotograf a novinár Andrej Bán, programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku Laco Oravec a Tomáš Rafa, venujúci sa vymedzovaniu hraníc patriotizmu, extrémizmu a nacionalizmu vo video arte.

Organizátori festivalu okrem toho pripravili aj knižný a dizajnérsky mini-market alebo prezentačno-diskusné bloky s dizajnérom Petrom Biľakom a spisovateľmi Dušanom Mitanom a Stanislavom Rakúsom. V tabačkovom Black Boxe vystúpi Michal Habaj, v kinosále sa zase uskutočnia projekcie takzvaných pohyblivých básní. Večer uzatvorí koncert formácie Poet Electric.

V rámci festivalu okrem iného Európsky dom poézie Košice (EdpK) predstaví edukačnú platformu LitZoom (Alternatívna hodina literatúry), ktorá ponúkne možnosť kreatívneho písania a samostatný formát festivalu Košice Book fest, kde sa predstavia najmä literáti a umelci z Košíc. Premiérový ročník podujatia LiKE okrem spomínaných Literárneho informačného centra a EdpK organizujú aj Bratislavský knižný festival (BRaK), Literarnyklub.sk a vydavateľstvo Dive Buki.

„Cieľom festivalu LiKE je ukázať, že súčasná literatúra je kvalitná a komunikatívna. Napriek tomu, že žijeme v dobe sociálnych médií,“ opísala projekt Simona Fochlerová z EdpK. Vstup na podujatie je voľný, na piatkový dvojkoncert si treba kúpiť vstupenky, ktoré už sú v predpredaji.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Košice #literatúra #Dušan Mitana #Like #Peter Biľak #Mazen Kerbaj